Stor test af sprinklervæsker

Der er stor forskel på pris og kvalitet af sprinklervæsker - og din egen er nem at lave

Alle sprinklervæsker klarer let et par grader frost, men falder temperaturen til - 17 grader, som i sidste uge, får de fleste af de testede sprinklervæsker problemer. Se vinderne og taberne her.

For at virke ordentligt skal sprinklervæsken indeholde tilstrækkelig med sprit, enten almindelig husholdningsprit eller såkaldt isopropanol, som kan noget tilsvarende: at sænke frysepunktet for væsken.

Mange forhold spiller ind på en sprinklervæskes kvalitet: frysepunkt, ved hvilken temperatur den bliver grødet, dens evne til at holde ruden ren og duften eller lugten, om du vil.

Blot to af væskerne holdt sig helt flydende ved minus 17 grader, nemlig væsken fra Supercar, som er fremstillet af YX Energi og Klar Sigt fra Statoil. De øvrige væsker havde fået en grødagtig konsistens. Spar penge med din egen sprinklervæske.

Se de sidste to sprinklervæsker her

Opskrift til - 9 grader

Gør-det-selv til kroner literen

4 liter vand

1 liter husholdningssprit

1 tsk. salmiakspiritus

1 tsk. opvaskemiddel

Et skvæt citronsyre eller lidt mindre eddikesyre

Jo mere sprit, des bedre frostsikring

10 procent sprit: Frostsikring til - 4 grader

20 procent sprit: Frostsikring til - 9 grader

30 procent sprit: Frostsikring til - 15 grader

40 procent sprit: Frostsikring til - 23 grader

50 procent sprit: Frostsikring til - 32 grader

En mindre mængde af alle sprinklervæskerne blev hældt over i engangsplastflasker og frosset ned ved 17 grader over en nat i fryseren . Næste morgen tog vi flaskerne ud og anbragte dem sneen ved - 5 grader og så på om væskerne var flydende, bundfrosne eller flydende.

Vi har testet sprinklervæskerne for hvor meget frost de kan klare inden den bliver til grød, og desuden givet vores egen vurdering af væskernes lugt.