Annonce:
Annonce:

Derfor vandt Skoda Octavia

Læs hvorfor Skoda Octavia vandt titlen som Årets Bil - og om hvorfor nogen stemte på Peugeot 308, Golf og Citroën Picasso

Annonce:
Følg Biler
Følg Bilanmeldelser

I sidste uge blev Skoda Octavia valgt som Årets Bil i 2014. Sejren var virkelig kneben - og i løbet af afstemningen stod både Citroen C4 Picasso, Peugeot 308 og Mazda3 til sejren indtil alle stemmerne var optalt.

Når det er sagt, var Skoda Octavia på min favoritliste - og givet også den bil, jeg selv ville købe, hvis jeg stod og havde brug for en ny familiebil til fem personer! Skodaen er markedets mest komplette pakke hvad angår plads, teknik og pris. Octavia er samtidig mekanisk sammenhængende - teknikken spiller med andre ord!

Mange var enige om at Skoda Octavia var en værdig vinder af Årets Bil. Foto: Christian Schacht
Mange var enige om at Skoda Octavia var en værdig vinder af Årets Bil. Foto: Christian Schacht

Desuden er Octavia kæmpestor og faktisk også ret billig. Med en 1,8 TSI-motoren, som er min klare favorit til den bil, begynder priserne ved 279.000 kr. Det er en god pris i afgiftsramte Danmark.

Annonce:

Når jeg ikke stemte på Golf, handler det primært om at den bliver meget dyr, hvis du gerne vil ha' en fed motor og noget udstyr - nemt 100.000 kr. mere end Octavia - og det er for meget for et VW-logo!

Dejlig Citroen
Min personlige favorit var Citrioën C4 Picasso, hvor designerne virkelig har haft opfinderhatten på og skabt en bil, som på en og samme tid er mere rummelig end de fleste, virkelig komfortabel, støjsvag, velkørende og tilpas rumsskibsagtig til at tilfredsstille en ægte citroënist. Udsynet gennem den enorme forrude er desuden helt suverænt. Bagagerummet er giga! C4 Picasso har desværre også bagsider - Citroen og Peugeot skal få styr på deres gearkasser NU.

Bilerne, der tabte ...

Den femtrins er en slatten oplevelse og den semiautomatiske sekstrin gearkasse er rent ud sagt dårlig! Men ser man bort fra den kendsgerning og vælger en model med en sekstrins manuel gearkasse er C4 Picasso og storebroren Grand Picasso fremragende biler. Torben Arent fra FDM var også enig med mig i bedømmelsen:

Annonce:

- Skoda Octavia har da fortjent sejren ved at være et særdeles fuldendt køretøj, men den bryder ikke rammerne på nogen måde ud over at være rigtig, klassisk god. Den har masser af plads, høj kvalitet, god sikkerhed i standardversionen og med mulighed for at tilkøbe masser af avanceret sikkerhedsudstyr. Motorer og køreegenskaber er bare eminente. En ordentlig garanti må man desværre betale ekstra for, lige som det er sølle, at de mange menutekster ikke er på dansk. Citroën C4 Picasso lå klart på min personlige førsteplads på grund af storfamiliebilens innovative løsninger, gode, luftige indretning, forfriskende design og omfattende, men dog ikke komplette sikkerhedsudstyr.Tre journalister havde Citroen C4 Picasso og Grand Picasso på førstepladsen
Tre journalister havde Citroen C4 Picasso og Grand Picasso på førstepladsen

Steen Bachmann fra Bil Magasinet stemte på Octavia med følgende begrundelse:

- Skoda Octavia har samme fine køreegenskaber som VW Golf, men byder på mere plads, hvilket passer perfekt i et land, hvor det stadig er mest almindeligt med maksimalt én bil pr. husstand.

Men Steen var ikke enig med sin yngre kollega Andreas Hedegaard, også fra Bil Magasinet, som fandt Skodaen kedelig.

- Skoda Octavia var ikke mit valg, men den udmærker sig ved, aldrig at sætte en fod forkert. Fin kvalitet, god plads, solide køreegenskaber og en stærk pris. Og så er den kedelig.

Og Karsten Lemche fra FDM havde da heller ikke Octavia som sin favorit, men valgte i stedet den dyrere Golf.

Kun to personer havde VW Golf som favorit
Kun to personer havde VW Golf som favorit

Annonce:

- Skoda Octavia er en god bil, hvor du som bilkøber virkelig får meget bil for pengene. Især pladsforholdene på bagsædet og i bagagerummet er i særklasse. Personligt savner jeg lidt bedre finish i kabinen og synes, at VW Golf virker som en mere helstøbt bil. Derfor havde jeg den som min favorit.

Overfor Ekstra Bladet fremhævede Karsten Lemche, at Golf f.eks. har stof i dørlommerne - hvor Skodaen uanset variant nøjes med hård plast.

Det samme favorit havde Flemming Haslund - en af de mest erfarne journalister i feltet.

- Octavia vinder – problemet er bare, at Golf er en bedre bil. Jeg forstår på snakken i krogene (og mellem de mange biler), at tjekken først og fremmest vinder på mere benplads på bagsædet. Korrekt nok – men selve sædet i Octavia er lavere end i Golf, hvorfor man ikke entydigt kan sige, at man sidder bedre på bagsædet i en Octavia end i en Golf. Til gengæld er Golf lækrere, først og fremmest i kabinen, og den kører en grad bedre ligesom den i øvrigt er originalen. Det var derfor jeg gav 10 til Golf og syv til Octavia.

Søren Clauding fra Motorradioen og Motorsiden.dk stemte Octavia ind på sidstepladsen i finalen.

Annonce:

- Ikke fordi det er en dårlig bil, men fordi de andre finalister er mere spændende. Jeg blev mere og mere glad for Peugeot 308 efterhånden som kåringen skred frem. Den er en overordentligt vellykket og meget tysk Peugeot, der kører godt, har glimrende komfort, fin plads og en meget vågen 1,6-liters turbomotor til en rimelig pris. Det er min vinder.

En del journlister fandt at Peugeot 308 var mest interessant - ikke fordi den er bedre en Skoda Octavia, men fordi den er lidt friskere indrettet og kører ret godt. Foto: Anders Berner
En del journlister fandt at Peugeot 308 var mest interessant - ikke fordi den er bedre en Skoda Octavia, men fordi den er lidt friskere indrettet og kører ret godt. Foto: Anders Berner

Christian Richter fra Børsen havde også 308 som sin favorit:

- Jeg havde foretrukket Peugeot 308 som vinder, da den ikke alene er et stort skridt fremad for Peugeot, men også en bil der giver meget for pengene i denne klasse – den er komfortabel at køre uden at give køb på dynamikken, og design samt kvalitetsfølelse har fået et gevaldigt løft såvel ude som inde. Af nye ting rummer den blandt andet en modig måde at tænke interiør på med en touchscreen og kun få knapper.

Ebbe Sommerlund fra Motorjournalisten havde det dog svært med 308, fordi han simpelthen ikke kunne få sig en god kørestilling. Hans favorit var Mazda'en

- Jeg havde ikke selv Skoda Octavia som favorit, men der er ingen tvivl om, at den leverer en glimrende pakke af god plads, solide køreegenskaber og en fin pris. Personligt er jeg mere til det det mere sprælske design i Mazda 3. Skoda Octavia havde jeg som nummer to.

En lille håndfuld journalister havde Mazda3 som deres favorit. Foto: Anders Berner
En lille håndfuld journalister havde Mazda3 som deres favorit. Foto: Anders Berner

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: