Annonce:
Annonce:

Årets Biler: Berners dårlige oplevelser

De største skuffelser i 2013 er både dyre og billige biler

Annonce:
Følg Biler
Følg Bilanmeldelser

Vi er tre faste journalister på Ekstra Bladet Biler, som i år har kørt tæt ved 100 biler. Langt de fleste biler er gode, jævne biler.

SE testen af en af årets dårligste biler i denne uges udgave af Topfart (i toppen af artiklen)

I 2013 er der nemlig kortere afstand mellem yderpunkterne - og det er ret sjældent, at biler stikker ud som fremragende eller decideret dårlige.

Men de er der stadig - yderpunkterne.

Årets bedste bilerÅrets yderpunkter på fire hjulÅrets værste biler er fra Rumænien

Til at begynde med vil jeg gerne understrege, at motorjournalistik på ingen måde er en objektiv genre. Og det er ikke fordi, vi ikke gør et forsøg - men mange års erfaring viser bare, at der er stor forskel på, hvad vi motorskribenter lægger vægt på, når fårene skal skilles fra bukkene.

Lad mig komme med et eksempel på uenighederne:

Annonce:

Mange af mine kolleger mener, at Dacia Sandero er en dårlig bil. I en test vinder VW Up i en duel mod Sandero. Men for mig at se, er sammenligningen mellem en VW Up og en Dacia Sandero et elitært tankeeksperiment, der illustrerer, at dem, der tester biler ikke altid er i øjenhøjde med læserne. Familien der har brug for en bil på størrelse med en Dacia Sandero ikke kan nøjes med den meget begrænsede plads - og de blot fire siddepladser - i en VW Up.

Sandero er ikke en af mine yndlingsbiler, men dårlig i forhold til prisen? Nej, det er at smørre for tykt på. Men jo, den er uraffineret (især benzin-modellen) og er ikke mere end hvad den giver sig ud for. En billig bil, som er mere rummelig end end VW Polo - og endda har længere garanti! Sammenligner du Sandero med bilerne i samme klasse - er en Kia Rio med dieselmotor f.eks. 40.000 kr. dyrere!

Jeg er derimod enig med mange af mine kolleger i at den store Dacia Lodgy er en forældet konstruktion. Den er enormt rummelig, men rummeligheden kan ikke udnyttes pga. en ufleksibel indretning med sæder, som er så tunge og uhåndterlige, at det grænser til det håbløse. Desuden kører bilen med et elektrisk styretøj af første generation. Træk i en elastik - sådan føles styretøjet i Dacia.

Annonce:

En af årets skuffelser kommer til gengæld fra lidt uventet kant: BMW 435i er en drømmebil med 306 hk, et smukt karosseri - og som samtidig rummer ret godt, når man betænker, at bilen er en coupe. Den er sjov på en snoet landevej. Men nogle grotesk hårde sæder, en stenhård undervogn (M-pakke), for meget rullestøj og en manglende evne til at køre ligeud, når det gik stærkt gør, at jeg ville ærgre mig gul og grøn, hvis jeg selv havde smidt en million kroner efter den. Desværre har jeg ikke haft mulighed for at køre en version uden M-undervogn.

Mercedes A-klasse er også en af mine store skuffelser. Den er flot og nydelig - men problemet er, at en simpel VW Golf kører bedre, støjer mindre, har bedre motorer og en lavere pris. Og hvis du ikke er villig til at anerkende en VW Golf som en konkurrent, nævner vi da bare Audi A3 i stedet for. A-klassen virker som en billig bil med et dyrt badge. Måske skal Mercedes holde sig til det, Mercedes er bedst til? At bygge biler, der koster mange penge!

Ford B-max diesel er heller ikke på min favoritliste. Jeg var egentlig ret vild med bilen, da jeg kørte den i forbindelse med præsentationen, men i en test af bilen sidste vinter, viste den svaghedstegn. Skydedørene fylder for meget og er svære at åbne indefra. Dieselmotoren er sløv og støjende og i bagsædet sidder man decideret dårligt - fordi de yderste 5-10 cm ud mod døren ikke er der!

Annonce:

Fiat 500 L 1,3 diesel var en enorm skuffelse. Dårlig plads til hovedet bagsædet, dårlig mekanik og en motor med enorm turbotøven gjorde Fiat 500 L til en taber. Men, og det er vigtigt det her. Det virker som om Fiat efterfølgende har fået styr på både teknikken og pladsen i den større version kaldet 500 XL, som vi netop har testet i en gruppestest. Jeg gætter på, at Fiat også har fået rettet op på de nye udgaver af 500L (uden X).Fiat 500L var dårlig, men den større Fiat 500 XL er god. Det viser, at man med små justeringer kan komme rigtig langt.
Fiat 500L var dårlig, men den større Fiat 500 XL er god. Det viser, at man med små justeringer kan komme rigtig langt.


Fiat Panda med den mindste motor har samme problem som Fiat 500L. Teknikken spiller ikke og gør det til en prøvelse at leve med bilen i hverdagen.Kia Sorento 2,2 CRDI er en sær gammeldags kitchet bil med kedelig plast i kabinen, en forældet automatgearkasse og en høj pris på 700.000 kr. Underlig og meget 'koreansk' bil, som afslører, at koreanerne kun har haft USA-markedet i sigtekornet, da man udviklede bilen.
Kia Sorento 2,2 CRDI er en sær gammeldags kitchet bil med kedelig plast i kabinen, en forældet automatgearkasse og en høj pris på 700.000 kr. Underlig og meget 'koreansk' bil, som afslører, at koreanerne kun har haft USA-markedet i sigtekornet, da man udviklede bilen.


Kia Sorento 2,2 CRDI er en sær gammeldags kitchet bil med kedelig plast i kabinen, en forældet automatgearkasse og en høj pris på 700.000 kr. Underlig og meget 'koreansk' bil, som afslører, at koreanerne kun har haft USA-markedet i sigtekornet, da man udviklede bilen.

Fra samme koncern er Kia Cee'd 1,6 benzin - som har en forældet motor, der støjer og ikke når især VW-gruppens motorer til hjulkapslerne. Men den mindre 1,4'er er en fin bil med en motor, der matcher resten af bilens gode manerer.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

TILTALT FOR MIA-DRABET

TILTALT FOR MIA-DRABET

TILTALT FOR MIA-DRABET

TILTALT FOR MIA-DRABET

TILTALT FOR MIA-DRABET

Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: