Helt unik: Vanvittigt dyr cabriolet deler vandene

Range Rover Evoque cabriolet er på alle måder en ener. Det ligner intet andet på markedet, men den bliver også sjælden herhjemme

Evoque cabriolet er både stilig og praktisk. Men det er en bil for de få, for prisen er voldsom. Foto: We Shoot Cars
Evoque cabriolet er både stilig og praktisk. Men det er en bil for de få, for prisen er voldsom. Foto: We Shoot Cars

Et kitschet badekar af en cabriolet eller noget af det mest cool, som du kan bevæge dig rundt i? Meningerne om den nye Range Rover Evoque Cabriolet er delte.

Vi vælger det sidste. Og efter nogle timer i selskab med det nyeste medlem af Range Rover familien ved den danske premiere i det idylliske Nordsjælland med høj sol, er vi ikke i tvivl; det er en på alle måder unik bil, der byder på masser af X-faktor.

Men også køretøj, der med sin startpris fra godt 915.000 kroner eller en beskatningsværdi ved erhvervsleasing fra 763.000 kroner bliver en sjælden sag herhjemme, hvor importøren forventer at sælge en halv snes stykker om året.

Test: Range Rover Convertible - er du mand nok?  

Den åbne version fås kun med topudstyret SE Dynamic eller HSE Dynamic med automatgear og firehjulstræk. Det betyder, at der er 300.000 kroner ned til den billigste Evoque, mens prisforskellen til en tilsvarende udstyret model er 75.000-85.000 kroner.

Ingen rigtige konkurrenter
Vi hopper om bord i en HSE Dynamic, der med 180 hk dieselmotor starter fra 1.087.000 kroner.

Et let tryk og den store kaleche svinger lydløst tilbage på pæne 18 sekunder – noget den kan gøre ved op til 48 km/t, så du kan nå det i rulletempo på de indre ringveje.

Importøren ville gerne vise, at karrosseriet beholder sin stivhed, trods den manglende tagkonstruktion. Det foregik på en terrænbane, som vi prøvede af. Fotos: We Shoot Cars
Importøren ville gerne vise, at karrosseriet beholder sin stivhed, trods den manglende tagkonstruktion. Det foregik på en terrænbane, som vi prøvede af. Fotos: We Shoot Cars

Frihøjden på 50 cm gør, at vi i princippet kan køre på stranden eller under højfjeldssol i de italienske alper med ski stikkende gennem lastlugen til bagagerummet.

De fleste åbne Evoques kommer dog nok til at rulle på asfalt i alverdens storbyer blandt de mere hippe bilkøbere.

Sin helt egen klasse
Nogle vil anfægte, at mærket allerede med de første Defender-modeller fra 1948 bød på friskluftstag. Men det var hård kanvas skabt til militær- eller arbejdsbrug.

Evoque cabriolet lander i helt sin egen klasse, hvor kun Nissan med en lettere mislykket Murano Cabriolet forsøgte sig for nogle år siden, mens VW har vist konceptbilen T-Roc i samme boldgade. Evoque har dog mere stil og en fornem forhistorie at læne sig op ad.

Knapperne til el-håndbremsen og til taget kan forveksles, så ukyndige kan bremse ved en fejl. Foto: We Shoot Cars
Knapperne til el-håndbremsen og til taget kan forveksles, så ukyndige kan bremse ved en fejl. Foto: We Shoot Cars

På testruten gennem skov, by, lande- og motorvej havde vi også kalechen oppe. Den dæmpede umiddelbart lyden godt.

Suveræn Land Rover

Erfaringer fra cabriolettests af flere mærker viser dog, at selv ekstra akustisk isolerede kalecher kun kan holde en vis mængde støj ude.

Her er det dæmpet pænt og selv med kluden nede, hvor vi med vindskærm på bagsædet kunne tale sammen med almindeligt toneleje selv ved motorvejsfart uden vindrumlen.

Katastrofal betjening
Det gælder også praktikaliteten. Evoque er med sin forholdsvis kompakte størrelse på 4,37 meter en af de mere letkørte modeller fra Jaguar Land Rover koncernen.

Det er for meget at kalde Evoque sportslig, men adræt kan vi godt stå inde for. Det hjælpes på vej af den 180 hk diesel, som med 420 Nm har masser af kræfter at tappe af.

Det tager beskedne 18 sekunder at få taget helt lukket eller åbnet. Foto: We Shoot Cars
Det tager beskedne 18 sekunder at få taget helt lukket eller åbnet. Foto: We Shoot Cars

Men som flere af koncernens dieselbrændere arbejder den ret højlydt, og når du accelererer, brøler dyret forude.

Betjeningen foregår med en intim og let adgang til knapper og kontakter, hvor det ubådsagtige periskop af en gearvælger troner i midten. Den fungerer fint efter tilvænning. Det kan man ikke sige om betjeningen af kalechen, som er nærmest katastrofal og en ommer.

Et utrænet øje kan nemlig let tage fejl af den elektroniske håndbremse, som er en vippekontakt i instrumentpanelet, og betjeningsknappen til kalechen, der er er en vippekontakt i konsollen lige neden for.

Det virker nemlig mest intuitivt rigtigt at trykke på håndbremseknappen. Den konstruktion vil helt sikkert give farlige situation i trafikken.

Når det er sagt, er der ikke meget at pege fingre af i en bil, som byder på masser af oplevelser, men som en nicheudgave af en i forvejen smal model også er et køretøj for de få.

Farvel til mægtig motor: Derfor får V8'eren dødsstødet

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.