Annonce:
Annonce:

Måske verdens mest effektive firehjulstræk i ny Audi-SUV

Audi Q5 ligner sig selv, men teknikken er helt ny. Blandt udstyret er verdens måske mest effektive 4x4-system

Q5 er den bedste SUV fra Audi.  Modellen slanket med op til 90 kg i forhold til sin forgænger. Foto: Audi
Q5 er den bedste SUV fra Audi.  Modellen slanket med op til 90 kg i forhold til sin forgænger. Foto: Audi
Annonce:
Følg Biler
Følg Bilanmeldelser

Los Cabos, Mexico (Ekstra Bladet): Det forudser, hvornår bilen har brug for at trække på alle fire hjul. Det frakobler kardanakslen til baghjulene på 1/10 dele af et sekund, og det hele styres af masser af computerkraft og tekniske løsninger, som det har taget Audi seks år at udvikle.

Velkommen til, hvad der ligner verdens mest økonomiske og effektive 4x4-system fra Audi.

Audi holder stadig fast i det klassiske Quattro med permanent 4X4, men i Q5 med alle andre motorer end 3,0 TDI benytter man et system, der hedder Quattro Ultra.

Vi har prøvet alle andre systemer i verden på alle tænkelige underlag og ved alle temperaturer, og Quattro Ultra er formentlig verdens bedste 4X4-system.

Ordene kommer fra opfinderen af Ultra, dr. Dieter Weidemann, som kører med os rundt på et øde vejnet i Mexico syd for San Diego i Californien.

Annonce:

Han er taget hele vejen fra Ingolstadt for at forklare om systemet, og til den brug har han en iPad, der kan vise, hvor meget af tiden bilen egentlig kun trækker på forhjulene.

Efter 350 kilometers testkørsel er resultatet, at bilen omkring 90 pct. af tiden nøjes med at bruge forhjulene til at overføre kræfterne. Med til billedet hører, at vi i perioder på teststrækningen kørte på grusveje og meget blødt underlag blandt op til fem meter høje kaktusser.

Naturligvis skal opfinderen af Ultra være begejstret, men systemet er virkelig overbevisende i praksis, for modsat mere simple systemer, der kører med forhjulstræk og sender kræfterne til baghjulene, når forhjulene spinder en anelse, så forudser Ultra, at det sker, og kobler på 0,15 sek. bagakslen på.

Annonce:

Quattro er 0,5 sek. foran
Når Ultra kan forudse, hvad forhjulene vil foretage sig, sker det på baggrund af algoritmer, stribevis af sensorer og masser af computerkraft. Systemet er så at sige hele tiden 0,5 sek. forud for, hvad forhjulene vil foretage sig. Ultra forudser, når det inderste hjul i et sving er ved at slippe en anelse og kobler kardanakslen på og dermed baghjulene på, inden det inderste forhjul opnår for stor slipvinkel.

Fuld digital instrumentering med 12,3’’ skærm er ikke standard. Præcis, hvordan danske modeller ser ud vides endnu ikke, idet bilen først er på gaden i marts næste år. Foto: Audi
Fuld digital instrumentering med 12,3’’ skærm er ikke standard. Præcis, hvordan danske modeller ser ud vides endnu ikke, idet bilen først er på gaden i marts næste år. Foto: Audi
 

Resultatet er forhjul, der er umulige at få til at slippe blot en anelse. End ikke såkaldte moment-reaktioner i rattet er til at mærke, uanset hvor meget gas man giver. Nu vil nørder så spørge, hvad der sker, det øjeblik bilens hjul rammer en plet is på en ellers knastør vintervej. Jo, den ændrede og manglende friktion under et hjul registreres øjeblikkeligt, og der skiftes til 4X4 …

Samlet set er det nye Quattro knap fire kg lettere end det klassiske Quattro med mekanisk og permanent 4X4, og systemet sparer brændstof, hvilket er det egentlige mål med et nyt Quattro-system. Hvor meget brændstof der kan spares, afhænger af chaufføren og underlaget.

Design med kant
Første generation af Q5 kom i 2008, og bilen har været blandt de mest solgte i klassen med et samlet salg på 1,6 mio. stk. Herhjemme er der solgt knap 2.000 stk.

Annonce:

Den nye er lidt større på alle ledder, men har slanket sig med 90 kg totalt, og alt er nyt inklusive platformen.

Q5 er vokset en smule og måler fremover 4,66 m i længden og er 1,89 m bred. Foto: Audi
Q5 er vokset en smule og måler fremover 4,66 m i længden og er 1,89 m bred. Foto: Audi
 

Designet har genkendelighed til forgængeren, men er mere elegant, og fra visse vinkler er der lidt A5 Coupe over linjerne. Vi bemærker i første omgang, at fronten er anderledes, takket være en bred og mere markant kølergrill i stil med den, vi kender fra storebror Q7.

En mere markant sidelinje med svung træder også frem, mens større hjulkasser og en skarpere aftegning af bagenden også kan anes, hvis man altså kigger godt efter.

Luftaffjedring et godt valg
Køreoplevelsen i Q5 er uhyre sportslig. Det gælder også modeller med traditionel stålaffjedring, men man bør tilkøbe luftaffjedring, der hos Audi omfatter alle hjul. Det giver en fantastisk komfort og flere muligheder for individuel indstilling af bilen via Audis Drive Select.

Annonce:

Med luftaffjedring står bilen 22 mm lavere på hjulene, mens man på motorvej i Dynamic Mode er sænket 15 mm. Vælger man Allroad mode, løftes bilen med 45 mm ved hastigheder op til 35 km/t., så den bedre magter udfordringer med løst underlag. I alle andre indstillinger styres højde automatisk, og det betyder, at Q5 automatisk ændrer frihøjden ved ca. 120 km/t.

Testbilerne var alle med dynamisk styring, som varierer udvekslingen afhængig af hastighed og styreinput. Q5 er imponerende adræt på vejen. Foto: Audi
Testbilerne var alle med dynamisk styring, som varierer udvekslingen afhængig af hastighed og styreinput. Q5 er imponerende adræt på vejen. Foto: Audi
 

Audi Q5 leveres med et bredt udvalg af motorer. Fokus er på diesel, hvor der er fire TDI-motorer at vælge imellem. De er blevet op til 27 hk stærkere, samtidig med at brændstofforbruget er blevet reduceret betydeligt. Det er især 2,0-liters TDI-motorerne i den nye Q5 med 150 hk, 163 hk og 190 hk, der er særligt effektive. 2,0-liters benzinmotoren yder 252 hk og triller 14,7 km/l på en liter.

Til at begynde med fås Q5 kun med firehjulstræk, mens en forhjulstrukken version kommer senere.

Audi er også ved at udvikle en plug-in hybrid med en 2,0 liters benzinmotor og strøm til at kunne køre godt 50 km på ren el.

Der er en ny sekstrins manuel gearkasse, den syvtrins S tronic og den ottetrins tiptronic (kun til 3,0 TDI).

Annonce:

Bag rattet er der mulighed for at køre med digital instrumentering, der er ekstraudstyr, og som ekstraudstyr kan man tilvælge ekstra features som massagefunktion og såkaldt ambientebelysning med 30 forskellige farver.

Der er virkelig god plads til fire voksne på bagsædet. Blandt ekstraudstyret er sæder, der kan forskydes frem og tilbage. Foto: Audi
Der er virkelig god plads til fire voksne på bagsædet. Blandt ekstraudstyret er sæder, der kan forskydes frem og tilbage. Foto: Audi
 

Bagsæderyglænet kan som ekstraudstyr forskydes i længderetningen og indstilles i hæld-ningen. Afhængigt af dets position rummer bagagerummet som udgangspunkt 550 til 610 liter, hvilket er 10 liter mere end i forgængermodellen.

Testeksemplarerne til brug for testen i Mexico var fra den tidligste produktion, og visse steder i testbilerne var materialerne lidt tynde, og det kneb med den solide lyd i dørene. Den slags skal Audis nye fabrik i Mexico dog nok få styr på, når de første eksemplarer af bilen ender i Danmark i løbet af marts.

Priserne ventes at være nogenlunde som den nuværende model, der i dag koster fra 575.000 kr. for en 2,0 TDI med 150 hk og træk på forhjulene. Dertil skal lægges typisk 100.000 kr. i ekstraudstyr, for at bilen har et rimeligt niveau.

Annonce:

De beskatningsmæssige værdier ved erhvervsleasing kendes heller ikke endnu, men i dag fås en Q5 med 190 hk TDI og automatgear til 520.000 kr. i skatteværdi, og her gætter vi på, at niveauet vil stige.

Den nye Q5 skal især konkurrere med BMW X3, der er på vej i en ny version, og Mercedes GLC, men også en model som Jaguar F-Pace og den nye Alfa Stelvio. Efter første test at dømme har Q5 alle talenter til at blive en klassevinder.

Dommen
Vi giver fire stjerner efter at have kørt den nye Audi Q5 under den internationale præsentation i Mexico. Vurderingen kan ændre sig i en dansk test. Den nye Audi Q5 ligner et teknologisk mesterværk med effektivt firehjulstræk og et hav af assistent- og sikkerhedssystemer. Samtidig er den velkørende, støjsvag og ganske rummelig.

Forudsætningen for dansk succes er dog, at importøren kan diske op med et konkurrencedygtigt niveau for beskatning.

Avisen var inviteret til Mexico af Audi .

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce: