Annonce:
Annonce:

Markedets bedste pluginhybrid lige nu

Toyota Prius Plug-in Hybrid er umiddelbart det teknisk bedste køb i klassen lige nu, selv om modellen kun har plads til fire ombord

Toyota Prius Plug-in Hybrid har en let ændret front og bagende i forhold til den mere enkle hybridudgave. Modellen klarer op til 63 km på ren el. Foto: Toyota
Toyota Prius Plug-in Hybrid har en let ændret front og bagende i forhold til den mere enkle hybridudgave. Modellen klarer op til 63 km på ren el. Foto: Toyota
Annonce:
Følg Biler
Følg Bilanmeldelser

Toyota Prius 1,8 Plug-in H3

Kan en bil være en gadget? Det kan den sagtens, især hvis du ser på Toyota Prius Plug-in Hybrid, der for nylig er lanceret i Danmark.

I forvejen er det japanske mærke gået sine egne veje med den futuristiske og kileformede Prius, der som hybrid, hvor en el-og benzinmotor spiller sammen, har været på banen herhjemme et par år.

Med den nye pluginhybrid, der også kan lades op i stikkontakten, vrider Toyota hightech-kontakten endnu en omgang. Det gør ikke noget, for tingene fungerer i bilen, der i teorien kan køre 63 km på ren el, før benzinmotoren tager over.

Den lander i et felt af konkurrenter som Kia Niro PHEV, Volkswagen Golf GTE og Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid, der alle er blevet langt billigere og mere interessante for danskerne, efter at afgifterne blev sat ned i efteråret, hvor modellerne faldt omkring 50.000 kroner i pris.

Annonce:

Her er Prius Plug-in Hybrid med en startpris på 334.000 kroner den dyreste i feltet. Men efter en test med blandet kørsel står det fast, at japaneren er den beskedne merpris værd.

Prius-pluginmodellens omfattende og avancerede udstyr gør Toyotaen til den mest sofistikerede bil i sin klasse.

Opladningen af batteriet klares med et stik i siden. Foto: Toyota
Opladningen af batteriet klares med et stik i siden. Foto: Toyota

Pæn rækkevidde
Udgangspunktet for køb af en pluginhybrid kan være forskelligt. Mens nogle går efter at få det ultimative ud af benzinen, er der mange, som gerne vil opleve fornemmelsen af at køre i elbil. På papiret kører Prius Plug-in Hybrid over en kam hele 83,3 km/l efter den specielle norm for elbiler.

Hvad dit forbrug reelt er afhænger af kørestil, og hvor meget du kører på ren strøm. Vi har tidligere testet den almindelige hybridudgave af Prius til et gennemsnit omkring 20,0 km/l, og her er mere at hente i pluginversionen ved at køre delvist eller helt på strøm.

Annonce:

Lakmusprøven er i første omgang rækkevidden på ren el, som vi begynder med et batteri, der fuldt opladt viser 57 km, men altså i teorien skulle kunne lande på 63 km.

I praksis ender vi omkring 50 km under testen, der omfattede motorvej, landevej og bykørsel. Det er bestemt godkendt efter dagens standard.

Det er 15 grader under testen. Vi har tidligere oplevet, at rækkevidden falder på visse modeller, når man er tæt på frysepunktet, mens det i nogle også er set, at benzinmotoren springer i gang for at producere strøm til varmeapparatet.

Toyota lover dog gode forhold ved koldt vejr. Bilens klimaanlæg drives af en varmepumpe, og kabinen kan ifølge importøren varmes op fra temperaturer ned til minus 10 grader, uden at det går ud over rækkevidden. Kabinen køles også ned uden benzinmotorens hjælp.

Annonce:

Indtrykket af pluginhybriden i den aarhusianske trafik er overbevisende. Det er en bil, som ikke alene er letkørt, selve regenereringen af strøm foregår også pærelet, og man mærker kun en diskret motorbremsning, når bilen henter er par ekstra kilometer strøm på vej ned ad byens bakker.

For det meste kørte vi på bilens City-funktion, hvor den tvinges til at køre længere på ren el, før den 1,8-liters benzinmotor tager over. Bilen har også et Power-program, der giver den flere kræfter at lege med.

Toyota fremhæver, at modellen har to elmotorer frem for en, hvilket skulle give en kraftigere acceleration i bilen. Sammen med de to elmotorer ender systemydelsen på 122 hk.

Betjeningen er nem trods de mange skærme i kabinen. Foto: Toyota
Betjeningen er nem trods de mange skærme i kabinen. Foto: Toyota

Ligetil betjening
Bag rattet har du udsigt til en kabine og et design, der i sit snit matcher bilens futuristiske ydre. Finish og kvalitet er rigtig fin, og de hvidlakerede plastflader og de bløde lædersyninger er nærmest på premiumniveau.

Selve betjeningen i kabinen er også ligetil. Her er det centrale punkt det lille elektroniske joystik af en gearstang i den automatgearsagtige CVT-transmission, hvor du let sætter bilen i gear.

Annonce:

Som udgangspunkt er Prius en praktisk bil med seler til fire ombord - ikke fem som i blandt andet

Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid - og rimelig plads på for- og bagsæderne, mens adgangen til bagagerummet er reel. Her tager batteripakken dog plads i bunden, så du må nøjes med 360 liter mod 502 liter i en almindelig Prius.

På vejen fører Prius-pluginhybriden sig frem på den mere komfortable måde, hvor vejbump opsuges nænsomt. Du kan dog godt mærke de tunge batterier i maven på bilen, så der er lagt mere op til cruise frem for sportslig kørsel. Her kan du glæde dig over en bil, der er støjdæmpet til ug, så dæk og vindstøj er nedbragt til et minimum.

Udstyret i Toyota Prius Plug-in Hybrid løfter også overliggeren. Det gælder blandt andet de præcise full LED matrix-forlygter, head up-display, nøglefri start, bakkamera og sikkerhedspakke med nødbremse med fodgængergenkendelse og adaptiv fartpilot.

Annonce:

På den praktiske front skal nævnes, at du kan lade bilen op på tre timer og et kvarter derhjemme og på to timer ved en 3,3 kW-lader.

Prius Plug-in har en elektrisk topfart på 135 km/t. Foto: Toyota
Prius Plug-in har en elektrisk topfart på 135 km/t. Foto: Toyota

Konklusion
Toyota Prius Plug-in Hybrid virker umiddelbart som den mest avancerede, letkørte og helstøbte opladningshybrid på markedet. Og den byder ovenikøbet på masser af avanceret udstyr.

Det er dog en hæmsko, at bilen kun har plads til fire – men det er et godt sted at begynde, hvis du vil prøve kræfter med en bil af denne type.

Toyota Prius 1,8 Plug-in H3

Pris: 333.970 kroner inkl. levering (testbil)

Forbrug: 83,3 km/l (efter WLTP-skalaen for pluginhybrider)

Teoretisk rækkevidde på ren el: 63 km

Grøn ejerafgift: 330 kroner halvårligt

Motor: 1,8 liters benzinmotor på 99 hk samt elmotorer på henholdsvis 31 hk og 72 hk.

Samlet systemydelse: 122 hk

Topfart: 162 km/t.

Topfart på ren el: 135 km/t.

0-100 km/ t.: 11,1 sek.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: