Nissan Pulsar: Lige ved og næsten

Nissan Pulsar har masser af gode egenskaber, men den når hverken Golf eller Focus

Nissan Pulsar er den  nye udfordrer i Golf-klassen, men der skal desværre mere end nyhedsfaktor til at tage trofæet. (Foto: Anders Berner)
Nissan Pulsar er den nye udfordrer i Golf-klassen, men der skal desværre mere end nyhedsfaktor til at tage trofæet. (Foto: Anders Berner)

Hurra – Nissan har bygget en ny model, som skal udfylde hullet, som den gamle Almera efterlod i 2006, da den fik kniven. Det har ellers i flere år virket som om, Nissan ikke gad det pjat med gammeldags hatchbacks. Det japanske firma har nemlig haft god succes med sine crossover-modeller som Juke og Qashqai. Men nu er Nissan så tilbage i Golf-klassen.

Bilanmeldelser Hvad er bedst? VW, Ford eller Nissan?

Karosseri og plads
Nu skulle man så tro, at Pulsar er baseret på Qashqai, men faktisk er modellen en version af en model til det asiatiske marked, som hedder Tiida. Kvaliteten føles, som man forventer af en Nissan, solid, designet derimod er mere kedeligt japansk hatchback, end vi har været vant til med crossover-modellerne. Enten bryder man sig ikke Pulsars anonyme design, eller også er man bare typen, som mener, der er vigtigere ting end bilers udseende. Det skal der være plads til, men visuelt falmer Pulsar i forhold til den stilsikre Golf og den nye, elegante Focus.

Udseendet er jo netop ikke alt, og en af plussiderne ved Pulsar er et yderst rummeligt bagsæde med benplads, som kan konkurrere med langt større og dyrere biler. Rummeligheden skyldes en akselafstand, som er seks cm længere end Golf og fem cm længere end Focus.

Kabinen bærer præg af en sort, blank plastik, som virker lidt billig. Ellers er det en fin kabine med god siddeposition. (Foto: Anders Berner)
Kabinen bærer præg af en sort, blank plastik, som virker lidt billig. Ellers er det en fin kabine med god siddeposition. (Foto: Anders Berner)

Selve sædebænken er bred og flad, så der er reelt plads til to børnestole, mens det midterste sæde stadig kan bruges. Loftshøjden er til gengæld en smule lavere end de to europæiske konkurrenter, så personer over 185 cm har problemer med at sidde opret. Bagagerummet har plads til 385 liter, hvilket er en smule større end begge de to konkurrenter. Samlet betyder det, at Pulsar er en virkelig praktisk bil, der har plads til hele familien.

Motor/Gearing
Motoren i Pulsar er en nyudviklet trecylindret benzinmotor på 1,2 liter. Det er umiddelbart en lille slagvolumen til en bil på 1.333 kg, men det er faktisk ikke testens mindste motor, og takket være en turbo er der 115 hk ved 4.500 o/min og 190 Nm ved 2.000 0/min. Ydelsen opleves dog kun som 'akkurat tilstrækkelig' bag rattet. Pulsar er ingen raket. Det er man dog næsten villig til at tilgive Pulsar, for fordelen ved den lille motor er, at den både er utrolig støjsvag og næsten uden vibrationer.

Den trecylindrede benzinmotor er kun på 1,2 liter. Den yder 115 hk ved hjælp af turbo, men virker aldrig særlig kraftig. Til gengæld har den en fin gangkultur. (Foto: Anders Berner)
Den trecylindrede benzinmotor er kun på 1,2 liter. Den yder 115 hk ved hjælp af turbo, men virker aldrig særlig kraftig. Til gengæld har den en fin gangkultur. (Foto: Anders Berner)

Nissan's vigtigste grund til at lave en ny lille motor er dog, at den skulle være mere brændstofbesparende, en ide som er døbt 'downsizing'. Men efter mere end 1.000 km i løbet af testugen, formåede Pulsar og den nye motor ikke at komme over 14 km/l. Det er på ingen måde imponerende, når man tager i betragtning, at det officielle forbrug er opgivet til 20 km/l.

Nissan Pulsar er en slags designmæssig retræte. Pulsar skal gøre de gamle Nissan-kunder bløde i knæene. Bilanmeldelser Masser for pengene i ny Golf-konkurrent

Mekanisk samspil
Som nævnt er den nye motor meget støjsvag og vibrationsfri, og det er en af bilens helt store forcer, fordi den gør kørsel meget behagelig. Når motoren har den rigtige driftstemperatur, virker start/stop-systemet, og hvor du aldrig er i tvivl, når Ford-motoren starter, så bemærker du det faktisk ikke i Pulsar. Den 6-trins manuelle gearkasse er letbetjent, men ikke lige så stram, som de bedste i klassen.

Køreegenskaber/Komfort
Pulsar er en bil, som passer bedre til dig, der vægter komfort end dynamik. Bilen er meget blødt affjedret, og undervognen er god til at absorbere bump og ujævnheder i vejen, både de skarpe kanter og dybe huller. Ikke en finger at sætte her. Til gengæld bliver Pulsar hægtet af på de snoede sogneveje, hvor det lette og syntetiske styretøj ikke formår at vidergive så mange informationer om forhjulenes retning. Både Focus og Pulsar kører på vinterdæk, men Pulsar understyrer markant tidligere end Focus, og chassiset har ikke samme balance. Krængningen er dog fint kontrolleret, men det ændrer ikke på, at Pulsar hverken er så kompetent eller underholdende som de to konkurrenter.

Kias Cee'd SW er fornuftig, men en ret så kedelig. (Foto: Andreas Lang Hedegaard) Biler Kedeligt komfortabel

På motorvej gælder det bare om at læne sig tilbage og slå fartpiloten til, for kræfterne under hjelmen er ikke til mere. Til gengæld kan man nyde den bløde affjedring og et lavt støjniveau. Først over 130 km/t begynder vindstøjen nemlig rigtig at trænge igennem. Det gør Pulsar til en fin langtursvogn, hvis det ikke var fordi Pulsar kun har en tank på 46 liter – det er næsten 10 liter mindre end Focus, og med en forslugen motor, giver det mange tankstop.   

Sikkerhed/Miljø
Pulsar er standardudrustet med seks airbags og i Tekna-trim, som er højeste udstyrsvariant, er vognbaneskift-alarm og automatisk nødbremse standard. Nødbremsen virker ikke helt så hidsig som på andre biler, men om det er godt eller dårligt, var der heldigvis ikke mulighed for at teste i løbet af ugen med bilen.

Biler Test: Audi's lille pitbull

Officielt klarer Pulsar 1,2 20 km/l og udleder 117 g/km CO2, men det var aldrig et forbrug, vi opnåede. I starten af ugen med bykørsel lå forbruget lige under 15 km/l, mens det faldt til 14 km/l på en tur fra København til Aalborg og tilbage.

Pris/udstyr
I Tekna-trim får man både 2-zoners klimaanlæg, nøglefri betjening, 5,8 tommer trykfølsom skærm med bakkamera og Nissan's Around View Monitor, med kameraer både i fronten og på siderne af bilen, regnsensor, 17 tommer alufælge og LED-forlygter. Grundprisen er 209.900, og det er noget billigere end selv Focus, men for testbilen i Tekna-trim starter prisen ved 279.900 kr., og det er for meget, når du til samme pris kan få en Focus i Titanium-trim med en 150 hestes benzinmotor.

Der skal ikke herske tvivl om, at Nissan har gået seriøst til opgaven med at lave en ny konkurrent i Golf-klassen, og den er lige ved og næsten. Men Ford Focus og VW Golf er bare bedre på hver deres bane. Så Pulsar må nøjes med en tredjeplads.

Tekst af Hedegaard

0 kommentarer
Vis kommentarer