Ny Audi A4 er tyst som langt dyrere biler

Premiere: Den nye Audi A4 kører klippefast og er et udstyrsstykke i avanceret teknologi. Med et hidtil uhørt lavt støjniveau ligner det klassens mest behagelige firmabil

Audi A4 i nyeste generation er holdt i samme streg som den foregående, men den er blevet lidt større og mere potent at se på. Foto: Audi
Audi A4 i nyeste generation er holdt i samme streg som den foregående, men den er blevet lidt større og mere potent at se på. Foto: Audi

Venedig (Ekstra Bladet): 'Never change a winning team'. Vi har hørt læresætningen før og ser den stadig mere hos bilfabrikkerne, hvor designet på en ny model i stigende grad lægger sig op ad forgængeren.

Det gælder også hos Audi, hvor den nye A4 på afstand ligner den udgående. Men på nært hold er det blevet en bil med langt mere pondus.

Det står klart ved den internationale præsentation af A4 i Venedig.

Så mange danskere hedder det samme som en bil

Den er ikke alene blevet lidt større i længden, mellem akslerne og i bredden, designet har også fået flere knæk og linjer, mens den bredere kølergrill fra chefdesigner Marc Lichtes hånd sender utvetydige signaler til konkurrenterne fra München og Stuttgart.

Den har noget at have det i. A4’eren kører nemlig mere klippefast end nogensinde, og så byder den på mulighed for et væld af højteknologiske sikkerheds- og infotainment-features, du ikke finder andre steder.

Vi tester sedan-udgaven med den 2,0-liters diesel på 190 hk, som er storebror til den 150 hk diesel, der p.t. er mest populær hos firmafolket, som aftager langt de fleste biler.

Fingerpålæggelse
Audi har ikke danske priser eller beskatningsmæssige værdier på plads. Men der er lagt op til en mindre prisstigning i forhold til den nuværende, som ligger på en beskatningsværdi på omkring 400.000 kr. som Avant med 150 hk dieselmotor og standardudstyr.

Familiebil kører 100 km på 3,1 liter benzin

Overliggeren for finishen bag rattet, som i forvejen var den bedste på markedet, er løftet en tand med bløde materialer, tætte samlinger og touch-kontakter, du kan betjene med fingerpålæggelse. Den 8,3 tommer store, lodret-stående skærm, der følger med navigationsanlægget, som er ekstraudstyr, har samme forarbejdning som en iPad og en lige så klar og skarp grafik.

Interiøret oser af premium-klasse. Den gribevenlige automat-gearskifte-paddle, som kendes fra Q7 og A8, holder nu sit indtog i A4. Foto: Audi
Interiøret oser af premium-klasse. Den gribevenlige automat-gearskifte-paddle, som kendes fra Q7 og A8, holder nu sit indtog i A4. Foto: Audi
 

Alle testbilerne er bestykket med Audis virtuelle cockpit, som også kan fås til TT og Q7, hvor en stor 12,3 tommer TFT-skærm har erstattet de almindelige viser-instrumenter. En farveskærm på syv tommer er nu standard, og den vokser til 8,3 tommer ved indbygget navigationsanlæg om bord.

Mød verdens hurtigste SUV

De fleste har også striben af nye hightech-systemer, hvor bilen selv for eksempel advarer om cyklister, når du åbner sidedøren, kan klare trådløs opladning af mobiltelefonen eller køre selv op til 65 km/t ved at følge forankørende biler og holde sig inden for vejstriberne – og endda delvist selv undvige ved at bremse ved en forhindring og trække rattet let til den side, hvor du bedst kan smutte forbi.

Simpelthen for at vise, hvad mærket kan. De nye gadget-lignende teknologier skal nemlig være med til at sælge biler.

Øjnene på vejen
Mens en del andre bilfabrikker satser på touchskærme, fastholder Audi et system med drejehjul eller en staveplade, som kan genkende din håndskrift. Filosofien er, at føreren skal fastholde blikket på vejen. Her virker seneste generation af stavepladen overraskende godt efter lidt tilvænning.

Den nye A4 er med sine 4,73 meter lidt længere end Mercedes C-klasse og BMW 3-serie. Foto: Audi
Den nye A4 er med sine 4,73 meter lidt længere end Mercedes C-klasse og BMW 3-serie. Foto: Audi
 

Kernen er dog den indbyggede soliditet. A4’eren ligner en bil, der er hugget i granit. Og den kører lige så klippefast. Den nye undervogn er bestykket med femleddede hjulophæng, som betyder, at vejens ujævnheder opsuges mere raffineret.

Porsche ændrer 52 år gammel tradition

Det giver præcise køreegenskaber med en knusende soliditet. Testbilen byder på et præcist, nærmest mekanisk klikkende gearskifte og en undervogn, som balancerer hårfint mellem det sportslige grip og den komfortable fremfærd. Responsen og følingen i styretøjet er ikke som i en Jaguar XE eller BMW 3-serie, men i pressede situationer har du en bil, som følger svingene snorlige og uden dramatik.

Motorprogram frisket op
Der er en smule bedre plads, der giver sig mest udslag i ekstra skulderbredde, mens benpladsen på bagsædet stadig ikke er overvældende i A4, der er længere end C-klassen og 3-serien, mens akselafstande ligger midt imellem.

Test: Dette 510-hestes bæst vil helst køre sidelæns

Motorprogrammet har fået en overhaling og den harmoniske og kraftfulde 190 hk dieselmotor med et moment på tilstrækkelige 400 Nm klarer i sparetrimmet, Ultra, 26,3 km/l, mens den som 150 hk Ultra med 320 Nm kaperer hele 27,0 km/l.

A4’eren har fået et par centimeters længere akselafstand. Bagsædepladsen er dog stadig en halv klasse mindre end Passat. Foto: Audi
A4’eren har fået et par centimeters længere akselafstand. Bagsædepladsen er dog stadig en halv klasse mindre end Passat. Foto: Audi
 

Vi kørte også den 1,4-liters benzin-version på 150 hk og den nye 2,0-liters 190 hk benziner med 7-trins S-tronic automatgearkasse. Den mindste og letløbende benziner er både elastisk og tilstrækkelig for de fleste og et klart alternativ til diesel, mens den større med sit moment på 320 Nm er et rent kraftværk, der alligevel klarer 18,5 km/l.

Lydniveauet i kabinen er et kapitel for sig selv. Det her er som i et lydstudie. Vi har aldrig oplevet en bil i klassen, der var så tyst indendørs, hvor lydindtryk nærmest absorberes som med velcro.

Dette bakspejl lader dig se gennem anhængeren

Audis teknikere har arbejdet længe med at finpudse vindmodstanden, især på sidespejlene, ligesom en akustisk forrude, som er standard, og akustiske sideruder, der er ekstraudstyr, hjælper til. Det er udstyr, som vil være oplagt for de professionelle bilister, som taler meget i telefon i bilen. Især i kombination med den nye Phone box, hvor mobiltelefonens antennesignal kan forstærkes over bilens tagantenne.

Den nye A4 lander herhjemme til november som både sedan og stationcaren, Avant. Det danske udstyr er ikke endeligt på plads, men efter alt at dømme bliver både xenon-forlygter, elektrisk bagklap på Avant-modellen og automatisk nødbremse standard. De, der vil mere, kan bestille full-LED eller LED-Matrix-forlygter.

Selv om den nye Audi A4 så at sige ligner den gamle, er den måske firmaklassens bedste bil netop nu.

Ekstra Bladet var inviteret til Venedig af Audi.