Ny motor revolutionerer kedelig japaner

Ekstra Bladet har testet den faceliftede Toyota Auris, som har fået et gevaldigt løft med en ny, lille 1,2-liters motor

Vi tester den faceliftede Toyota Auris med helt ny 1,2 benzinmotor med turbo, der passer perfekt til bilen. (Foto: Jens Høy)
Vi tester den faceliftede Toyota Auris med helt ny 1,2 benzinmotor med turbo, der passer perfekt til bilen. (Foto: Jens Høy)

Toyota Auris 1,2T T2 Style

Toyota Auris har aldrig været en bil, der stod højt på min personlige ønskeliste, men i seneste version er den blevet så homogen, at jeg er begyndt at holde af den.

Auris’ største problem i mit univers har altid været designet, også i kabinen, hvor et sammensurium af materialer og former mødte kunden.

Nu er bilen opdateret med nye materialer og små ændringer i designet, men frem for alt er kvalitetsfornemmelsen i kabinen løftet.

Toyota har altid været solid kvalitet, men det har været svært at mærke. Nu opleves Auris som kram. Lige fra den faste stol, der støtter godt i ryggen, til det lidt mindre forvirrende layout af instrumentpanelet.

Her har Toyota ryddet op i de forskellige materialers overflader, og det samlede indtryk er mere roligt og harmonisk.

Ny motor i balance
Toyota er en supertanker, når det gælder om at omstille sig til ny teknik. Man lefler ikke for pludselige modeluner, men tager den tid, der skal til, før man søsætter ny teknik. Det gælder ikke mindst motorer, hvor Toyota har været længe om at få gang i mindre motorer med turbo.

Den åbne front sørger for masser af luft til den hidsige motor under hjelmen. (Foto: Esben Skrumsager) Bilanmeldelser Test: Ny Mini er hidsig som en hingst  

Nu ligger der til gengæld en lille 1,2'er med turbo i Auris, og her ligger den godt, for den understreger Auris som en bil med fokus på komfort og velvære.

Toyota Auris køber man ikke, fordi man elsker en køredynamisk oplevelse. Man vælger Auris, fordi man har en voksen tilgang til bilkørsel og nyder komfort og visheden for, at man har købt kram, der ikke går i stykker.

Toyota har reduceret det lidt forvirrende indtryk i kabinen. Værktøjet har færre forskellige overflader. Og det fungerer. (Foto: Jens Høy)
Toyota har reduceret det lidt forvirrende indtryk i kabinen. Værktøjet har færre forskellige overflader. Og det fungerer. (Foto: Jens Høy)

Her passer den nye motor godt, for den har det bedst med rolig kørsel og tidlige gearskift. Modsat flere af konkurrenternes små turbomotorer bryder Auris 1,2 sig nemlig ikke om alt for mange omdrejninger og har det bedst mellem 2.000 og 4.500 o/m. Under 2.000 o/m sker der ikke alverden, og motoren opleves i praksis som en smule smal.

På bundlinjen er den nye maskine dog et kæmpe plus til Auris, og det løfter oplevelsen af bilen. Motoren er 4-cylindret modsat mange af konkurrenternes, der benytter 3 cylindre i de mindste maskiner med let turbotryk.

Foruden direkte indsprøjtning byder motoren på en videreudvikling af Toyotas variable ventilstyring. Samlet set giver det 116 hk med et maksimalt drejningsmoment på 185 Nm.

Toyota Auris er ikke klassens mest rummelige; snarere en god mellemvare, når det gælder kabine og bagagerum. (Foto: Jens Høy)
Toyota Auris er ikke klassens mest rummelige; snarere en god mellemvare, når det gælder kabine og bagagerum. (Foto: Jens Høy)

Testbilen er en Auris T2, hvilket indebærer, at man skal tilkøbe fuld sikkerhedspakke til 10.000 kr. Pakken indeholder automatisk nødbremse op til 80 km/t., vognbaneassistent, automatisk op- og nedblænding af fjernlys samt visning af vejskilte. Vælger man højeste udstyrsniveau (T4), er det standard.

Til gengæld har mediesystemet Toyota Touch, som er standard fra modeltrinnet T2, fået et løft med bedre grafik og hastighed.

Overvej en hybrid
Kører du meget i byen, er det værd at overveje den glimrende hybridversion. På hybridfronten har teknikerne optimeret en 1,8-liters benzinmotor på 136 hk – som stadig er en sugemotor – og batteripakken, så bilen nu får mere ud af dråberne.

Den nye anden generation af VW Touran har ligheder med forgængeren. Der er tale om en rendyrket familiebil med stribevis af gode detaljer. Foto: Christian Schacht Bilanmeldelser Måske den bedste familiebil lige nu  

Udgangspunktet er det samme; du styrer transmissionen med et lille, letkørt, joystickagtigt gearskifte, og så klarer teknikken resten.

Hybriden kan som udgangspunkt køre et par kilometer på ren strøm med en hastighed op til landevejskørsel, før benzinmotoren tager over, mens batteriet lades op, når du accelererer eller bremser. Opladningen spæder så til forbrændingsmotoren, så den nipper mindre til dråberne.

Prisen på Auris Hybrid begynder ved 257.000 kr.

8 kommentarer
Vis kommentarer