Ny Skoda: Audi ku' ikke have gjort det bedre

Skoda er ikke i tvivl, og det er vi heller ikke: Den nye Superb kommer til at gøre ondt på Ford Mondeo, Passat og Avensis

Den nye Skoda Superb er 3. generation. Første model kom i 2001, men den var en gave fra Volkswagen, som mærkets topchef, Winfried Vahland, udtrykte det under præsentationen med henvisning til, at det blot var en forlænget Passat.
 
Den nye Skoda Superb er 3. generation. Første model kom i 2001, men den var en gave fra Volkswagen, som mærkets topchef, Winfried Vahland, udtrykte det under præsentationen med henvisning til, at det blot var en forlænget Passat.  

Prag, Ekstra Bladet

Den nye Superb er blevet afsløret forud for sin offentlige debut på Geneve Motor Show i næste måned. Skoda ser den som en rival til alt fra Ford Mondeo til BMW 3-serie, og herhjemme satser man på firmabilmarkedet, men importøren lurer også på taxavognmænd.

Den tjekkiske producent har solgt lidt over 750.000 eksempler af sin topmodel, siden den blev introduceret i 2001.

- Den er simpelthen flot, fortæller journalist på Ekstra Bladets trykte avis, Christian Schacht til mig over mobilen.

Bag rattet er der også lutter positive oplevelser med gedigne kvalitetsmaterialer, der ikke umiddelbart virker dårligere end i Passat, mens selve layoutet måske er knap så smart designet.
Bag rattet er der også lutter positive oplevelser med gedigne kvalitetsmaterialer, der ikke umiddelbart virker dårligere end i Passat, mens selve layoutet måske er knap så smart designet.
 

- Den er kæmpestor samtidig med at Audi ikke kunne have bygget en flottere bil, fortæller Christian, der lige er landet efter en tur i Prag, hvor han har set den nye Superb an.

Om Audi-kørerne sadler om er nok mere tvivlsomt - Audi-elskere vil have Audier, ikke en Skoda med Audi-look, siger Christian:

- Men der er ingen tvivl om, at de andre bilmærker, som der ikke er så meget hype om - f.eks. Toyota, Mazda, Opel og helt sikkert også VW skal gøre en ekstra indsats for at holde kunderne i deres egen butik.

Rygte: Apple bygger en bil

Den nyeste generation er bygget på Volkswagens MQB-platform, der også kendes fra Passat, Golf og Audi A3, men akselafstanden er udvidet yderligere, så de i forvejen generøse pladsforhold er blevet endnu bedre, viser den første prøvesidning under verdenspremieren i Prag.

 

At bagagerummet samtidig er vokset gør, at Superb bygger videre på de fortrin, som Skoda bød ind med helt tilbage i 2001 - og især i 2007, hvor den enorme forgænger kom ind i billedet.

Bagagerummet har plads til hele 625 liter i den almindelige femdørs udgave, som er den foreløbig eneste version, Skoda har vist os.

Ud med uduelig bagklap
Den er klar i Danmark til august, mens stationcarvarianten kommer til oktober. Tjekkerne har heldigvis droppet den unikke, men også ret ubrugelige bagklap, hvor man hidtil har kunnet åbne bagsmækken så den fungerede både som sedan og hatchback. Prisen for den todelte bagklap var en rædsomt langsommeligt åbne- lukkearbejde, som køberne alligevel aldrig brugte.

- Den feature har kunderne bare ikke brugt, fortæller Christian Schacht.

 

Til gengæld har designerne haft mere frit spil og gjort Superb til en skarp firmabil, der ikke behøver dukke sig over for Passat. Stylingen er stram og klinisk som et operationsbord med skarpe, lige kanter folder langs siderne, en fremtrædende kølergrill med lodrette lameller og slanke forlygter, hvis konstruktion er påvirket af tjekkisk krystal - hvad f ... det så betyder.

- Faktisk siger rygterne, at Audi synes den nye Superb udstråler lidt for mange af de klassiske Audi-designdyder, og vi er milevidt fra den mere eller mindre uheldigt designede forgænger, fortæller Christian.

Endnu et prisfald på mikrobil

Priserne er ikke kendte endnu, men Skoda Danmark satser på, at de beskatningsmæssige værdier, der er så vigtige i det her segment, vil være på niveau med dagens Super-model. Det betyder cirka 340.000 kr. for en 150 hk diesel stationcar med godt udstyr.

Flest firmakunder
I det hele taget vejrer Skoda morgenluft i det vigtige firmasegment efter en stor succes med Octavia, som leasingselskaberne og deres kunder har taget godt imod. Kun 20 pct. af kunderne vil være private, er vurderingen.

Udvalget af motorer er i store træk kendt fra den nye Passat, altså 1,6 diesel med 120 hk, 2,0 diesel med enten 150 eller 190 hk. En række benzinmotorer er også klar, bl.a. 1,4 med 125 og150 hk og en topmodel med 280 hk, der med træk på alle fire kører fra 0-100 km/t. på kun 5,8 sekunder.

Den lille dieselversion kommer som Greenline-sparemodel, der kører op til 27 km/l. Herhjemme satser importøren mest på den 150 hk diesel til firmabilisterne og den 190 hk diesel med automatgear og alt i udstyr til taxavognmænd.

27 på literen
Indretningen er praktisk, og selvfølgelig har Superb et par paraplyer placeret i sidedørene, som de hører sig til i fabrikkens topmodel. På bagsædet sidder man nærmest som i en ministerbil med plads til en ministeriel skraber.

Skoda Superb har premiere på det såkaldte: "Smart Gate" interface. Med det, kan alle populære mobiltelefoner uanset deres styresystem kombineret med farveskærmen, der troner i midten. Et nyt system kaldet Smartlink kan integrere de tre kendte standarder for integration af smartphones: Mirrorlink, Apple Car Play og Android Auto og har verdenspremiere i den nye Skoda

- Som ejer har man nemlig nok at gøre med at køre bilen, mener Christian Schacht. Når du står i butikken og køber bil, ser det godt udmed alle mulige smarte standarder, men i praksis skal skidtet være nemt at bruge.

Samtidig har bilen de fleste sikkerheds- og komfortsystemer fra Passaten, bl.a. front assist, der er standard og som bremser bilen ned ved forhindringer under lave hastigheder og det avancerede fartpilot, der selv kan holde afstand til forankørende op til 210 km/t. og helt ned til stilstand.

Seneste nyt

Det er fuldstændig hat og brille

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.