Annonce:
Annonce:

Passager bag rattet: Vi tester Teslas selvkørende autopilot

Tesla er klar med et system kaldet Autopilot, som gør bilen delvist selvkørende. Vi tester det

Teslas Autopilot giver dig mulighed for at løfte begge hænder fra rattet, mens bilen stadig holder kursen inden for de hvide striber. Det er en ret grænseoverskridende oplevelse. Foto: Jens Overgaard
Teslas Autopilot giver dig mulighed for at løfte begge hænder fra rattet, mens bilen stadig holder kursen inden for de hvide striber. Det er en ret grænseoverskridende oplevelse. Foto: Jens Overgaard
Annonce:
Følg Biler
Følg Bilanmeldelser

Slip rattet, og lad bilen overtage kørslen. Det er hjørnestenen, når vi taler om selvkørende biler. Og en mulighed, som er rykket et skridt nærmere med den nyeste aftapning af den elektriske Tesla S med Autopilot.

Her kan bilens elektronik nemlig delvist overtage kørslen. Det er et system, der i længere tid har været hypet på nettet, hvor unge udenlandske vovehalse har lagt videoer ud, som viste en kørende bil med dem selv på bagsædet.

Vanvid, vil vi sige efter et par dage i selskab med en Tesla P90D, som alligevel imponerer. På lige vej kan du faktisk køre længe uden at røre rattet.

Til gengæld bliver systemet sårbart, når vejstriberne forsvinder, hvor der er flere vognbaner eller skarpe sving, hvor bilen kan ende på slingrekurs.

Tesla-biler får alligevel rabat på afgiften fra nytår  

Vi tester Autopilot i den nyeste Tesla P90D, men det fås som softwareopdatering til visse ældre modeller. Foto: Christian Schacht.
Vi tester Autopilot i den nyeste Tesla P90D, men det fås som softwareopdatering til visse ældre modeller. Foto: Christian Schacht.
 

Annonce:

Rent praktisk fungerer bilen ved, at den adaptive fartpilot (som retter farten ind efter forankørende) spiller tæt sammen med en vognbaneassistent, der holder os inden for de hvide vejstriber.

Autopilot er legende let at betjene. Et ratsymbol i displayet viser, når vejen er egnet, og så skal du trykke tre gange på en stilk, og vi er kørende, her midt på Genvejen syd for Aarhus.

Vi mærker, at rattet får sit eget liv og blidt holder bilen lige mellem striberne, mens fartpiloten, som er indstillet til 60 km/t., følger de forankørende. Vores færd kan følges på et display, hvor vejstriberne er markerede, ligesom vi kan se, når bilens sensorer og kameraer leder efter nye striber og holdepunkter.

Nu slår danskerne til: Tesla-salget går amok  

Annonce:

Næsten naturstridigt
Nu er det nu. Vi lader fingerspidserne slippe rattet - forberedt på at kunne gribe ind, hvis der skulle opstå situationer. Det virker grænseoverskridende og nærmest naturstridigt at slippe rattet. Og vi skæver nervøst til de modkørende lastbiler. Men bilen ligger støt midt i vognbanen og følger de forankørende op og ned i hastighed.

Ved grønt lys i lyskryds smutter den med over, mens du selv skal bremse ned ved rødt lys. Men hvis der er en bil foran, følger den bare den ned i fart med den adaptive fartpilot, som også kendes fra mange andre biler i dag.

Bløde sving er ikke noget problem, her følger bilen med, mens både motorvejstilkørsler og rundkørsler sætter deres begrænsninger.

Faktisk findes systemer a la Teslas både hos blandt andre Mercedes, Audi og Volvo, hvor det eksempelvis kan fås til den nye XC90. Forskellen er blot her, at du får en kraftigere advarsel, få sekunder efter du slipper rattet, og så slår selvstyrefunktionen fra.

Annonce:

Det sker ikke i Teslaen. Den har også en alarm, som lyser, når du tager hænderne fra rattet, mens du bliver gjort opmærksom på, at du skal kunne reagere og styre bilen. Men den hyler først, hvis bilen vurderer, den ikke længere selv kan styre, eller der opstår en farlig situation.

Når vejstriberne forsvinder i den ene side - for eksempel ved buslommer - begynder styresystemet at få det svært, og bilen slingrer let, men vi kan se, at kameraer og sensorer forsøger at finde fodfæste længere fremme, og det lykkes imponerende ofte.

Nyt gennembrud? Så hurtigt oplader Porsches vilde elbil  

Svært uden vejstriber
Der er dog begrænsninger, ligesom ved forgreninger med flere vognbaner. Her skal du hjælpe bilen på vej med rattet. Ellers bliver den også forvirret og slingrer. Meget forståeligt, for den ved ikke, hvor vi skal hen. Til gengæld klarer den fint mørke og let regn.

Annonce:

Systemet er helt i sit es på motorvejen, hvor du bare kører lige ud. Et indbygget system, hvor du overhaler med et tryk på afviserkontakten samtidig med en berøring af rattet, virker også fint. Men det forekommer noget overflødigt, selv om du opnår rutine efter noget tid.

Systemet med kameraer, sensorer og radar følger hele tiden de hvide linjer langs vejen. Når de ophører, slår systemet fra. Grafik: Tesla
Systemet med kameraer, sensorer og radar følger hele tiden de hvide linjer langs vejen. Når de ophører, slår systemet fra. Grafik: Tesla
 

Da vi må ned i tempo og ruller af sted i kø med 30 km/t. på grund af et færdselsuheld længere fremme, viser systemet sin styrke. Her er det helt perfekt.

Den danske Tesla-importør pointerer, at funktionerne i den nye Tesla S ikke er tænkt som en selvkørende bil – endnu. Det er først og fremmest en bil, der skal give mere sikkerhed og bekvemmelighed.

- Det er ikke en selvkørende bil. Men det er en bil, hvor den adaptive fartpilot spiller sammen med vognbaneassistenten, konstaterer Esben Pedersen, der er nordisk pressechef for Tesla.

Tesla gå hjem: Så voldsomt accelererer den nye turbo-Porsche  

Bliver udviklet
- Hardwaren i bilen er forberedt til at være 100 pct. selvkørende, mens softwaren og lovgivningen endnu ikke er parat, siger Esben Pedersen, som pointerer, at systemet i sit nuværende udviklingstrin er beregnet til at være en mellemting af komfort og sikkerhed.

Annonce:

- Bilen scanner i alle tilfælde 360 grader, så den hjælper føreren og vil være med til at forhindre en del af de uheld, som sker i dag - især ved lav hastighed, siger Esben Pedersen.

Tesla har meget behændigt kaldt systemet for en 'Beta-version', så der er altså lagt op til, at der kan udvikles meget mere på det.

- Vores biler verden over kører 1 million kilometer om dagen, og erfaringerne herfra bruges i høj grad til at udvikle systemerne, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: