Annonce:
Annonce:

Store forskelle på navigationsanlæg

Test: Det er bekosteligt at få fabriksmonteret navigationsanlæg i bilen, og der er stor forskel på brugervenligheden, viser vores test.

Foto: Jonas Ahlstrøm
Foto: Jonas Ahlstrøm
Annonce:
Følg Biler
Følg Bilanmeldelser

De er dyre og koster fra en halv snes tusinde kr. og opefter alt efter bilmærke og model. Men et fabriksmonteret navigationsanlæg er ikke bare et fabriksmonteret navigationsanlæg. Der er nemlig stor forskel på, hvor praktiske og brugervenlige de er. Det viser vores test af anlæg fra Mazda, Toyota, Ford, VW og Mercedes.

Her er der især forskel på, hvor overskuelige brugermenuerne er, hvor mange gange du skal trykke dig gennem menuer, hvor hurtigt anlæggene arbejder, og hvor skarpe og letlæselige skærmene er.

Test: Apple indtager skærmen i bilerne  

Det er noget, som flere er blevet opmærksomme på i en tid, hvor smartphones med lynhurtige berøringsskærme og navigationssystemet Google Maps er blevet hver mands eje.

Annonce:

Touran tager teten
Testen viser, at nogle af de bedste systemer kommer fra VW-koncernen, hvor f.eks. Discover Media, som vi tester i den nye Touran, er opbygget med en knivskarp berøringsskærm med logiske brugermenuer og arbejder lynhurtigt.

Hos Ford, der også har berøringsskærm, og som følger efter som nummer to i vores bedømmelse, er grafikken også skarp, men her er brugermenuerne noget mere gnidrende, berøringen er træg, og reaktionerne er langsomme.

Mercedes byder på en helt anden oplevelse. Her foregår betjeningen med mærkets Command-system, hvor du bruger et drejehjul, der også kan vippes, til at stave gader og stræder.

Her er betjeningen af anlægget med Garmin-software noget mere bøvlet, men bliver lettere med rutinen. Kort-grafikken er overskuelig, men noget Lego-klodsagtig.

Premium med egen stil
De store premium-mærker holder sig generelt til deres egne styresystemer frem for berøringsskærme, hvor der også er placeret en skærm i forruden.

Annonce:

Det gælder også BMW, som har iDrive-sytemet med drejehjul og taster, og Audi, der bruger MMI-systemet ligeledes med drejehjul og taster, og som kan udbygges med en staveplade, der kan genkende din håndskrift.

Passager bag rattet: Vi tester Teslas selvkørende autopilot  

Det er en opsætning, premium-mærkernes folk mener, er mere trafiksikre, fordi man har mere opmærksomhed på trafikken, og hvor man undgår indbygning af en stor skærm i midterkonsollen.

Vi oplever generelt at systemerne med drejehjul kan være bøvlede at bruge, når man er vant til berøringsskærme, men at de vinder, når man får rutinen.

I den ringere ende af testen finder vi Mazda 6 og Toyota Avensis. Her opleves Toyotas system langsomt med en gnidret skærm, mens Mazdas med drejehjul og lidt tunge betjening og grafik heller ikke er oppe at ringe.

Begge døjer også med genskind fra lysindfald.

Regn efter
Langt de fleste integrerede navigationsanlæg bliver købt af firmabilisterne, som ofte kører mange kilometer om året og får dem med i leasingpakkerne, fordi anlægget er et arbejdsredskab.

Annonce:

Hvis du er privat-køber, skal du derimod veje dine penge og behov på en guldvægt. Du kommer nemlig langt med den funktionalitet, der i et Tomtom eller Garmin-anlæg til bare 1.000 kr., selv om skærmen ofte ikke er så stor som i bilerne.

Til gengæld er prisen altså en helt anden, og der følger flere opdateringer med, som er nemme at installere.

Alle kan dog glæde sig over, at priserne er faldet som følge af de nye, lavere bilafgifter, der falder fra 180 pct. til 150 pct. Således er VW-navigationspakken med Discover Media til Touran faldet fra 13.398 kr til 12.052 kr., mens tilkøbspakken Discovery Pro med bl.a. større skærm ændres fra 7.498 kr til 6.695 kr. ved afgiftsnedsættelsen. Det er en samlet besparelse på 2.149 kr.

 

Mercedes C-klasse:

Foto: Jonas Ahlstrøm
Foto: Jonas Ahlstrøm

Business navigationspakke med Garmin Map Pilot til 13.397 kr.

En 7 tommer farveskærm styres med et drejehjul, som også kan vippes og vrides. Det er en omstædig omgang, men funktionen er enkelt og hurtigt reagerende. Skærmen er lille, men klar.

Grafikken er noget unuanceret og Legoklods-agtig. Du kan opgradere til en større 8,4 tommers skærm med Comand Online.

 

Mazda 6:

Foto: Jonas Ahlstrøm
Foto: Jonas Ahlstrøm

Annonce:

Her er systemet med i standardudstyret i erhvervsleasede biler, mens det typisk koster 8.000 kr. ved eftermontering hos forhandleren.

Farveskærm på 7 tommer.

Er noget uklar og grafikken noget klodset. Adresserne findes ved at rulle et drejehjul. Det er noget omstændigt. Lys udefra giver genskind, når solen står i bestemte vinkler.

 

Ford S-max:

Foto: Jonas Ahlstrøm
Foto: Jonas Ahlstrøm

Navigationsanlæg kan fås fra 16.970 kr. i en pakke, hvor der også følger DAB radio med.

Klar berøringsskærm på 8 tommer.

Noget omstændig betjening; du skal igennem mange menuer, hvor tekst og tal er forholdsvis små eller i klejne bokse, der kan være svære at ramme. De mange elementer med tekst og grafik kan forvirre. Systemet arbejder ellers hurtigt og grafikken er detaljeret.

 

 

Toyota Avensis:

Foto: Jonas Ahlstrøm
Foto: Jonas Ahlstrøm

Go Navigation til 6.495 kr. Kræver, at du har en Avensis med T2-udstyr og dermed Toyota Touch. Fås ikke til grundmodellen T1.

Berøringsskærmen på 8 tommer er noget ulden, klodset og grov i grafikken. Den reagerer også langsomt.

Annonce:

Menuerne er logiske og enkle, men systemet arbejder langsomt og hakkende. Sollys kan give genskin. Opleves som en gammel Garmin.

 

VW Touran:

Foto: Jonas Ahlstrøm
Foto: Jonas Ahlstrøm
 

Discover Media til 12.052 kr. (til standard 6,5 tommer skærm) samt en større 8 tommers skærm med Discover Pro til 6.695 kr.

Krystalklar berøringsfarveskærm.

Brugervenlig grafik med menubar i bunden. Skærmen ændrer billede, når du nærmer dig med en finger. Systemet arbejder hurtigt samt med logiske og overskuelige menuer.

 

 

* * *

Navigations- anlæg eller ej

Har du et løst navigationsapparat, bruger du din smartphone, eller har du et fabriksmonteret navigationsanlæg?

Anja Scahkow

Foto: Jonas Ahlstrøm
Foto: Jonas Ahlstrøm
 

- Jeg bruger min telefon, hvor jeg lytter til stemmen. Jeg fravalgte det fabriksmonterede navigationsanlæg pga. prisen. Jeg har aldrig brugt en løs navigation. Telefonen er fin, når man skal finde afkørsler.

 

Kent Stagsted Nielsen

Annonce:

Foto: Jonas Ahlstrøm
Foto: Jonas Ahlstrøm

- Jeg bruger en løs Tomtom. Jeg havde foretrukket et integreret navigationsanlæg, men det ville blive for dyrt. Tomtom giver TMC-meldinger og opdateringer fire gange om året til 2.500 kr. Men jeg vil gerne have integreret navigation.

 

Anne-Marie Klitgaard

Foto: Jonas Ahlstrøm
Foto: Jonas Ahlstrøm

- Jeg har et integreret navigationsanlæg. Det er eftermonteret, men lever ikke op til mine forventninger. Det står mere skråt, end den originalt monterede ville gøre. Der er genskin, og den er ikke god til at finde vej. Det ville jeg ikke gøre igen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: