Suveræn Land Rover

Land Rover Discovery Sport er dyr og hamrende vellykket - og stort set uden fejl

I forbifarten minder Land Rover Discovery Sport om den lille Range Rover Evoque, men kommer du tættere på, opdager du at den i designet har en del til fælles med den større Discovery
I forbifarten minder Land Rover Discovery Sport om den lille Range Rover Evoque, men kommer du tættere på, opdager du at den i designet har en del til fælles med den større Discovery
Følg Biler
Følg Bilanmeldelser

De fleste af de bilmærker, vi møder i dagligdagen laver en masse gode biler plus et par fejlskud, hvor man tænker: hvad gik der galt her? Og så er der nogle få bilfabrikker, som altid rammer bulls eye. Land Rover er et af de mærker - og den nye Discovery Sport er ingen undtagelse.

 Den skrå B-stolpe er et historisk levn fra de første Discovery-modeller
Den skrå B-stolpe er et historisk levn fra de første Discovery-modeller

Hvad er det for en bil?
Land Rover Discovery Sport skal ses som en afløser for Land Rover Freelander og samtidig en kompakt udgave af den store praktiske Discovery 4, som den dog reelt set intet har til fælles med ud over nogle af motorerne og navnet. Kigger du ud over Land Rovers egne biler, er Discovery Sport i klasse med BMW X3, Audi Q5 eller Mercedes GLK. I forbifarten minder den om den lille Range Rover Evoque, men kommer du tættere på,opdager du at den i designet har en del til fælles med den større Discovery. Selvom bilen ligner noget, der har det bedst på asfalt er den ligesom alle andre biler fra Land Rover i stand til at mokke sig gennem mudderpøle og op og ned af skråninger.


Karosseri og plads
Med 459 cm i længden er den en bagatel kortere end BMW X3. Til gengæld er den noget højere, og i kabinen opleves Land Rover Discovery Sport som en temmelig rummelig bil. Der er god plads i anden sæderække, hvor du sidder højt og har et fantastisk overblik. Sæderne heromme kan desuden skydes frem og tilbage, så du kan vælge mellem plads ved bagsædet eller i bagagerummet. En af bilen helt store styrker er den utroligt gennemtænkte kabine. Alt er designet, men designet går aldrig ud over funktionen. Man mærker, at der er tænkt længe over alle detaljer. Alle greb sidder de rette steder, masser af 5- 12-Volt udtag, et væld af kopholdere. Isofix-beslagene og selelåsene er eksemplarisk nemme at komme til. Det lyder måske som småtterier, men faktum er, at det er med til at hæve oplevelsen af en vellykket bil, som skiller sig ud fra mængden af designerbiler. Som den eneste bil i klassen kan du vælge at få den med syv sæder.

Også her minder Land Rover Discovery Sport om Range Rover Evoque. Interiøret er eksklusivt og velbygget, men knap så avantgardistisk som Range Rover Evoque. Betjeningen er enkel og der er god  plads både for og bag.
Også her minder Land Rover Discovery Sport om Range Rover Evoque. Interiøret er eksklusivt og velbygget, men knap så avantgardistisk som Range Rover Evoque. Betjeningen er enkel og der er god plads både for og bag.

Motor/Gearing
Indtil videre holder Land Rover fast i Ford/PSA-koncernens dieselmotorer. De er ved at være gamle, men det er endnu ikke et problem. I hvert fald ikke i den 2,2'er med 190 hk, som jeg har prøvet. Den er både stærk og relativt lydsvag i kombination med den avancerede og yderst velskiftende 9-trins automatgearkasse. Ved 2000 omdrejninger kører du imponerende 140 km i timen - det holder både støj og forbrug nede og er med til at gøre Land Rover Discovery Sport til en eminent langtursbil. Et helt nyt egenudviklet motorprogram er på vej med blandt andet en totalt nyudviklet toliters diesel, som giver Discovery Sport et rekord-lavt forbrug i klassen.

Luksus og funktion spiller virkelig godt sammen. Sæderne kan justeres og køres frem og tilbage individuelt. Du sidder godt heromme. Testbilen var desuden født med en tredje sæderække.
Luksus og funktion spiller virkelig godt sammen. Sæderne kan justeres og køres frem og tilbage individuelt. Du sidder godt heromme. Testbilen var desuden født med en tredje sæderække.

Mekanisk samspil
Her er Land Rover Discovery Sport helt i top i klassen. Den fabelagtige nitrins gearkasse gør sit til oplevelsen. Stop-start-systemet er upåklageligt civiliseret (her kunne både BMW og Audi lære noget), og uanset om du trykker lidt eller meget på gaspedalen gør Land Roveren, som du forventer - på en civiliseret og effektiv måde.
Land Rover Discovery Sport er gennemtænkt helt ned i mindste detalje. Bagsædepassagererne har f.eks. hele tre strømudtag
Land Rover Discovery Sport er gennemtænkt helt ned i mindste detalje. Bagsædepassagererne har f.eks. hele tre strømudtag

Køreegenskaber/Komfort
Den gamle Freelander, som Discovery Sport afløser, kørte komfortabelt, men du kunne ikke beskylde den for at være underholdende på vejen. Og selvom underholdende stadig er et stort ord at bruge om Discovery Sport, er du kommet væsentlig tættere på at få S'et i SUV (Sport Utility Vehicle) til at give en smule mening. Styretøjet kender vi i store træk fra Range Rover Evoque, følelsen er den samme - og giver en oplevelse, som gør, at du kan genkende en Land Rover/Range Rover på styretøjet med lukkede øjne. Det føles en smule syntetisk, men det er kontant og giver en direkte kontakt til hjulene. Affjedringen er et flot kompromis mellem sport og komfort, den opfanger både korte og lange ujævnheder, men til trods for den høje komfort er det alligevel lykkedes Land Rover at minimere krængningen i sving. Jeg har ikke kørt ret meget offroad i den, men tør godt skrive under på, at Discovery Sport magter det meste i terrænnet. Den klarer 60 cm vand og med store slipvinkler og Land Rovers Terrain Response-teknologi og kan i princippet det samme som den store Discovery 4.


Sikkerhed/Miljø
Discovery Sport er, som den første i sin klasse, forsynet med fodgænger-airbag og har som andre Land Rover-modeller et automatisk nødbremsesystem til at begrænse sammenstødet, hvis du kommer i en situation, hvor kollision med bilen foran dig er uundgåeligt. Der er praktiske selehuskere til samtlige syv sæder. Den er Euro NCAP-testet. euroncap_land_rover_discovery_sport_2014_5stars.pdf .Pris/udstyr
Land Rover Discovery Sport er en dyr bil, men den er ikke dyrere end BMW X3 eller Audi A5 med firehjustræk. Basisprisen er 703.000 kr., men den bil som du ser på billederne er topmodellen Land Rover Discovery Sport HSE Luxury, som har en grundpris på 1.152.000 kr. Men så er den til gengæld også massivt udstyret. Som firmabil er beskatningsværdiet et par hundrede tusinde lavere end listepriserne.

Hvad fungerer ikke?
Fartpiloten burde først og fremmest være adaptiv - altså kunne tilpasse sig farten til de forankørende biler. Men hvad værre er, at fartpiloten reagerer alt for langsomt på input. Det er uforståeligt, at så en så enkel funktion ikke fungerer ordentligt på så dyr en bil. Men den den virker da trods alt ...

Navigationen fungerer ok, men den er lidt primitiv i sit udtryk, zoomfunktionen på skærmen spiller langtfra, og endnu engang må man spørge sig selv hvorfor det ikke kan gøre at lave et navigationsanlæg som matcher Google maps på en tablet-computer, der koster 2.500 kr. Jeg tog flere gange mig selv i at bruge navigationen på min næsten nye Android-mobiltelefon, som bilens multimediesystem i øvrigt ikke kunne snakke sammen med over USB-forbindelsen. Ser frem til den første solide software-opdatering af systemet.

Konklusion
En fremragende bil - ganske enkelt. Land Rover Discovery Sport er en ualmindeligt vellykket kombination af godt design, plads, funktionalitet, høj komfort og halvsportslige køreegenskaber.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+