Test: Ny Mini er hidsig som en hingst

Mini leverer med topmodellen John Cooper Works en af de sjoveste køreoplevelser, der er til at komme i nærheden af i afgiftstunge Danmark

Den åbne front sørger for masser af luft til den hidsige motor under hjelmen. (Foto: Esben Skrumsager)
Den åbne front sørger for masser af luft til den hidsige motor under hjelmen. (Foto: Esben Skrumsager)

Mini John Cooper Works

Mini Cooper er kendt for sit smarte design og sine underholdende køreegenskaber, men i topversionen John Cooper Works er der blevet drejet gevaldigt på næsten samtlige knapper. Motoren er hidsig som en hingst, og designet er spækket med sportslige detaljer.

Her kan du læse om oplevelsen bag rattet i den seneste generation af den ikoniske sportsmodel.

Tysk teknik
Mini har siden midten af 1990'erne været ejet af BMW, og særligt i de seneste generationer har ejerskabet og samarbejdet kastet positive resultater af sig. Har man siddet i en BMW for nylig, vil man kunne genkende en lang række tyske detaljer, når man sætter sig bag rattet på en Mini, og JCW-modellen er ingen undtagelse.

Tusindvis af kunder har annulleret deres forudbestilling på Teslas kommende Model 3, mens bilverdenen ser med skepsis på Elon Musks mål om at bygge 500.000 biler om året i 2018. (Foto: PR) Bilnyheder Succes på retur: Tusindvis fortryder bestilling af Tesla  

Knapperne til infotainment-systemet og selve systemet er grundlæggende en kopi af det, man finder i en BMW, og under motorhjelmen finder vi ligeledes stærk BMW-teknik.

Mini har altså lukreret gevaldigt på det tyske ejerskab, hvilket har givet folkene hos Mini tid til at fokusere på at styrke de selvstændige detaljer som design og køredynamik, så hele modelprogrammet i dag fremstår skarpere end nogensinde.

Dynamik af en anden verden
Når du drejer køreprogrammet over i 'Sport' skriver den 'Sport-mode – maksimal gokart-fornemmelse' i displayet. Og det er så sandt, som det er skrevet.

De 231 hestekræfter accelerer til de første 100 kilometer i timen på cirka 6 sekunder, og holder du speederen i bund, fortsætter den velvilligt langt højere op med masser af moment.

Noget af det mest vanedannende ved bilen er dens lyde. (Foto: Esben Skrumsager)
Noget af det mest vanedannende ved bilen er dens lyde. (Foto: Esben Skrumsager)

Det mest underholdende er dog, når du efter en kraftig acceleration slipper speederen igen. 'Bof bof bof' lyder det buldrende fra udstødningen, når en smule uforbrændt benzin bliver sluppet ud i udstødningen. Det er en helt fantastisk og vanedannende lyd, som giver et smil på læben hver eneste gang.

Den druknede Toyota Yaris er nu tilbage på land, men den kommer næppe ud at køre igen. (Foto: Andrea Vince/Tobermory Press) Bilnyheder Pinlig fejl: Derfor kørte kvinde direkte ned i en sø  

Når det er sagt, så er det en bil, der er sjovest under acceleration og på små veje. På motorveje med jævn hastighed føles bilen knap så stabil på grund af den korte akselafstand. Her sejler styrtøjet en smule.

Er man ikke til den pruttende udstødning kan man slå systemet over i Eco-drive. Så bliver der lagt en dæmper på hestekræfterne, og lydniveauet sænkes.

Mini forsøger bestemt ikke at skjule, at dette er en helt speciel model. Overalt finder man det karakteristiske 'John Cooper Works'-logo. (Foto: Esben Skrumsager)
Mini forsøger bestemt ikke at skjule, at dette er en helt speciel model. Overalt finder man det karakteristiske 'John Cooper Works'-logo. (Foto: Esben Skrumsager)

Testbilen har en skarp 6-trins manuel gearkasse, som kræver lidt tilvænning. Det samme gør koblingspunktet, der er skarpt som en schweizerkniv. Det er noget, man kan vænne sig til, men når der er styr på pedalerne, er bilen virkelig underholdende.

Instinktiv instrumentering
Interiøret i JCW er gennemført sportslige sæder, fræk kabinebelysning og en simpel instrumentering, som gør det let at betjene bilens grundlæggende funktioner under kørsel.

En sjov detalje er den lysende cirkel omkring displayet i midterkonsollen. Den kan med skiftende farver nemlig både vise omdrejninger, volumen og temperatur i kabinen.

Sæderne leverer fremragende sidestøtte, og kabinen er spækket med lækre detaljer. (Foto: Esben Skrumsager)
Sæderne leverer fremragende sidestøtte, og kabinen er spækket med lækre detaljer. (Foto: Esben Skrumsager)

De cockpit-inspirerede knapper ser fede ud, og bilens head-up display hjælper med at holde øjnene på vejen, så heller ikke her er der grundlæggende noget at sætte en finger på.

Der kan dog sættes en finger på prisen. Bilen koster fra 444.000, men testbilen har fået mere udstyr, så prisen for den samlede pakke ender på 517.000. Du kan dog også lease modellen fra omkring 5000 kroner om måneden med 30.000 kroner i udbetaling.

En halv million er som udgangspunkt meget for en bil, som er en oplagt bil nummer to. Men har man muligheden for det, eller kan den trods manglende praktiske egenskaber dække behovet for bil nummer et, er det en bil, der kan lever op til de fleste drengedrømme.

Trafiksikkerhed eller pengemaskine? Meningerne er mildest talt delte i forhold til politiets fotovogne. (Arkivfoto: Mogens Flindt/Polfoto) Bilnyheder Politikere raser: Fotovogne skovler millioner ind  

1 af 4 Mini JCW har som multifunktions-sportsrat som standard. (Foto: Esben Skrumsager)
2 af 4 Bilen er ikke ligefrem praktisk, men der er dog et par bagsæder, hvor man om ikke andet kan placere lidt bagage. (Foto: Esben Skrumsager)
3 af 4 Krafterne i Mini JCW er noget mere voldsomme i en almindelige Mini Cooper. Det samme er bremserne. (Foto: Esben Skrumsager)
4 af 4 Den åbne front sørger for masser af luft til den hidsige motor under hjelmen. (Foto: Esben Skrumsager)
11 kommentarer
Vis kommentarer