To ton Ford er klar til krig i asfaltjunglen

Den nye Ford Edge er stor, rummelig og særdeles komfortabel - prisen kan dog blive et problem

Ford Edge har et dieselforbrug, der er i overkanten. (Foto: PR)
Ford Edge har et dieselforbrug, der er i overkanten. (Foto: PR)

MÜNCHEN (Ekstra Bladet): Gør carporten vid og p-båsen bred.

Når den nye, amerikansk producerede Ford Edge lander herhjemme i løbet af sommeren, er det lige før, at man skal have hjælp af de lygtesvingende mænd i lufthavnen, der normalt guider fly på plads ved gaten: Fords nye, store SUV er virkelig stor; faktisk nærmer den sig klassen med Audi Q7, BMW X5 og Volvo XC90.

For at udrydde den sidste tvivl om, at dette fartøj kommer fra landet, hvor alt er større, udånder badevægten ved lige under 2000 kg.

Man skal dog ikke lade sig forskrække af størrelsen, for bilen er faktisk ganske letkørt, og gevinsten er fyrstelige pladsforhold og høj komfort. Det viste de første testkørsler under den internationale præsentation i München.

Skal familien køre rundt i den grønneste af alle grønne familiebiler, skal du ifølge britiske 'What Car?' have fingrene i en Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC, som kører 21,9 kilometer på literen. (Foto: PR) Bilnyheder Top 10: Disse familiebiler kører længst på literen

Alternativ til Q5 og X3
Ford betragter den nye Edge som et alternativ til Audi Q5, BMW X3 og Mercedes GLC, og det er i dette prisniveau, at den bevæger sig med en startpris på 660.000 kr. – en pris, der er af akademisk interesse i et segment, hvor 95 pct. af alle biler er erhvervsleasede.

Ford er endnu ikke klar med beskatningsmæssige værdier, men vi gætter på ca. 500.000 kr., hvis bilen skal have en chance herhjemme.

Der er kun to motorer at vælge imellem, begge diesel. (Foto: PR)
Der er kun to motorer at vælge imellem, begge diesel. (Foto: PR)

Edge er produceret i USA, men forsynet med Fords europæiske dieselmotorer og ganske omfattende sikkerhedssystemer. På vejen opfører Edge sig som en typisk amerikaner; med store armbevægelser på den godmodige måde. Især med manuelt gear og 180 hk diesel, der virker lidt sen i optrækket.

Så er der mere snert i versionen med 210 hk og automatgear, der mere har antrit som en running back i NFL, men også med et dieselforbrug, der er i overkanten.

Glidende kørsel
Men Edge er ingen racerbil. Træd i stedet roligt på speederen, og bilen kvitterer med den afslappede kørestil, som amerikanerne mestrer så godt: Smørbløde skift fra automatgear og en fremfærd, der er mere kursstabil end en A.P. Møller-aktie.

Edge er skabt til de lange stræk med fuld oppakning. Flytter man hellere familien på den fyrige end flydende facon, bør man dog kigge på europæiske konkurrenter i stedet.

Skærmen er ikke blandt de bedste i klassen. (Foto: PR)
Skærmen er ikke blandt de bedste i klassen. (Foto: PR)

Men der er flere gode argumenter for at vælge en Edge. Tag f.eks. det støjdæmpende lydsystem, der bruger mikrofoner placeret i kabinen til at opfange motorstøj og udsender en modstøj gennem højttalerne for at få motoren til at lyde bedre.

Mercedes har allerede eksperimenteret med elbiler – bl.a. med denne Mercedes B-Klasse Electric Drive fra 2015. Nu går de for alvor ind i kampen mod Tesla. (Foto: PR) Bilnyheder Stor satsning: Sådan vil Mercedes jorde Tesla

Komfortabel bil
Her er også en affjedring, der holder godt styr på bevægelserne, og den håndfaste indstilling til tingene fornemmes tydeligt, idet vognen ikke krænger som et skib i havsnød, sådan som biltypen ellers har for vane, samtidig med at styrmanden har en fin fornemmelse for retningen gennem styretøjet.

Vi tester to versioner; en Titanium, der har standardundervogn og 18”-fælge, mens Sport kører med 20”-fælge.

Her er komforten markant bedre i Titanium, selvom den absolut er godkendt i Sport. Firehjulstræk er standard på alle Edge-modeller. I praksis fungerer det glimrende, da vi kører igennem en ekstremt mudret skov under præsentationen.

Som nævnt er den også rummelig, og den matcher næsten de større SUV'er.

Ford Edge fejler bestemt ikke noget, men vi spår, at den får det svært herhjemme, hvor kunderne i stigende grad vender sig mod premiummærker og tilmed også har den helt nye Jaguar F-Pace til omtrent samme pris at vælge blandt.

Men er man på udkig efter en meget stor SUV, og vil man ikke ofre en million kroner på en bil, er Edge en overvejelse værd.

Den danske importørs mål for salget er på beskedne 100 biler i år.
 

Det nye buzz

Crossover er bilfabrikkernes yndlingsord for tiden.

En crossover er en kloning af stationcar og firehjulstrækker, som er blevet et kæmpehit i USA, men også i Europa, hvor flere vælger de høje og barske bilmodeller frem for traditionelle karrosserityper. Ford Edge er baseret på platformen fra Mondeo og S-Max og er udviklet og produceret i USA.

Instrumenteringen er stort set magen til den, som vi finder i bl.a. Ford S-Max, og den er generelt velfungerende. Den høje kørestilling sikrer et godt overblik. 602-1.847 liter sikrer et stort bagagerum.

T-Prime Concept GTE er en konceptbil, der netop er vist på biludstillingen i Beijing. Den viser, hvordan en helt ny Touareg i store træk kommer til at se ud. (Foto: Christian Schacht) Bilnyheder Få et smugkig på ny kæmpe-VW

Bøvl med skærmen
Skærmen er ikke blandt de bedste i klassen pga. en lidt bøvlet betjening. Om seks måneder kommer der en opdateret version med bl.a. mulighed for Apple Carplay og Android Auto.

Der er god plads på bagsædet, og her sidder man klart bedre end i Audi Q5 og BMW X3.

Der er to motorer at vælge imellem, begge diesel på 2,0 liter og med hhv. 180 eller 210 hk, den sidste med seks trins automatgear.
 

Ekstra Bladet var inviteret til München af Ford

18 kommentarer
Vis kommentarer