VW Golf: Solid, lækker og forudsigelig

VW Golf 1,4 TSI med 140 hk er en veltrænet gentleman, som gør alt rigtigt - ja selv duften er rigtig. Men helt perfekt er den ikke ...

Golf er på mange måder fin. Den er lækker, logisk og nem at køre. Men den er ikke så sjov og støjsvag som en Ford Focus
Golf er på mange måder fin. Den er lækker, logisk og nem at køre. Men den er ikke så sjov og støjsvag som en Ford Focus

Den ser brandgodt ud, som den står der sænket 15 mm på et par solide 18-tommer hjul. Hjulene og de kortere fjedre er måske ikke helt fair i denne her trebils-test - og vi kan sådan set bare konstatere, at Golfen er hurtig og præcis i alt hvad den gør - men hvordan Golfen villle ha' det mod en tilsvarende udstyret Ford Focus er ikke godt at vide. Bilen her er nemlig en spiffet udgave af 40-års modellen - som er sendt på gaden i anledning af Golfs 40 års fødselsdag og gør den til testens absolut dyreste bil med en samlet pris på over 380.000 kr. ...Tatjing ... Jeps, billig er Golf ikke.

Nogle ting kan en lavere pris dog ikke pille ved. Vælger du Golfen i en billigere version får du den samme fine 7-trins automatgearkasse, som skifter hurtigt og elegant. Prisen ændrer heller ikke på, at Golfen er flot bygget og helt igennem eksemplarisk indrettet med en dejligt højt anbragt bagsæde.

Focus som femdørs - og ikke stationcaren på billederne - er ikke helt så praktisk som Golf og og Pulsar. Den er en smule mindre i kabinen, og bagagerummet er mindst i denne test. Men den kører klart bedst af de tre biler - og støjer meget lidt. Bilanmeldelser Test: Ford med li'r og gear

Men der er efter vores mening også en pris at betale her på den dyre udgave: De brede dæk støjer meget, og du mærker i endnu højere grad at bagvognen i sikkerhedens navn er gjort mindre mindre sprælsk end en revisor på valium.

Nissan Pulsar er den  nye udfordrer i Golf-klassen, men der skal desværre mere end nyhedsfaktor til at tage trofæet. (Foto: Anders Berner) Bilanmeldelser Nissan Pulsar: Lige ved og næsten

Karosseri og plads
Der er storartet overblik fra kabinen hele kompasset rundt, og inde på de velvoksne forsæder er der rigtig rart at være. Foran rattet stråler det overskuelige og enkle instrumentbræt af førsteklasses, knirkefri materialer: Den sorte plast er blød og lækker at røre ved. Bagagerummet er regulært - 380 liter stort - og bagsædet er stort nok til at det ikke er træls at være, når man skal langt.

 

Motor/Gearing
Den 140 hestes udgave er den mest solgte Golf-motor, og man forstår godt hvorfor. Den er bjørnestærk hele vejen op gennem omdrejningsregistret, og en 0-100 tid på 8,2 sekunder er næsten en GTI værdig. At den har automatgear til 20.000 kr. trækker i samme retning.Den lynhurtigt skiftende syvtrins dobbeltkoblingsgearkasse fås ikke bedre, og med skiftepaler bag rattet bestemmer du selv - og det er bare bekvemt - f.eks. når gearkassen hænger for lang tid i gearet, når du lige har trådt speederen i bund for at overhale og elektronikken tror at du stadig vil køre som en gadedreng.

Mekanisk samspil
Golf kan uanset hvilken motorvariant du vælger beskrives med et ord: perfekt. Det er selvfølgelig nemt at gøre det godt på mekanik-siden,når al mekanikken klarer sig selv.

Køreegenskaber/Komfort
Golfen kører klippestabilt - den rykker sig ikke en mm ud af det spor, som du har valgt for bilen - uanset om du kører på motor- eller småveje. Til gengæld lider komforten temmelig meget under de brede dæk og den kortere affjedring. Affjedringen føles til tider stump og stilllevejsbump er alt andet end fornøjeligt i Golf. Men du bestemmer jo selv om du vil have bilen med den sportspakke - jeg ville ikke, fordi Golf alligevel aldrig bliver så sjov, så jeg gider at køre den for sjov.

Den 140 hestes motor, dækkene og den stramme undervogn gør Golf'en til klart den kvikkeste bil, både når der dystes på ren drag-disciplin og der gives gas ud af snørklede småveje

Sikkerhed/Miljø
Golfen kan fås med stort set alle førerassistentpakker du ønsker - radarbaseret fartpilot, antikollisionssystemer, blindvinkeladvarsel - det får du for meget rimelige 6000 kr. til den her Golf. I de billigere modeller kan det blive en del dyrere, fordi du samtidig er tvunget til at købe et multifunktionslæderrat til 9.000 kr. Som standard har Golfen en pre-crashsystem, som lukker vinduer, strammer seler osv. når bilen registerer, at du er ved at køre galt. Desuden bremser bilen automatisk op, hvis du er indblandet i et større uheld. På papiret kører Golf 1,4 TSI med 140 hk 18.9 km/l men ifølge brugersitet Spritmonitor kører de fleste ejere omkring 14 km/l.
 

Pris/udstyr
380.000 kroner er mange penge for de fleste af os - men den her model er da også smasket til med en lang liste af lækkert udstyr (se her). Samtidig er det gode ved VW Golf, at selv den allerbilligste model er en fremragende bil. Efter vores mening behøver du strengt taget ikke den 140 hestes udgave, men kan snildt klare dig med versionen med 122 hk og manuelt gear  - og så ender Golf 40 års-udgaven faktisk på 267.000. Det er det samme som Ford'en.

Konklusion:  Golfen er stadig den mest komplette pakke af komfort, eksklusivitet og sund fornuft. En lavere afskrivning taler også for Golf'en. Og da du samtidig kan vælge at lease den til meget fair priser og anstændig førstegangsydelse på 25.000 kr. er der meget der taler for Golf. Men den bliver aldrig så velkørende som Ford Focus uanset hvor store hjul du vælger og hvor mange mm'er bilen bliver sænket.

Tekst af Berner

1 af 2 Sådan skal det gøres. Golfs interiør ser godt ud, er logisk layoutet og føles solidt. Og så dufter den ny kabine bare godt. Den elektriske p-bremse er irriterende ...
2 af 2 Golf er på mange måder fin. Den er lækker, logisk og nem at køre. Men den er ikke så sjov og støjsvag som en Ford Focus
0 kommentarer
Vis kommentarer