Annonce:
Annonce:

Bøder og klip i kørekortet: Sæt dit eget barn i autostolen frem for legekammeraten

Når et ekstra barn skal med i bilen, kan der opstå forvirring, og konsekvenserne kan være både bøde og klip i kortet

Selv om du gerne vil være betænksom og sætte dit barns legekammerat i bilens autostol, kan det faktisk ende med at give dig både bøde og klip i kortet. Foto: Colourbox
Selv om du gerne vil være betænksom og sætte dit barns legekammerat i bilens autostol, kan det faktisk ende med at give dig både bøde og klip i kortet. Foto: Colourbox
Annonce:
Følg Biler

Junior vil gerne have en legekammerat med hjem fra daginstitutionen.

Men det rejser et problem, for så er der pludselig flere børn, end der er barnesæder på bilens bagsæde.

Og hvordan er reglerne nu egentlig lige omkring det?

For det er bestemt ikke ligegyldigt, hvem der sidder hvor, og er man ikke opmærksom på reglerne, kan det koste dyrt. Det skriver FDMs medlemsmagasin Motor.

- Mange forældre overvejer at spænde sit barns legekammerat fast i bilens sikre autostol. Men reglerne på området er meget klare. Er der kun en autostol i bilen, skal man altid spænde sit eget barn og ikke legekammeraten fast i den. Faktisk risikerer man at få både en bøde og et klip i kørekortet, hvis ikke man gør det, fortæller Flemming Søndergaard, produktchef i FDM, til Motor.

Annonce:

Specielle lejligheder
Normalt er det lovpligtigt, at børn under 135 centimeter skal fastspændes i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres højde og vægt.

Når det så alligevel kan lade sig gøre at tage barnets legekammerat med i bilen, uden at man har en ekstra autostol, og stadig slippe for bøden og klippet, skyldes det, at loven har et særligt hensyn ved såkaldt 'lejlighedsvis kørsel'.

Det vil sige, at opstår situationer, hvor man har behov for at transportere et ekstra barn, er det tilladt kun at fastspænde med bilens sikkerhedssele.

- At skulle have et ekstra barn med i bilen er et velkendt scenarie for de fleste forældre. Derfor anbefaler vi, at man som minimum bruger en selepude, som man kan have liggende i bagagerummet. Selvom den ikke kan sammenlignes med en rigtig autostol, er den stadig en bedre løsning end at lade barnet sidde på bilens sæde. På sædet vil selen ikke sidde rigtigt i forhold til barnets højde, siger Flemming Søndergaard til Motor.

Annonce:

Han anbefaler også forældre at planlægge sig ud af den slags situationer, så man undgår scenariet.

- Det bedste er naturligvis at lave legeaftaler i forvejen, så forældrene har mulighed for at aftale lån af autostole. På den måde undgår man situationer, hvor man pludselig mangler forsvarligt udstyr til det ene barn, siger Flemming Søndergaard til Motor.

Uforudsigeligt
FDM understreger, at hvis der er tale om en fast aftale, hvor bedsteforældre eller andre afhenter børnene én gang om ugen, er der ikke tale om lejlighedsvis kørsel, og så skal man have godkendt sikkerhedsudstyr.

Flemming Søndergaard uddyber begrebet over for Ekstra Bladet.

- Alt, hvad der er uforudsigeligt og ikke planlagt, er lejlighedsvis kørsel, siger han til Ekstra Bladet.

Annonce:

Så hvis du en dag kommer kørende ned i dit barns fodboldklub, hvor dit barn skal til fodboldkamp, og du så bliver bedt om at tage tre børn med i bilen og køre dem ud til kampen, så er det lejlighedsvis kørsel, fordi du ikke vidste det på forhånd. Dermed må børnene ifølge reglerne godt fastspændes kun ved selerne.

- Men hvis det er planlagt i forvejen, og du ved, at på lørdag skal du køre dit barn til kamp, og du skal have tre børn med i bilen, så er det ikke lejlighedsvis kørsel, og så skal de fastspændes i godkendt sikkerhedsudstyr, forklarer han.

Du kan læse mere om reglerne for børn i bilen hos FDM.

Folkekær familiebil bliver Årets Brugtbil med flest point nogensinde

Lejlighedsvis kørsel
Børn under 135 cm skal som udgangspunkt sidde fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr. Opstår der en uventet situation, hvor man eksempelvis skal have andres børn med i bilen, gælder reglen om 'lejlighedsvis befordring over korte afstande.' Reglen betyder, at børn kan køre med uden at benytte det sikkerhedsudstyr, der passer til barnet f.eks. autostol.

Annonce:

Børn under tre år er ikke omfattet reglen om lejlighedsvis kørsel. De skal altid spændes fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres størrelse og vægt.

Er der tale en fast ugentlig aftale, hvor f.eks. bedsteforældre henter børnebørn, er der ikke tale om lejlighedsvis kørsel, og så skal børnene sidde i korrekt sikkerhedsudstyr som autostol.

Børn under tre år behøver ikke være spændt fast i en taxa, mens børn over tre år skal benytte sikkerhedssele. FDM anbefaler dog, at man enten selv tager autostol/selepude med eller bestiller taxa med autostol/selepude.

Er børn i bilen ikke spændt korrekt fast, får man en bøde på 2.000 kr. og et klip i kørekortet.

Kilde: FDM Motor

Sad med hånden ved øret: Fik bøde for at tale i håndholdt mobil

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: