Boris Johnson vil forbyde salg af benzin- og dieselbiler

Allerede om 15 år vil Storbritannien indføre et forbud mod salg af nye benzin- og dieselbiler, lyder det fra premierminister Boris Johnson

Vi skal handle nu, mener premierminister Boris Johnson, der vil fremrykke et forbud mod salg af benzin- og dieselbiler. Foto: Jeremy Selwyn/Ritzau Scanpix
Vi skal handle nu, mener premierminister Boris Johnson, der vil fremrykke et forbud mod salg af benzin- og dieselbiler. Foto: Jeremy Selwyn/Ritzau Scanpix

Fra 2035 kan briter kun købe nul-emissionsbiler, hvis de vil købe ny bil i hjemlandet. Det er i hvert fald planen, hvis det står til premierminister Boris Johnson.

Et forbud mod benzin-, diesel- og hybridbiler er allerede planlagt til at skulle træde i kraft i 2040 i Storbritannien, men det er fem år for sent, mener Boris Johnson, der vil have fremrykket forbuddet til 2035.

Det skriver BBC.

Markant fald: Danskerne har købt færre nye biler

Boris Johnson luftede den nye tidsplan i London under en optakts-event til et FN-klimatopmøde, som skal afholdes i november i Glasgow.

- Vi ved, at vi som land, som samfund, som planet, som art bliver nødt til at handle nu, lød det fra premierministeren ved optakts-eventen ifølge NBC News.

Hvis det er muligt, åbner Johnson endda for, at forbuddet kan indføres tidligere end 2035. Konkret vil det betyde, at der vil være forbud mod at sælge både benzin-, diesel- og hybridbiler, således man kun kan købe biler eller varebiler, som kører på el eller brint.

CO2-neutral
Det oprindelige forslag om at indføre forbud mod salg af nye biler, som ikke er emissionsfri, blev fremsat i 2017.

Med Johnsons nye ambitioner er det dog første gang, at forbuddet også inkluderer hybridbiler.

Forbuddet er oprindeligt tænkt som et skridt på Storbritanniens vej mod at blive CO2-netto-neutral i 2050. Det vil sige, at Storbritannien ikke udleder mere CO2, end der optages i naturen.

I Storbritannien udgør biler, som kører på fossile brændstoffer, stadig størstedelen af nyregistreringer, men fra 2018 til 2019 steg antallet af nye elbiler på vejene med 144 procent ifølge Society of Motor Manufacturers and Traders.

Et forbud om salg af biler, som ikke er emissionsfri, er ikke kun noget, som briterne har overvejet.

I Frankrig træder et lignende forbud i kraft i 2040. Og i Norge har Stortinget ifølge NBC News vedtaget et ikke-bindende mål om, at ingen biler i 2025 udleder CO2.

Tidligere end ventet: Ny Tesla er snart klar til kunderne