Bulgarsk chauffør og vognmand får 508.000 i bøde for at manipulere lastbil

Lastbilens fartskriver var så godt manipuleret, at politiet måtte arbejde til ud på natten med at adskille bilen

En bulgarsk lastbil måtte splittes helt ad, før politiet kunne konstatere, at fartskriveren var manipuleret. Lastbilen på billedet har intet med den pågældende sag at gøre. Arkivfoto: René Schütze/Ritzau Scanpix
En bulgarsk lastbil måtte splittes helt ad, før politiet kunne konstatere, at fartskriveren var manipuleret. Lastbilen på billedet har intet med den pågældende sag at gøre. Arkivfoto: René Schütze/Ritzau Scanpix

En bulgarsk lasbilchauffør måtte lørdag give en kedelig besked videre til sin vognmand: Sammen kan de se frem til en bøde på hele 508.000 kroner for overtrædelse af reglerne om køre- og hviletid.

Fredag aften blev chaufføren stoppet på motorvejen ved Kolding af Tungvognscenter Syd til et rutinetjek af fartskriveren i hans forholdsvis nye lastbil. Når fartskriveren fungerer efter hensigten, lagrer den data, som kan bruges til at fastslå, om køre- og hviletidsbestemmelserne er overholdt.

Men noget var galt, og politiet kørte derfor lastbilen på værksted. Her indledte man det, der senere skulle vise sig at blive en "usædvanlig lang kontrol".

Politiet måtte arbejde til langt ud på natten med at skille lastbilen helt ad, før man endelig fandt fejlen og kunne konstatere, at fartskriveren var manipuleret "på en yderst sofistikeret måde".

- Manipuleringen bliver mere og mere sofistikeret. For mange år siden satte man bare en magnet på. Det var simpelt, men også til at opdage. Nu går man i højere grad ind og manipulerer elektronikken på lastbilerne. Du kan ikke bare se det, for det er skjult og lavet professionelt, siger Stig Simonsen, politikommissær og afdelingsleder for Tungvognscenter Syd.

Ifølge politikommissæren var det også tilfældet med den bulgarske lastbil. 

Indiens hovedstad, New Delhi, har store problemer med forurening, der blandt andet stammer fra de 10 mio. biler i byen. Arkivfoto: Manish Swarup/AP/Ritzau Scanpix Biler Indien klar med løsning på forurening: Biler over 15 år skal sendes direkte til skrot

Politiet: Vi har set det før
Kontrollen resulterede i 84 sigtelser mod både chauffør og vognmand for omfattende overtrædelser af reglerne, og lastbilen er siden blevet tilbageholdt. De 508.000 kroner er en såkaldt sikkerhedsstillelse, eller overslag om man vil, og den endelige bøde kan variere op og ned. Det er uvist, hvordan den bulgarske vognmand stiller sig til sigtelserne.

Sikkerhedsstillelsens størrelse er ifølge Stig Simonsen ikke helt ualmindelig, men skyldes alene at de mange sager kører oven i hinanden.

 - Vi har set det før, men vi ser det ikke ofte. Det er en beklagelig sag, når folk bevidst går ind og laver snyd med lastbilen. Det er derfor vi laver de her kontroller, for vi skal have de biler af vejen, siger han.

Manden kan se frem til en bøde på mindst 4.000 kroner - vel at mærke før det manglende kørekort regnes med. Arkivfoto: Gorm Olesen/Ritzau Scanpix Biler Ældre herre stoppet uden sele og kørekort: Talte i mobil med hunden på skødet
 

128 kommentarer
Vis kommentarer