Claus med den gule Audi vandt over Skat: - Nu vil de se min elregning

Landsretten gav Claus medhold, men Skat giver ikke op

- Jeg kan simpelthen ikke fatte, at Skat bliver ved. Det må jeg ærligt sige. Hvad skal det gøre godt for, og hvorfor bruge så mange penge og ressourser på en sag, som er dømt, spørger Claus Ødegaard undrende. Privatfoto
- Jeg kan simpelthen ikke fatte, at Skat bliver ved. Det må jeg ærligt sige. Hvad skal det gøre godt for, og hvorfor bruge så mange penge og ressourser på en sag, som er dømt, spørger Claus Ødegaard undrende. Privatfoto

Den 18. januar afgjorde Østre Landsret, at Skat ikke kan bevise, at 40-årige Claus Ødegaard i fremtiden påtænker at være mere i Danmark, end loven tillader for en borger, der har bopæl i Sverige.

Derfor fik Claus Ødegaard dagen efter sin kanariegule Audi tilbage, som Skat havde haft beslaglagt i et halvt år som sikkerhed for den skattesag, som Skat har rejst mod Claus Ødegaard.

Claus Ødegaard har fået sin Audi tilbage fra Skat. Foto: Tariq Mikkel Khan Biler - 19. jan. 2017 - kl. 15:41 Nu har Claus fået sin bil igen

Siden har Claus Ødegaard og hans advokat Glenn Verding Hein ventet på den endelige afgørelse i skattesagen, hvor Skat beslutter, om Claus Ødegaard skal betale registreringsafgift at sin svensk-indregistrerede bil.

Tabte sagen om fremtiden - kigger nu på fortiden
Men den afgørelse lader vente på sig. For nu, hvor Skat har tabt sagen om fremtiden, vil de nu undersøge fortiden.

- Det dur ikke at gøre det på den måde, så derfor laver vi reglerne om, siger Karsten Lauritzen til Ekstra Bladet. Fotomanipulation: Jonas Olufson/Privatfoto Biler - 3. feb. 2017 - kl. 08:50 Karsten Lauritzen ændrer loven: Skat må ikke læse tanker

Så i stedet for at få en afslutning på skattesagen, som var lovet i januar, er Claus Ødegaard nu blevet mødt med et nyt krav fra Skat. Nu ønsker Skat nemlig yderligere dokumentation, inden sagen afgøres.

Burde være lige til højrebenet
- Jeg har fået et brev fra Skat, hvori der står, at de vil revurdere sagen, og de forlanger endnu mere dokumentation - og nu helt tilbage til januar 2015. Altså lader det til, at de ikke vil frafalde sagen og bruger borgernes penge unødigt til en sag, som i alles øjne burde være lige til højrebenet at frafalde, siger Claus Ødegaard, der tidligere har fremlagt Brobizz-dokumentation, for hver gang han er passeret Øresundsbroen, samt sms'er der passer med Brobizzen, som man får, når man kører ind i et andet land.

Også skatteminister Karsten Lauritzen kan se det absurde i loven, som har betydet, at Claus Ødegaard har måttet undvære sin Audi i seks måneder. Fotomanipulation: Privatfoto, Jonas Olufson Biler - 18. jan. 2017 - kl. 12:27 Skatteminister efter Claus' sejr: Dejligt, at den sunde fornuft sejrede

Beder om tele-, el-, vand- og varmeoplysninger
Men nu vil Skat også have yderligere teleoplysninger, så de kan se, hvem han ringer til og hvorfra, samt dokumentation for forbrug af el, vand og varme i lejligheden i Sverige.

- Det tyder på, de ikke bare giver op, men vil prøve at udfordre at det er korrekt, at han opholder sig så meget i Sverige, som Brobizzen siger, fortæller Claus Ødegaards advokat, Glenn Verding Hein.

Se også: Dommere afviser Skats tankelæsning: Claus får sin Audi tilbage

Skat har ikke krav på at få oplysningerne, da en borger ikke har pligt til at udlevere dem. Og Skat må ikke eksempelvis selv indhente teleoplysninger fra borgerens teleselskab.

Har holdt sig inden for reglerne
Skat bad sidste år om oplysninger fra tidspunktet, hvor de beslaglagde den gule Audi - hvilket var i juli 2016 og et år tilbage til juli 2015. Nu har Skat imidlertid udvidet perioden, så Claus Ødegaard skal dokumentere sin gøren og laden halvandet år før beslaglæggelsen, og indtil Skat tabte sagen i landsretten den 18. januar 2017. Altså oplysninger på over to år. Og det på trods af at Glenn Verding Hein allerede i Landsretten fremlagde et skema, der viste, at Claus Ødegaard ikke forbrød sig mod 185 dages reglen, selv om Skat kiggede længere tilbage.

- Jeg har holdt mig inde for de 185 dage i Danmark - uanset om de så går fem år tilbage, siger Claus Ødegaard, der ikke holder sig tilbage med at kalde Skats håndtering for chikane.

- Det er i mine øjne groft chikane og krænkelse af mit privatliv, at de bliver ved.

Se også: Claus' kæreste kan koste ham Audien

- Jeg må ærligt indrømme, at jeg er i chok over, at denne sag ikke kan afsluttes, og min advokat er forundret over dette udspil fra Skat, siger Claus Ødegaard, der får fuld opbakning af Glenn Verding Hein.

Op ad bakke for Skat
- Det må alt andet lige være op ad bakke for Skat at bevise noget, som de allerede har tre landsretsdommeres ord på, at de ikke har bevis for, siger Glenn Verding Hein.

Se også: Skatteminister erkender: Jeg kan ikke læse tanker

Skat har ikke udbetalt erstatning
Skat har udbedt sig de nye oplysninger inden den 21. marts. Derimod har Claus Ødegaard endnu ikke modtaget en erstatning for det halve år, hvor hans gule bil ifølge Østre Landsret var uretmæssigt beslaglagt.

- Jeg har endnu ikke set en eneste krone fra Skat på refundering af nogen art, siger Claus Ødegaard, der mangler at få cirka 11.000 kroner tilbage af Skat for uberettiget varetægtsfængsling af bilen. Derudover vil han køre en civil erstatningssag for de resterende udgifter, han har haft ved at leje biler, der har kunnet fragte ham mellem hjemmet i Sverige og jobbet i Danmark.

Se også: Skat konfiskerede bil efter tankelæsning: Hvad med vores forsvundne milliarder?

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar til sagen fra Skat. Herfra lyder svaret:

- Skat er underlagt en udvidet tavshedspligt og kan derfor ikke kommentere på konkrete borgere eller virksomheder.

Ekstra Bladet var med Claus Ødegaard, da han fik sin Audi tilbage efter et halvt års beslaglæggelse. Video: Tariq Mikkel Khan

Kort om sagen

Danske Claus Ødegaards svensk-indregistrerede Audi blev beslaglagt af Skat den 18. juli 2016, fordi Skat mente, at Claus Ødegaard, der har bopæl i Malmø, forsøgte at unddrage sig dansk registreringsafgift på bilen.

Skat beslaglagde bilen som sikkerhed for den bøde, som Claus Ødegaard vil få, hvis han bliver kendt skyldig i sin skattesag.

Den 18. januar 2017 afsagde Østre Landsret kendelse i den ankesag, som Claus Ødegaard sammen med sin advokat havde indbragt for retten.

Kendelsen sagde, at Skat ikke må beslaglægge Claus Ødegaards bil med begrundelsen om, at Skat tror, at han i fremtiden vil komme til at opholde sig mere i Danmark end de tilladte 185 dage over en 12 måneders periode, der er for danskere bosiddende i Sverige.

I kendelsen besluttede retten dermed at ophæve beslaglæggelsen af Claus Ødegaards Audi.

Siden Ekstra Bladet skrev om sagen, har skatteminister Karsten Lauritzen ændret loven, så det ikke længere er muligt for Skat at gå efter nogen borger, for noget de måtte 'påtænke'.

Inden ankesagen om beslaglæggelse af Audien blev afgjort i januar 2017 kom Skat i december 2016 med et forslag til afgørelse af selve skattesagen, hvor de holder fast i, at der skal betales registreringsafgift.

Den endelige afgørelse skulle være faldet i januar, men Skat udbad sig yderligere oplysninger fra Claus Ødegaard, der omfatter teleudskrifter samt el-, vand- og varmeoplysninger fra Claus Ødegaards lejlighed i Sverige.

Skat sagde, de ville træffe en afgørelse i juni. Det blev senere udskudt til august, og er nu udskudt til ubestemt tid.

Ankemuligheder
Hvis Claus Ødegaard er utilfreds med Skats afgørelse - når den kommer - kan den indbringes for Skatteankestyrelsen, hvor der er cirka tre års ventetid lige nu. Er han utilfreds med deres afgørelse, kan han tage sagen videre til det almindelige domstolsystem (Byret, Landsret og Højesteret)

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen