Dårlig skiltning på omstridt vej? Kan du se, hvad fartgrænsen er?

Der var bestemt ikke perfekt skiltning på Lyngby Omfartsvej i sommeren 2015, hvor mange bilister røg i fælden

- Hvor hurtigt må du køre her? Privatfoto
- Hvor hurtigt må du køre her? Privatfoto

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

I morgen, fredag den 3. februar, er det sidste retsmøde i sagerne fra Nordsjælland, hvor 14 bilister forsøger at kæmpe mod de bøder, som de har fået i fartkontrollerne, der er blevet kaldt Danmarkshistoriens største blitz-krig.

De 14 bilister er prøvesag for 170 yderligere, der har samme ønske, nemlig at påvise, at skiltningen ved de to fartkontroller på Lyngby Omfartsvej og Helsingørmotorvejen i sommeren 2015 var mangelfuld, og de dermed ikke havde mulighed for at undgå at få en stor bøde eller i værste fald at blive frakendt deres kørekort.

Se også: Politimand: Flere skilte hjalp ikke på hurtige bilister

I Retten i Lyngby har der været afsat tre dage til at afhøre de 14 sigtede og de 14 færdselsbetjente, der har blitzet de pågældende bilister på forskellige dage i sommeren 2015.

Forrige mandag morgen afgav den første tiltalte og den første politimand forklaring i Retten i Lyngby om skiltningen på Lyngby Omfartsvej i sommeren 2015.

- Skiltningen holder, vidnede politiassistenten, der forklarede, han tjekkede, at skiltningen var i orden, både før og efter han foretog fartkontrollen.

Se også: Bilist taget i omstridt fartfælde: Bøden er urimelig

Bilisten mener derimod, at der ikke var et skilt, der viste, at fartgrænsen på grund af vejarbejde var sat ned fra 90 kilometer i timen til 50 kilometer i timen.

- Jeg fik simpelthen et chok, da jeg fik brevet halvanden måned senere. Jeg ville aldrig lave en sådan overskridelse. Det er fuldstændig uretfærdigt og urimeligt, sagde den 55-årige kvindelige bilist til Ekstra Bladet. Hun blev målt til mindst 83 kilometer i timen på Lyngby Omfartsvej, og dermed står til en betinget frakendelse af kørekortet og en bøde på 5000 kroner.

Se også: Betjent talte usandt i retten: Fældet af bilists mobilfoto

Ekstra Bladets omtale af sagen fra Nordsjælland og en sag fra Gørslev, hvor en fartbøde blev droppet på grund af manglende skiltning, har fået læseren Joachim til at henvende sig med et billede fra Lyngby Omfartsvej, som viser, at skiltningen langt fra var perfekt alle steder.

- Jeg tog dette billede af det eneste 50 km/t-skilt, der var i nordgående retning før Vintapper-søen den sommer. Man skal kigge utroligt godt efter, for at man kan se, der er skilte i begge sider af vejen, siger Joachim. Privatfoto
- Jeg tog dette billede af det eneste 50 km/t-skilt, der var i nordgående retning før Vintapper-søen den sommer. Man skal kigge utroligt godt efter, for at man kan se, der er skilte i begge sider af vejen, siger Joachim. Privatfoto
 

- Det var fuldstændig umuligt at se, hvad fartgrænsen var. Man kan kun se nullet, fortæller Joachim.

Han er provokeret over, at politiet har lagt så mange kræfter i at fange fartsyndere i sydgående retning, når det var i det nordlige spor af Lyngby Omfartsvej, at vejarbejderne var i sommeren 2015.

- Billedet er taget i nordgående retning, hvor der gik mennesker og arbejdede på vejen. Det var egentlig det, der gjorde mig mest forarget dengang, jeg tog billederne. De er taget den 18. juni 2015, og det så sådan ud fra løvet begyndte at dække skiltene og resten af sommeren, siger Joachim til Ekstra Bladet.

Politiets ATK-vogn holdt i det sydgående spor til højre på grusvejen lige efter viadukten. (Se billedet fra Ekstra Bladets fotograf fra den 8. juli 2015 herunder).

Politiets ATK-vogn holdt over sommeren 2015 14 gange parkeret på det lille grusstykke i den sydgående retning af Lyngby Omfartsvej. Mere end 5300 bilister fik en fartbøde på de 14 dage. Foto: Mogens Flindt
Politiets ATK-vogn holdt over sommeren 2015 14 gange parkeret på det lille grusstykke i den sydgående retning af Lyngby Omfartsvej. Mere end 5300 bilister fik en fartbøde på de 14 dage. Foto: Mogens Flindt

- I den sydgående retning stod fartskiltet hen over Lyngby Station, så der var der ikke på samme måde løv hen foran, men jeg bliver lidt provokeret af en politibejent, der siger, at skiltningen var i orden, når det er på den nordgående side af vejen, det har været farligt for vejarbejderne - snarere end den sydlige retning, siger Joachim, der ikke selv var en af de mange tusinde, der fik en bøde.

Se også: Her er Danmarks dyreste bøde-fælde

På Lyngby Omfartsvej blev der udstedt mere end 5300 fartbøder i løbet af 14 kontroller i maj og juni 2015, og på Helsingørmotorvejen blev der sat Danmarksrekord, da der blev udstedt mere end 2.500 bøder på én enkelt dag - den 29. juli 2015, da Nordsjællands Politi afholdt 'blitz-krig'.

Foruden de i alt 184 bilister, som er gået med i sagen, er der altså et hav af andre bilister, der fik betinget frakendt deres kørekort på Lyngby Omfartsvej og Helsingørmotorvejen, som har valgt at betale bøden og gå til ny prøve.

- Vil de kunne få pengene igen, hvis I vinder sagen?

- Efter min opfattelse ja. De skal kontakte anklagemyndigheden og sige, de på fejlagtigt grundlag har indbetalt en bøde og haft omkostninger til kørelærer og orienterende køreprøve, siger advokat Poul Bach, der fører sagen for de 14 bilister.

Hvordan udfaldet af de 14 bilisters sag bliver, må de vente med at få at vide, til Retten i Lyngby afsiger kendelse den 9. februar.

Se også: Inger blev blitzet i fartkontrol: - Jeg føler mig en smule krænket

154 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere