Dansk firma tilbyder gratis elbiler: Her er prototypen

Ny samkørselstjeneste med elbiler vil lave helt om på den offentlige trafik i større byer. En prototype på bilen bliver i dag præsenteret

Prototypen på Spris el-bil, som det danske firma vil revolutionere den offentlige trafik med. Foto: Spiri
Prototypen på Spris el-bil, som det danske firma vil revolutionere den offentlige trafik med. Foto: Spiri
Følg Biler

Kig godt på billedet.

I 2017 vil du kunne se elbiler lavet ud fra denne model køre rundt i europæiske storbyer til fri afbenyttelse. I hvert fald hvis det står til det danske techfirma Spiri.

Firmaet præsenterer i dag i forbindelse med Tech BBQ-konferencen i Operaen i København deres første elbil-prototype, som har kostet et 'to-cifret millionbeløb' at producere, oplyser medstifter Søren Halskov Nissen til Ekstra Bladet.

Han forventer dog, at den endelige elbil kommer til at se lidt anderledes ud.

- Vi prøver at provokere den etablerede bilindustri lidt med vores prototype. Så selvom det endelige køretøj stadigvæk kommer til at være meget specielt, så vil det være lidt mere traditionelt i en firehjulskonstellation. Men det bliver en 'head turner',  og den vil stikke så meget ud af bybilledet, at man ikke vil overse eller forveksle den med en normal bil overhovedet, siger han.

Spiri har udviklet sit eget software-system til køretøjer og en letvægts-elbil bygget specifikt til delebils-service.Ideen er, at der vil stå biler til rådighed rundt omkring på gader og stræder i de større europæiske byer til fri afbenyttelse. Fra 2017 i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannien.Men for at køre gratis rundt i en af el-bilerne skal man ville have en ekstra passager, som skal den samme vej, med på turen. Vedkommende skal så betale et beløb, der svarer til en busbillet, for at køre med.Alt sammen skal fungere via en app.Hvis man ikke ønsker at samle en medpassager op på vejen, skal man betale billeje, der svarer til fx DriveNow-priser.

Artiklen fortsætter under billedet...

Bilen indeholder kun lige præcis de komponenter, som der er påkrævet bykørsel. Foto: Spiri
Bilen indeholder kun lige præcis de komponenter, som der er påkrævet bykørsel. Foto: Spiri
 

Let og billig
Eksempelvis er det specielle mønster på bilens overflade lavet til lejligheden. Den endelige model vil være mat sort, fordi den vil være bygget på kulfibre, som gør den let. Uden batteri vil den veje 450 kg, have plads til fire passagerer og en kørerækkevidde på 320 km.

- Vi bygger ikke biler, der skal sælges eller ejes af nogen, og når man arbejder med de her materialer, får man normalt det, man kalder 'appelsinhud'. Men det kan de store bilproducenter ikke lide, så der er en masse efterbehandlinger for at sørge for, at overfladen er helt glat, så den ser smuk og blank ud. Der har vi sagt, at det ikke skaber særlig meget værdi i en verden, hvor man går mere og mere op i at blive transporteret fra a til b effektivt og sikkert frem for bilens udseende, siger Søren Halskov Nissen.

Derfor er bilen meget simpel. Den indeholder således kun en fjerdedel af de komponenter, der findes i en traditionel bil. Bagagerummet er eksempelvis også sparet væk.

- Det er en af de ting, der gør, at køretøjet er så billigt i produktion. Men der er stadig så meget benplads, at hvis man vil have sin taske med, så er der plads foran ens ben.

Artiklen fortsætter under billedet...

Bilen vejer kun 450 kg, da den er lavet er kulfibre. Foto: Spiri
Bilen vejer kun 450 kg, da den er lavet er kulfibre. Foto: Spiri
 

Ligner lidt Ellert
Nogle vil måske mene, at der er ligheder med en Ellert?

- Man kan jo sige, at vi skulle lave en prototype, og vi har jo en elbilsarv i Danmark, og vi skulle jo provokere lidt også. Køretøjet er primært for at teste elektronikken, softwaren og de her produktionsteknikker, så der er måske en smule ellert i bilen, siger han.

Den klassiske Ellert. Her på et billede fra 1988. Så kan man selv vurdere, om den minder lidt om Spiris model. Foto: Polfoto/Kim Agersten
Den klassiske Ellert. Her på et billede fra 1988. Så kan man selv vurdere, om den minder lidt om Spiris model. Foto: Polfoto/Kim Agersten
 

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.