Dansker vil køre 17.000 km på rekordtid

Der bliver næppe meget tid til at stoppe og nyde udsigten undervejs – dansker vil tilbagelægge 17.000 kilometer på lidt over en uge

En stor del af ruten foregår på strækninger uden asfalt. Det stiller store krav til blandt andet bilens affjedring. (Foto: PR)
En stor del af ruten foregår på strækninger uden asfalt. Det stiller store krav til blandt andet bilens affjedring. (Foto: PR)

Sommerens planlagte kør-selv-ferie blegner fælt i skyggen af et forestående rekord-forsøg. Danske Jan Kalmar vil i den kommende måned tilbagelægge turen fra Nordkap i det nordligste Norge til Cape Agulhas – Afrikas sydspids.

Det er sjældent, at de største bilproducenter i Tyskland ligefrem hjælper hinanden, men i jagten på fremtidens teknologi har de alligevel slået pjalterne sammen. (Foto: PR) Bilnyheder Vild udvikling: Derfor vil Audi og BMW arbejde sammen  

Hvis turen skal udløse en rekord, skal den 17.000 kilometer lange tur gennem Europa og Afrika klares på minde end ni dag, fire timer og otte minutter. Det er nemlig den seneste rekord på strækningen, som blev sat i 2015.

Det skal gå stærkt med at få skiftet dækket, hvis bilen punkterer. (Foto: PR)
Det skal gå stærkt med at få skiftet dækket, hvis bilen punkterer. (Foto: PR)

Smadret zebra
For et års tid siden nåede Jan Kalmar og hans daværende team-kammerater at tilbagelægge størstedele af turen uden de store problemer, men i Tanzania påkørte holdet en zebra, som smadrede fronten på den specialbyggede Porsche Cayenne.

På det tidspunkt var holdet foran tidsplanen, hvilket naturligvis gjorde ærgrelsen over at måtte droppe rekordforsøget endnu større.

Nu er bilen dog tilbage på vejen, og den danske maratonkører er ved at være klar til at gøre endnu et forsøg med to nye makkere i bilen - Shaun Neill fra Sydafrika og Vitoldas Milius fra Litauen.

En af verdens hurtigste amfibie-biler er lige nu til salg. (Foto: searoaderamphibian) Bilnyheder Unik chance: Kør yderst sjælden Lamborghini i havnen  

Med de tusindvis af kilometer, der skal tilbagelægges på blot ni dage, bliver der formodentlig kun strukket ben, når der skal tankes, og selvom en Porsche Cayenne ikke ligefrem er den mest brændstofbesparende bil at køre halvdelen af jorden rundt i, kan der godt gå lang tid mellem stoppene.

Sådan ser bilen ud, som nu er ved at være klar til et nyt rekordforsøg. (Foto: PR)
Sådan ser bilen ud, som nu er ved at være klar til et nyt rekordforsøg. (Foto: PR)

Den store SUV er nemlig udstyret med en ny tank i bunden af bilen, som rummer hele 221 liter brændstof. Til gengæld er en lang række andre elementer fjernet i bilen, så vægten er reduceret med mere end 100 kg.

Ruten gennem Afrika bringer blandet andet holdet gennem Egypten, Sudan, Etiopien, Tanzania og Botswana, før de ender i Sydafrika - forhåbentlig før der er gået ni dage.

Model X er den største bil i programmet hos Tesla, men ejere af den store familiebil frarådes nu at bruge tredje sæderække, før den har været forbi et værksted. (Foto: Marcio Jose Sanchez) Bilnyheder Tesla kalder Model X tilbage efter crashtest  

13 kommentarer
Vis kommentarer