Danskere bange for ny teknologi: Vil føre til flere ulykker

Mange danskere er utrygge ved, at maskiner i fremtiden overtager styringen i biler, viser undersøgelse

Se testen af de førerløse systemer her. Video: FDM
Følg Biler

En bil, der ved hjælp af moderne teknologi kan køre helt af sig selv, er sikrere end en bil, hvor et menneske sidder bag rettet. Sådan er vi ofte blevet fortalt.

Men passer det?

Mange danskere er i tvivl. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som Mercedes-Benz Danmark har foretaget.

Her svarer næsten halvdelen af de adspurgte danskere, at de er utrygge ved udsigten til, at bilerne bliver selvkørende, mens flere end hver tredje er af den holdning, at selvkørende biler vil føre til flere ulykker i trafikken.

I undersøgelsen er danskerne også blevet spurgt, om de er bekymrede for sikkerheden i de selvkørende biler. Til det spørgsmål svarer seks ud af 10 enten ’helt enig’ eller ’enig’.

Undersøgelsen baserer sig på et spørgeskema, som 2009 danskere mellem 18-75 år har taget stilling til. Det blev sendt ud i sommer, og der blev svaret via internettet.

Genialt! Mand genoplader sin Tesla ved at bugsere den

Teknologi bliver ikke træt
I 2017 lavede Vejdirektoratet ellers en analyse, som viste, at 30 procent af de seneste års dødsulykker i trafikken i Danmark sandsynligvis kunne have været undgået, hvis alle landets biler var udstyret med selvkørende teknologi på det niveau, som de nyeste modeller havde, da analysen blev foretaget.

Ifølge Mercedes-Benz Danmark, der står bag den nye befolkningsundersøgelse, er der ingen grund til at være bekymret.

- Der er ingen, der på nuværende tidspunkt helt præcist kan forudsige, hvordan fremtidens transport og mobilitet kommer til at se ud. Men alt tyder på, at trafiksikkerheden vil stige, i takt med at ny, sikker teknologi indføres i bilerne, siger David Engstrøm, der er PR- og kommunikationschef hos Mercedes-Benz Danmark, og fortsætter:

- Teknologi bliver ikke træt eller distraheret af for eksempel børn på bagsædet. Det er derfor oplagt at lade den hjælpe os med at køre bil i udvalgte situationer.

Vil man fodre sin skepsis, er der flere eksempler på, at selvkørende biler, som lige nu bliver testet, ikke lever op til de sikkerhedskrav, man kan forvente.

I marts i år døde en kvinde i Arizona, USA, da hun blev påkørt af en selvkørende fra Uber. Og i 2017 afslørede en aktindsigt fra New York Times, at en selvkørende bil, der ligeledes var fra Uber, i mindst seks tilfælde havde overset et rødt trafiklys i San Francisco.

Merkel vil have BMW til at betale for VWs snyd

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind