Derfor skal du følge med i Le Mans: Din egen bil bliver bedre af de hårde racerløb

Når bilproducenter stiller op til store racerløb som Le Mans, er der flere grunde end bare det at vinde

Det kommer faktisk din bil til gode, når store teams som Toyota bruger store summer på at køre motorløb som Le Mans. Foto: Toyota
Det kommer faktisk din bil til gode, når store teams som Toyota bruger store summer på at køre motorløb som Le Mans. Foto: Toyota
Følg Biler

Sidste år smed bilgiganten Toyota en ellers overbevisende sejr i de døende minutter af det legendariske 24-timers motorløb Le Mans, da den førende bil måtte abdicere fra førstepladsen med en defekt.

I år er japanerne tilbage med tre racerbiler med håbet om at vinde den samlede sejr og LMP1-klassen.

Og det tegner godt for den japanske gigant.

I optakten til dette års Le Mans har Toyota Gazoo Racing, som Toyotas racerafdeling hedder, været hurtigste team i den skarpe konkurrence med tyske Porsche, mens Toyota også har vundet flere af årets første løb i Le Mans-serien, der også kaldes World Endurance Championship (WEC), og som løbet i Le Mans altså er en del af.

Men hvad får en bilproducent, der lever af at sælge biler til helt almindelige mennesker, til at stille op til et racerløb som Le Mans, og hvad får de ud af det?

Det er der flere grunde til foruden det rent sportslige aspekt.

- Toyota deltager grundlæggende i WEC for at vinde de forskellige racerløb - og specielt 24-timers løbet i Le Mans. Det skal blandt andet være med til at skabe stor begejstring blandt Toyota-fans, fortæller Anders Tystrup, pressechef i Toyota Danmark, til Ekstra Bladet.

Men erfaringerne fra løb som Le Mans har også et helt andet sigte.

- Gennem de ekstreme forhold, hybridteknologien udsættes for under et racerløb - og i særdeleshed under 24-timers løbet i Le Mans - hjælper det os til at kunne bygge bedre biler til almindelige mennesker, lyder det fra pressechefen.

Et drabeligt år: Så skidt står det til i trafikken

En gennemtæsket teknologi
Toyota deltager i Le Mans-serien med hybridracerbiler udstyret med både elektriske motorer og en almindelig benzindrevet motor, og selv om der umiddelbart kan virke langt fra de racerbiler, der hamrer gennem det franske sommerlandskab med en topfart på godt over 300 kilometer i timen, til de Toyota'er, du kan købe som almindelige hverdagsbiler, er der alligevel ligheder.

- De er på mange måder sammenlignelige med de hybridbiler, som man som almindelig dansker kan købe hos sin lokale Toyota-forhandler - blot med en del flere hestekræfter, fortæller Anders Tystrup til Ekstra Bladet.

Fordi der er punkter, hvor de almindelige biler sammenlignes med de vilde racerbiler, kan Toyota drage stor nytte i udviklingen af hybridteknologien til racerbilerne, da den forholdsvist simpelt kan implementeres i de almindelige hybridbiler til gaden, som Toyota på mange måder har specialiseret sig i.

- Vores hybridteknologi har allerede vist sig som særdeles holdbar gennem snart 20 år og med et salg på over 10 mio. hybridbiler verden over. Store udenlandske undersøgelser viser, at hybridbiler faktisk er nogle af de mest driftssikre biler overhovedet. Deltagelsen i Le Mans og i Le Mans-serien generelt er på mange måder med til at bekræfte teknologiens styrke, fortæller Anders Tystrup.

- Som en ekstra detalje gavner vores engagement i motorsport også selve mandskabet. Teamwork er afgørende for et godt resultat på et motorsportsteam, og de erfaringer, vi gør os i motorsport, tager vi med os i udviklingen af gadebilerne - både de produktmæssige erfaringer og i høj grad også de erfaringer vores dygtige ingeniører og teknikere gør sig i teamarbejdet hos Toyota Gazoo Racing, lyder det.

Det legendariske motorløb Le Mans køres i år fra lørdag d. 17. til søndag d. 18. juni, og Ekstra Bladet er med på sidelinjen, når Toyota Gazoo Racing skal forsøge at fravriste Porsche titlen.

Jeremy Clarkson joker med Richard Hammonds ulykke

De står tilbage og ligner idioter

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.