Det selvkørende æg

Mercedes viser fremtidens bud på den selvkørende bil – og du kommer til at bo i den

Mercedes mener, vi alle kommer til at opfatte biler som dagligstuer, mens de lydløst fragter os rundt, uden vi behøver at spekulere på kørslen. (Foto: Mercedes)
Mercedes mener, vi alle kommer til at opfatte biler som dagligstuer, mens de lydløst fragter os rundt, uden vi behøver at spekulere på kørslen. (Foto: Mercedes)

Hvis du ikke gider selvkørende biler, så er det nok snart ved at være tid til at pakke sydfrugterne sammen, købe dig en af de sidste Land Rover Defender's og flytte ud i en hytte væk fra alt. For skal man tro de tyske bilmærker, så er vi ikke ret langt fra selvkørende biler.

Audi tester selvkørende bil på 900 km strækning i Californien. (Foto: Audi) Biler Audi rykker tættere på den selvkørende bil

Mercedes er en af de mærker, som er i front med at udvikle selvkørende biler, og på dette års Consumers Electronics Show i Las Vegas, har også de løftet sløret for en model, som dog nok er lidt længere ude i fremtiden. Mercedes kalder den selv det mundrette navn F 015 Luxury in Motion Concept.

Det store æg
Det er en stor, ægge-formet bil, som måler 522 cm og er over to meter bred. Fordelen ved formen er, at der bliver mere plads inde, hvor designet minder om et fancy mødelokale. Der er ikke nogen B-stolpe, så adgang er nem, især fordi dørene åbner ud i 90 grader, og stolene svinger automatisk 30 grader ud mod dig.

Sæderne kan vendes om, så du kan diskutere med forretningsforbindelser, mens bilen passer kørslen. (Foto: Mercedes)
Sæderne kan vendes om, så du kan diskutere med forretningsforbindelser, mens bilen passer kørslen. (Foto: Mercedes)

Oppe foran er hele instrumentbordet dækket af i alt seks skærme, som styrer alle bilens funktioner. De styres ikke bare via tryk på skærmen, men også med fagter og selv øjen-tracking, så når føreren endelig tager rattet selv, først og fremmest kan koncentrere sig om at køre.

Stuen
F 015 Luxury in Motion Concept har nemlig også et rat, men med avancerede stereo-kameraer og sensorer, forventer Mercedes, at den selvkørende, eller autonome bil, vil forandre den måde, vi bruger bilen – fremover vil vi nærmest bo i den! Det forklarede Mercedes-Benz øverste chef, Dieter Zetsche, ved præsentationen i Las Vegas.

- Enhver, der udelukkende fokuserer på teknologien, har endnu ikke forstået, hvordan autonom kørsel vil ændre vores samfund. Bilen vil vokse ud af sin rolle som blot transportmiddel, og i sidste ende vil den ende som en mobil stue.

Ja - der er ingen chauffør. men denne Audi RS7 skal runde racerbanen Hockenheimring med op til 240 km/t. (Foto: Audi) Biler 240 km/t på racerbanen – uden chauffør

Brint
Fremdriften er også fremtidssikret med to elektriske motorer med i alt 270 hk. Det giver en elektronisk begrænset topfart på 200 km/t. Energien kommer fra et litium-ion batteri, som kan lades med induktion. Men også brint, er der tænkt på. Der er to tanke, som hver rummer 5,4 kilos, så Mercedes ægge-koncept har en rækkevidde på 1.100 km i alt.

0 kommentarer
Vis kommentarer