Det sker, hvis du trykker på stop-knappen i fuld fart

Har du nogensinde været bange for at standse bilen ved en fejl?

Knappen kan se fristende ud, mens man er oppe i fart. Foto: Colourbox
Knappen kan se fristende ud, mens man er oppe i fart. Foto: Colourbox

Mange nye biler har i dag en start/stop-knap, hvor man i stedet for at dreje nøglen skal trykke 'start' for at få gang i motoren. Tilsvarende skal man trykke 'stop' for at standse den. Men har du nogensinde overvejet, hvad der vil ske, hvis du trykker 'stop', mens du er i fuld fart? Eller grebet dig selv i at være bekymret for, om børn eller andre pilfingre i passagersædet kunne finde på at gøre det for dig?

Det er selvfølgelig noget, som man ikke selv skal teste, og derfor har AutoVlog gjort det for dig.

Forsøget fandt sted i en Ford, og knappen er testet ved både 10 og 90 kilometer i timen.

Se også: Har du styr på dem? Her er de nye trafikregler for 2017

Forskel på resultaterne
Først forsøger AutoVlog at trykke på knappen ved den beskedne 'trillefart' af 10 kilometer i timen. Og overraskende nok så bliver instrumentbrættet helt sort og motoren stopper.

Det er sjældent en katastrofe, hvis en bil stopper ved så lav en hastighed, men hvis bilen er oppe i et væsentligt højere tempo, så kan et pludseligt motorstop være væsentligt mere farligt.

Derfor testes det også ved 90 kilometer i timen, hvor der heldigvis intet sker, når der bliver trykket på knappen. Bilen har nemlig registreret, at den er oppe i fart og nægter derfor at slukke.

Det er vigtigt at huske, at det ikke er alle biler, der reagerer på samme måde, men stort set alle biler er lavet med en sikkerhedsmekanisme, der beskytter dig imod et pludselig stop ved et enkelt tryk på knappen. Enten vil der intet ske, eller også vil den spørge dig, om du virkelig ønsker at slukke. Grunden til at forsøgsbilen stopper ved 10 kilometer i timen er højst sandsynligt, at enkelte biler har en lille fejlmargin, hvor bilens computer adlyder dig, fordi det ikke bør være til at fare for dig.

Står du alligevel i en situation, hvor du er langt oppe i i fart, men af den ene eller anden grund bliver nødt til at 'nødstandse' din motor, så kan det i mange modeller lade sig gøre ved at holde knappen nede i tre sekunder eller mere.

Men i de fleste tilfælde er der altså ingen grund til at være bekymret for at komme til at trykke på knappen ved en fejl.

Se også: Har du styr på reglerne? Sådan undgår du en parkeringsbøde

67 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere