Annonce:
Annonce:

Dieselforurening koster årligt danske liv: Så mange dør for tidligt på grund af snyd

Hvis bilproducenterne havde overholdt EU's regler, var færre mennesker døde for tidligt

Snyd med udledning af Nox-partikler er hvert år skyld i adskillige menneskers for tidlige død. Foto: /ritzau/Niels Hougaard
Snyd med udledning af Nox-partikler er hvert år skyld i adskillige menneskers for tidlige død. Foto: /ritzau/Niels Hougaard
Annonce:
Følg Biler

10.000 mennesker dør hvert år for tidligt i Europa på grund af de såkaldte Nox-gasser, som biler udleder.

Men hvis bilproducenterne havde overholdt EU's grænseværdier for, hvor meget Nox-gas de må udlede, ville 5000 færre mennesker dø hvert år.

Det er i hvert fald konklusionen, som et forskerhold fra IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) og Meteorologisk Institut i Norge ifølge DR er nået frem til.

Især dieselbilerne er de helt store syndere, når det kommer til at være skyld i for tidlige dødsfald.

- Hvis udledningen fra dieselbiler var lige så lav som fra benzinbiler, så kunne cirka 7500 af de for tidlige dødsfald være undgået, fortæller Jens Borken-Kleefeld, seniorforsker på IIASA, ifølge DR.

Nu vil tysk bilgigant gå Tesla i bedene: Så elektriske bliver vi

Annonce:

Koster også liv herhjemme
Det er godt at bo i de nordeuropæiske lande som Norge og Sverige, for her har dieselforureningen de mindste konsekvenser, mens det i områder som Norditalien, Tyskland og Frankrig har større effekt.

Men selv om det altså er bedre at bo i Nordeuropa i forhold til dieselforurening, koster det stadig menneskeliv herhjemme i Danmark.

- Vi anslår, at der er 60 for tidlige dødsfald i Danmark på grund af Nox-gassene. Halvdelen skyldes så, at grænseværdierne ikke bliver overholdt, fortæller Jens Borken-Kleefeld til DR.

Det vil altså sige, at 30 mennesker dør for tidligt på grund af snyd med dieselforurening, men det er faktisk et lavt tal, når man sammenligner med det høje antal dieselbiler, vi har herhjemme, og det kan vi takke miljøet for. 

- Det skyldes nok miljømæssige faktorer som vinden, der hurtigt spreder forureningen, siger Jens Borken-Kleefeld til DR.

Trodser kommende forbud: Sender ny 'power-diesel' på gaden

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: