Disse biler bliver mere og mere upopulære: Nu kan du gøre en god brugthandel

Der er mange dieselbiler til salg på brugtmarkedet, og det er en fordel for dig

Du kan komme billigt til en dieselbil for tiden, hvis du orienterer dig mod nyere, brugte modeller. Foto: Gerhard Graef
Du kan komme billigt til en dieselbil for tiden, hvis du orienterer dig mod nyere, brugte modeller. Foto: Gerhard Graef

De så tidligere populære dieselbiler er for tiden i modvind.

Blandt andet vil flere af de store tyske bilgiganter forsøge at 'redde dieselmotoren' ved at indkalde omtrent fire millioner biler til en motoropdatering.

Tendensen på markedet er, at benzinbiler er blevet mere 'in', mens dieselbiler bliver det modsatte.

- Helt generelt har vi gennem en tre-fire år set en udvikling, hvor vi bevæger os mere over mod benzinbiler. Noget af det skyldes nok, at dieselmotorer har haft det lidt hårdt med historier om tilsodninger, og dieselskandalen oveni hjalp nok heller ikke. Der blev benzinmotorer pludselig det politisk korrekte valg,har Jan Lang, markedsanalytiker i Bilbasen.dk, tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Til gengæld åbner trenden for, at du kan købe en billig brugt dieselbil, viser en analyse fra biltorvet.dk.

Der er nemlig masser af dieselbiler til salg, især af de nyere brugte modeller.

På biltorvet.dk er halvdelen af alle biler til salg en diesel, når man ser på biler, der er op til fem år gamle.

Normalt ligger forholdet sådan, at hver tredje bil er en diesel, så der er en skævvridning i markedet lige nu, viser tallene fra biltorvet.dk.

- Forhandlerne har svært ved at komme af med deres dieselbiler, både brugte som nye. Det presser priserne, så man lige nu kan få et godt tilbud på en brugt dieselbil, siger journalist Bernt Kastberg fra bilsalgsportalen biltorvet.dk.

Når udbuddet er større end efterspørgslen, vil det altid medføre faldende priser, og derfor er det i øjeblikket et fordelagtigt tidspunkt at købe en brugt dieselbil.

- Der er røre i markedet lige nu. Folk har fået opfattelsen af, at diesel slet ikke dur, og at man skal have nogle ret specifikke køremønstre, før det giver mening. Så det er bestemt muligt at gøre en god handel, siger indehaver Lars Tretow fra 3tow Biler i Silkeborg i en pressemeddelse.

Stigmatisering af dieselbiler
Andre forhandlere har også måttet erkende, at det har været nødvendigt at sænke priserne på brugte dieselbiler.

- Fordi der er så store fordele ved diesel, er de fleste af vores ca. 30 salgsbiler med diesel. Men for at følge markedet har vi måttet tilpasse priserne, så lige nu kan man virkelig gøre en god handel, siger Jørn Wennergren fra Autogren i Lynge.

Bil- og livsstilsekspert Christian Grau mener, at dieselbiler simpelthen er blevet smidt i skammekrogen.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det skyldes den stigende 'stigmatisering' af dieselbiler, som så småt er ved også at føre til handling med Oslo som foregangsby, hvor dieselbiler snart er helt forbudt indenfor bymurene, siger han i en pressemeddelse.

- I Paris og flere andre storbyer, ja også i København, tales der om tilsvarende sanktioner, og det lægger jo en dæmper på bilens anvendelighed på længere sigt og på videresalg. Hertil kommer bøvl med tilsodning og vedligehold af partikelfiltre, som nogen også har brændt sig på. Og endelig er benzinbilerne kommet godt efter både brændstoføkonomien og bundtrækket med den moderne turboteknik, siger han.

Hvis man kun kører korte ture og i kø, skal man overveje, om diesel er det rigtige valg. Partikelfilteret på en dieselmotor kræver nemlig, at det bliver godt varm for at kunne rense de forurenende stoffer fra. Desuden kokser motoren til, hvis den udelukkende bruges på korte ture.

118 tankstationer skifter udseende