Drømmer du om en luksusbil? Så meget vil den koste dig om dagen

Mange af os drømmer om en stor bil med masser af luksus, men hvis ikke indkøbsprisen afskrækker dig, så gør den daglige udgift til bilen måske

Der skal en særdeles velpolstret økonomi til at gøre drømmen om en BMW X5 til virkelighed. Foto: BMW
Der skal en særdeles velpolstret økonomi til at gøre drømmen om en BMW X5 til virkelighed. Foto: BMW
Følg Biler

Med sin brede, forkromede 'dobbeltnyre' på fronten, markante linjer og en frihøjde på 21 cm har BMW X5 alle dage været et statussymbol, der skiller sig ud på parkeringspladsen.

En del af den status bunder dog også i bilens prisseddel, der ligger på den smertelige side af 1 million kroner og gør BMW X5 til en bil, de fleste af os kun kan drømme om at eje.

Men selv om det er nemt at misunde ham, der får lov til at sidde bag rattet i den store SUV, så findes der et regnestykke, der lynhurtigt kan gøre dig en hel del gladere for din gamle bil: Nemlig prisen for at eje bilen alt inklusiv.

Når alt undtagen service og reparationer tages med, koster bilen intet mindre end 999,78 kroner om dagen at eje i fire år. Det viser en beregning, som sammenligningstjenesten Samlino.dk har lavet.

4-årigt billån
Resultatet dækker over en sammenlægning af udgifterne til billån, forsikring, brændstof, bilvask, ejerafgift og værditab og er baseret på en række antagelser:

Testpersonen skal for eksempel beholde bilen i fire år, køre 20.000 kilometer om året og tilbagebetale hele billånet i den fireårige periode. Han eller hun er desuden 35 år og bor i Charlottenlund nord for København, vasker bil en gang om måneden til 69 kroner per vask og tanker diesel til 10,31 kroner og benzin til 11,41 per liter.

Dertil kommer, at testpersonen har forsikret sin bil til en gennemsnitspris fundet på samlino.dk, og at bilen mister 48 procent af sin værdi på fire år. Til gengæld har man så ikke regnet med, hvis testpersonen sælger bilen efter fire år. I så fald vil den daglige pris falde.

Kæmpe auktion: 115 ikoniske drømmebiler skal under hammeren

Av min pung
Hvis testpersonen gør drømmen til virkelighed, køber en BMW X5 25D til lidt over 1 million kroner og lægger en udbetaling på en kvart million, så skal der hvert år afleveres yderligere 215.614,32 kroner alene for billånet. Dertil kommer 11.000 kroner til forsikring og næsten det samme til brændstof, mens ejerafgiften løber op i 5760 kroner om året.

Antager vi, at testpersonen har brugt opsparingen til bilens udbetaling, så skal han eller hun altså kunne lægge næsten samme beløb til side igen i løbet af det første år. Og det er vel at mærke før vi indregner det mastodontiske værditab på 483.000 kroner over fire år.

Hvis testpersonen efter fire år med dyre regninger vågner fra drømmeland og sælger bilen, så kan han dog barbere sit tab ned til 641,22 kroner om dagen.

'Billigere' alternativer
Hvis drømmen ikke er en stor BMW, men derimod en Volvo XC60 SUV eller en ny Mercedes-Benz E-klasse, så skal du stoppe med at læse nu, hvis du vil undgå at få dine drømme realitetstestet.

For den lækre Volvo vil koste 797,25 kroner om dagen (531,33 kroner, hvis bilen sælges efter fire år), mens du med nøglerne til en spritny Mercedes vil bløde 641,49 kroner om dagen (418,75 kroner, hvis bilen sælges).

Begge biler er markant billigere i indkøb, forsikring og ejerafgift, mens prisen for brændstof løber helt op på næsten 17.000 kroner i Volvoen.

Stor guide til køb af brugt bil: Sådan undgår du at blive snydt

Brugtbiler styrtdykker i værdi: Se om din bil er på kedelig top 22

Hurtig svensk herregårdsvogn: Volvo løfter sløret for ny Audi-dræber

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+