Drop Køge Bugt – flyv på arbejdet

Aeromobil har været under udvikling i over 20 år, men nu skulle den være god nok – du kan bestille den flyvende bil fra 2017

Fra 2017 kan du købe en bil, som også kan bruges som fly. Ikke dårligt, hvis du er træt af at sidde i kø. (Foto: PR)
Fra 2017 kan du købe en bil, som også kan bruges som fly. Ikke dårligt, hvis du er træt af at sidde i kø. (Foto: PR)

(Foto: PR)
(Foto: PR)

Ideen om den flyvende bil har eksisteret næsten så længe som bilen, og vi kan alle huske de mere eller mindre sindssyge koncepter, der mest af alt minder om noget fra The Jetsons. Men et slovakisk firma, mener det meget seriøst. Og de lover, at du kan bestille en rigtig flyvende bil allerede inden to år.

Se også: Den ultimative jæger-truck kan også brygge kaffe

Firmaet hedder Aeromobil, og ideen bag deres flyvende bil har faktisk været undervejs siden 1990. Indtil nu er der bygget tre prototyper, den seneste 3.0 er blevet testet i rigtige situationer siden oktober 2014, har allerede godkendelse fra den slovakiske forbund for ultralet flyvning, og projektet skulle have opbakning fra EU.

(Foto: PR)
(Foto: PR)

Næsten praktisk
Aeromobil adskiller sig fra de fleste andre forsøg på at kombinere bil og fly ved at være relativt praktisk. Hele køretøjet er bygget op i et stålskellet beklædt med kulfiber, og så kan de 8,3 meter lange vinger foldes ind, så Aeromobil kun er 2,2 meter bred og seks meter lang, når den kører på vejen. Det betyder, at du faktisk ville kunne parkere den i en almindelig parkeringsbås.

Lav vægt er vigtig, og derfor vejer maskinen kun omkring 600 kg med to personer. Motoren er en velkendt flymotor, kaldet Rotax 912. Det er en firecylindret boxermotor på 1,3-liters med tørsumpsmøring, vand-og luftkøling. I alt er der 100 hk, som betyder, at topfarten er 160 km/t på land og 200 km/t i luften. Motoren er relativt økonomisk, og derfor kan du flyve op mod 700 km.

(Foto: PR)
(Foto: PR)

Baghave-flyver
De fleste som har siddet i kø på Køgebugt motorvejen en tidlig morgen kunne nok drømme om at have et fly, og bare flyve forbi køen. Og det er ikke helt umuligt med Aeromobil. Fordi den er så let, kræver den kun omkring 300 meter til at lette og lande, og den kan sagtens tælle grasmarker eller den slags, så det er lige før, du kan lette fra baghaven eller i hvert fald den nærmeste fodboldbane.

Biler - 18. mar. 2015 - kl. 18:41 TV: politisk ukorrekte – men helvedes fede

Men der er også lige det med sikkerhed. Det har man dog tænkt på i Aeromobil, hvor der er udviklet et særlig faldskærms-system i tilfælde af uheld. Der er også en Garmin autopilo med et varslingssystem mod forhindringer og dårligt vejr.

Eneste problem er prisen – regn med over 1,5 mio kr – uden afgift.

20 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere