Efter afsløringer: Ferrari stopper med at ændre værdifuld detalje

Ferrari i Nordamerika erkender nu, at forhandlerne har haft mulighed for at rulle kilometertælleren tilbage på brugte sportsvogne

Ifølge Ferrari i Nordamerika har man fjernet muligheden for at nulstille kilometertælleren, fordi risikoen for misbrug var høj. Foto: Laurant Cipriani/AP
Ifølge Ferrari i Nordamerika har man fjernet muligheden for at nulstille kilometertælleren, fordi risikoen for misbrug var høj. Foto: Laurant Cipriani/AP

Indtil maj sidste år havde Ferrari-forhandlere i Nordamerika mulighed for at 'rulle' kilometertælleren tilbage på brugte biler fra det italienske sportsvognsmærke.

Det fremgår af et internt dokument fra marts 2017, som Daily Mail har afsløret.

I samme dokument informerer Ferrari sine forhandlere om, at man vil stoppe med at udlevere de koder, der skal bruges for at rulle kilometertælleren tilbage, og opdatere mekanikernes tekniske manualer.

- 15. maj 2017 vil Ferrari SpA lancere en softwareopdatering for DEIS testeren, der fjerner denne mulighed. (...) Som et resultat vil kilometertællerens nulstillingsfunktion blive fjernet fra DEIS testeren, skriver Ferrari blandt andet i den interne skrivelse.

Advokat: Påfaldende tidspunkt
Dokumentet er en central del af en retssag mellem en Ferrari-forhandler i Miami og en sælger, der har anklaget sin tidligere arbejdsgiver for at manipulere med bilernes kilometertællere for at øge deres værdi - og angiveligt fyre ham for at gøre modstand mod denne praksis.

Snyder de? Ferrari under heftig anklage for at manipulere

Ifølge sælgerens advokat, David Brodie, er tidspunktet for Ferraris interne dokument påfaldende.

- Ferraris praksis stoppede efter min klients afsløring og kun få dage efter medierne tog historien op, siger han ifølge Daily Mail i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Det interne Ferrari-dokument lader til at bekræfte, hvad vi hele tiden har haft mistanke om. Nulstillingen af kilometertællere har været muligt på Ferrari-forhandlernes værksteder over hele landet, hvis ikke over hele verden, i mange år, og proceduren var sanktioneret på højeste sted.

Ny model sender Tesla i gulvet: Blødte 12 milliarder sidste år

Risiko for svindel
I et skriftligt svar forklarer Ferraris nordamerikanske kommunikationsdirektør, Krista Florin, at der intet ulovligt er i at nulstille kilometertælleren i særlige tilfælde.

- Det er i overenstemmelse med national lovgivning at nulstille kilometertælleren i tilfælde af en fejl, når kilometerstanden før reparationen er ukendt. Hvad DEIS testeren kunne gøre ved kilometertælleren var derfor lovligt, skriver hun ifølge Daily Mail og tilføjer:

- Ferrari faslog, at risikoen for svindel med kilometertælleren gennem uautoriseret brug af DEIS værktøjet opvejede fordelene ved værktøjets funktionalitet, og derfor har Ferrari udsendt et teknisk dokument til sit forhandlernetværk om, at det var nødvendigt at opdatere DEIS værktøjet og deaktivere den funktion.

Hun skriver desuden i sit svar, at værktøjet ikke kunne bruges, hvis kilometertælleren var nået over 500 kilometer.

Den officielle begrundelse for sælgerens fyring er, at han gjorde sig skyldig i 'grov overtrædelse af virksomhedens etiske retningslinjer' - angiveligt ved at facilitere en ulovlig nulstilling af kilometertælleren på en værdifuld Ferrari LaFerrari.

Det afviser sælgeren dog som falske beskyldninger, der skyldes hans modstand mod netop den praksis.

Læk afslører: Fiat dræber dieselbilen om fire år