Annonce:
Annonce:

Efter flere klager: Nu dropper man nummerplader med racistisk øgenavn

Myndighederne i Kansas, USA, har tilbagekaldt flere hundrede nummerplader, der indeholder et gammelt, nedsættende øgenavn

Myndighederne har angiveligt kendt til de nedsættende nummerplader i et år, men det er først nu, de bliver trukket tilbage. Foto: Chris Park/AP/Ritzau Scanpix
Myndighederne har angiveligt kendt til de nedsættende nummerplader i et år, men det er først nu, de bliver trukket tilbage. Foto: Chris Park/AP/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Biler

'HH', 'SS' og 'KZ'. I Danmark og mange andre lande gør man meget ud af at undgå referencer til Anden Verdenskrig på bilernes nummerplader.

Man vil eksempelvis aldrig kunne finde de tre førnævnte bogstavkombinationer på danske plader. Men myndighedernes filter kan dog have huller, viser en sag fra staten Kansas, USA. Her har en række klager nu fået myndighederne til at tilbagekalde alle nummerplader med kombinationen 'JAP'.

Det skyldes, at 'jap', der måske bedst oversættes 'japser', blev brugt nedsættende om amerikanske borgere med japanske rødder både under og efter Anden Verdenskrig. Alligevel kører i alt 731 biler rundt med bogstavkombinationen på bagsmækken, skriver nyhedsbureauet AP.

Annonce:

Opdaget i Californien
Sagen om de nedsættende nummerplader begyndte angiveligt at rulle for et år siden, da den 70-årige Keith Kawamoto, der har japanske rødder, fik øje på en bil, der bar nummerpladeteksten '442 JAP' i Californien.

Han skyndte sig at tage et billede af nummerpladen, der var udstedt i Kansas, og skrev efterfølgende en klage til statens myndighederne.

- Jeg lod dem vide, at det betragtes som et meget nedsættende raceudtryk, og at jeg ikke synes det bør være tilladt nogen steder, siger Kawamoto til AP.

Han havde dog ikke meget held med sin klage. Myndighederne spiste ham af med en undskyldning, men Keith Kawamoto var ikke så nem at ryste af sig. Han sendte derfor sit billede til avisen Pacific Citizen, der er målrettet det japanske mindretal.

Endnu en bilgigant dropper diesel

30 dage til at skifte
Avisen bragte billedet og gjorde dermed også amerikansk-japanere bosiddende i Kansas opmærksomme på problemet. En af dem var den 67-årige Barbara Johnson, der blev så stødt, at hun besluttede sig for at følge i Keith Kawamotos fodspor og klage.

Annonce:

- Jeg kan huske, at jeg som barn blev kaldt 'japser' - og hvordan det fik mig til at føle mig lille og såret at blive kaldt, siger hun til AP og tilføjer:

- Det var ikke et godt tidspunkt at være japaner på efter Pearl Harbour og Anden Verdenskrig.

Barbara Jonsons klage fik myndighederne til at lytte og ikke mindst beslutte at tilbagekalde samtlige nummerplader. Ifølge AP modtog alle 731 uheldige bilejere tirsdag i denne uge et brev om, at de i løbet af de næste 30 dage skal have et sæt nye plader.

Det er langt fra første gang, 'jap'-bestegnelsen er sluppet gennem filteret. Pacific Citizen nævner flere tilfælde, hvor myndighederne gennem tiden har måttet trække plader med den uheldige kombination tilbage - fra North Carolina i 1982 over Californien i 1997 til den canadiske provins New Brunswick i 2013.

Langt fra målet, men: Antallet af trafikdræbte på vej mod rekord

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: