Efter kritik af fotofælder: Nu skal du kigge efter dette skilt

Flere af politiets fokusstrækninger er blevet udstyret med skilte, der advarer bilisterne om, at der her er stor risiko for at møde en fotovogn

Hvad sker der i en fotovogn? Få svaret her

Lige der, i den modsatte side af vejen, står det: Fartkameraet, der som en snigskytte i kamouflageuniform og græshat er stillet ind mod hækken og forbundet til fotovognen i indkørslen med en lille usynlig ledning.

Hvis du er en af dem, der i sympati med dine modkørende medtrafikanter giver et par blink med det lange lys, når du har spottet sådan et kamera, så kan du godt begynde at spare på halogenen. Et nyt skilt, der advarer bilisterne om en forhøjet risiko for fotovogne, breder sig nemlig ud over det danske vejnet i øjeblikket.

Helt praktisk drejer det sig om et lille blåt skilt med en illustration af et kamera, som Vejdirektoratet opstiller på politiets såkaldte fokusstrækninger. Det skriver bilistorganisationen FDM.

FDM: Myndighederne har lyttet
Fokusstrækningerne er udpeget efter, om der ifølge politiets vurdering er forhøjet risiko for ulykker, høj fart eller begge dele, og her vil der derfor ofte blive lavet fartkontrol.

De blå skilte vil desuden blive opsat før de 20 stærekasser, som er under opførsel - ligesom man blandt andet kender det fra Sverige.

Selv om politiet ofte annoncerer på de sociale medier, hvor de laver fartkontrol, så har FDM længe kritiseret politiet for at skjule kontrollen for meget. Derfor giver de nye skilte også anledning til rosende ord fra afdelingschefen for bilistorganisationens politisk-økonomiske sekretariat, Torben Lund Kudsk.

- Det er rigtigt positiv, at politi og vejmyndighederne har lyttet til FDM's kritik af den skjulte fartkontrol. I langt de fleste lande laves fartkontrol synligt ud fra en tankegang om, at de fleste fartoverskridelser sker ubevidst, og at øget oplysning er vejen frem, siger han på FDM's hjemmeside.

Se også: Rekord: Aldrig har så mange nye biler fået nummerplader

Ingen penge til kommunale veje
Der er dog én hage ved de nye skilte, hvis man spørger FDM. For Vejdirektoratet opsætter dem kun på statslige veje, selv om det ifølge Torben Lund Kudsk er på de kommunale landeveje, der sker flest alvorlige trafikulykker.

Vejdirektoratet har kun afsat penge til de statslige veje, og skal skiltene også opsættes på de kommunale veje, så er det i stedet den pågældende kommune, der skal til lommerne.

- FDM frygter, at det vil blive budgetforhold og ikke fagligheden, der afgør om skiltningen kommer op, siger afdelingsleder Torben Lund Kudsk til FDM's hjemmeside.

Se også: Endnu en tysk storby forbyder dieselbiler

541 kommentarer
Vis kommentarer