Efter utallige test: Her er årets tre sikreste biler

Euro NCAP har i år testet 23 bilmodellers sikkerhed ved sammenstød, og særligt tre biler skiller sig ud

Mercedes-Benz A-Klasse er ifølge Euro NCAP den sikreste bil i klassen 'Lille Familiebil'. Her scorer den en højere bedømmelse end Ford Focus og Nissan Leaf, der også er blevet testet i år. Foto: Euro NCAP
Mercedes-Benz A-Klasse er ifølge Euro NCAP den sikreste bil i klassen 'Lille Familiebil'. Her scorer den en højere bedømmelse end Ford Focus og Nissan Leaf, der også er blevet testet i år. Foto: Euro NCAP

Hvordan reagerer din bil, hvis du kører frontalt ind i en betonvæg?

Det ved man hos Euro NCAP, der siden 1997 har testet sikkerheden under sammenstød hos alle nye biler, der er kommet på markedet i Europa. Kravene bliver stadigt større, men ikke desto mindre har 16 af i alt 23 testede biler i år fået de maksimale fem stjerner af sikkerhedsorganisationen.

Tre biler gjorde det endda så godt under test, at de nu kan kalde sig klasseledende, når det kommer til sikkerhed. Det gælder Mercedes-Benz A-Klasse, Hyundai Nexo og Lexus ES.

Mercedes-Benz A-Klasse klarer sig ifølge Euro NCAP bedst i mellemklassen 'Lille Familiebil', mens brintbilen Nexo slår konkurrenterne i klassen for store SUV'er. Endelig sejrer Lexus ES i hele to klasser; 'Stor Familiebil' og klassen for hybrid- og elbiler.

Beskytter fodgængere
Ifølge Euro NCAP's generalsekretær, Michiel van Ratingen, udmærker bilerne sig blandt andet på beskyttelse af bløde trafikanter. Et fokuspunkt, som har ligget sikkerhedsorganisationen meget på sinde i år.

- I 2018 introducerede vi strenge nye test med særligt fokus på beskyttelse af bløde trafikanter. De tre 'Best in Class'-prisvindere i år demonstrerer alle tydeligt, at bilproducenterne stræber efter det højeste niveau af beskyttelse, og at Euro NCAP's vurderinger er en katalysator for disse vigtige sikkerhedsforbedringer, siger han i en pressemeddelelse.

Mens Mercedes-Benz og Lexus scorer henholdsvis 90 og 92 procent af de mulige point i kategorien fodgængerbeskyttelse, får den store Hyundai Nexo blot 67 procent. Her overgås den af både Volkswagen Touareg og BMW X5 med 72 og 75 procent, men de to femstjernede tyskere kan til gengæld ikke helt følge med, når det kommer til beskyttelse af voksne og mindreårige passagerer.

Her får Nexo henholdsvis 95 procent og 87 procent, hvilket er med til at give brintbilen den samlede sejr i sin klasse.

Nexo, A-Klasse og ES scorer alle over 90 procent i beskyttelse af voksne passagerer, men den lille Mercedes springer dog højest med 96 procent af de mulige point i disciplinen.

Se også: Bilgigant øremærker trecifret milliardbeløb til elbiler

FDM: Årets test er opløftende
I år er Euro NCAP for alvor begyndt at sætte bilernes førerassistent-systemer på prøve, og for at få fem stjerner skal bilerne nu blandt andet være udstyret med automatisk nødbremse. Med organisationens egne ord skal bilen levere 'en samlet god præstation, når det kommer til beskyttelse under sammenstød' og være 'godt udstyret med robust ulykkesforebyggende teknologi'.

Hos den danske bilistorganisation FDM er bilteknisk redaktør, Søren W. Rasmussen, godt tilfreds med, at 23 biler har klaret sig godtnok til at falde ind under den femstjernede bedømmelse.

- Samlet set er årets Euro NCAP-test opløftende. De viser, at selv om Euro NCAP løbende skærper kravene til særligt de nye sikkerhedssystemer, formår bilproducenterne at følge med. Årets test viser dog også, hvilken forskel det gør, når bilproducenterne ser stort på sikkerheden og ikke udvikler den eller opdaterer deres forskellige modeller, siger han til FDM.dk.

Søren W. Rasmussen henviser her til, at Fiat Panda for nylig blev gentestet efter syv år på markedet. Tilbage i 2011, da modellen sidst blev testet, fik den fire stjerner, men i år måtte den gå fra sin reeksamen med 0 stjerner. Ikke fordi den er blevet mindre sikker, men fordi kravene er blevet en hel del større i løbet af Pandaens levetid.

Se også: VW i ny skandale: Har solgt ufærdige testbiler til intetanende kunder

42 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere