Elvis' amerikanske drøm er vendt hjem til Randers

Memphis Mansion i Randers har tilføjet et sjældent stykke musikhistorie på fire hjul til sin Elvis-udstilling

Se den flotte bil og hør forklaringen bag hjemkomsten. Video: Claus Bonnerup
Følg Biler

'When you left you know you told me - That some day you'd be returnin' - In a fancy car, all the town to see', synger Elvis Presley i Long Black Limousine fra 1969.

Og nu, 41 år efter den ikoniske sangers død, er en 5,5 meter lang Lincoln Continental cabriolet igen rullet op foran Elvis Presleys palæ. Præcis som den gjorde det tilbage i midten af 1960'erne.

Den eneste forskel er, at palæet denne gang står i Randers frem for Memphis, Tennessee. Og så er det desværre heller ikke Elvis Presley, der sidder bag rattet.

Det er i stedet Henrik Knudsen, der ejer Memphis Mansion - et museum i Randers, der udefra ligner en forstørret udgave af Elvis Presleys berømte hjem, Graceland. Han har netop fået bilen, som tidligere har tilhørt Kongen af Rock and Roll, hjem fra USA.

Men selv om Elvis Presley ikke er opstanden (så vidt vides), så bringer bilen en stor del af sangerens ånd med sig til museet. Han ejede nemlig adskillige amerikanerbiler i løbet af sit relativt korte liv.

- Han var god til at købe biler og elskede især de amerikanske modeller. Elvis er blevet et symbol på den amerikanske drøm og friheden til at købe et ordentligt lokum af en bil. Bare se på alle dem, der i dag skal have et billede af deres amerikanerbiler ude foran huset her, siger Henrik Knudsen.

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup

Elvis forærede bilen væk
Foruden den røde Lincoln cabriolet fra 1964 ejede Elvis Presley flere Cadillac'er og Lincoln-limousiner. Han var desuden kendt for at have et godt øje til de sjældne Stutz Blackhawk coupéer og ikke mindst for sit ejerskab af ikke én, men to pink Cadillac-modeller.

Elvis Presleys kæmpesucces og temmelig laissez faire-agtige tilgang til penge betød desuden, at mange af bilerne i dag er ledsaget af mere eller mindre sande historier. Eksempelvis den Cadillac Eldorado, som sangeren angiveligt pressede et par grapefrugter ud over i et forsøg på at illustrere farven, han ville have bilen lakeret i.

Eller den Detomaso Pantera sportsvogn, som han ifølge sagnet havde bøvlet med at få til at køre, hvorefter han i stedet trak sin pistol og gav sig til at skyde på den i frustration.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Elvis Presley købte en spritny Rolls-Royce Phantom V i 1961, som dog kort efter måtte omlakeres, fordi hans mors høns havde hakket lakken i stykker. Foto: CAMERA PRESS/Gilldon /Williams/AP/Ritzau Scanpix
Elvis Presley købte en spritny Rolls-Royce Phantom V i 1961, som dog kort efter måtte omlakeres, fordi hans mors høns havde hakket lakken i stykker. Foto: CAMERA PRESS/Gilldon /Williams/AP/Ritzau Scanpix

Helt så farverig er historien om den røde Lincoln dog ikke. Det var en af de mange biler, Elvis forærede væk - først til sin far og siden til gospelsangeren J. D. Sumner.

Hvis dét navn får en klokke til at ringe, kan man med rette kalde sig Elvis-fan. Sumner og Presley lærte nemlig hinanden at kende, da Elvis Presley som helt ung dreng gik til gospelkoncerter i Memphis.

Det var ikke altid, han havde penge til at komme ind, men J.D. Sumner og de øvrige medlemmer af Sumners gospelkvartet forbarmede sig angiveligt over drengen og hjalp ham ind ad bagdøren. Det blev begyndelsen på et livslangt venskab, og da Elvis Presley senere havde fået succes og manglede et backing-band til sine tournéer, hyrede han Sumners band, The Stamps.

De spillede sammen fra 1971 til 1977, og bandet sang også til Presleys begravelse.

En Elvisbil er svær at finde
J.D. Sumner ejede den røde Lincoln frem til 1983, hvor den blev solgt til det museum i Pigeon Forge, Tennessee, som Henrik Knudsen fra Memphis Mansion nu har overtaget bilen fra.

Selv om Elvis Presley ejede mange biler gennem sit liv, så er det ifølge museumsejeren ikke nemt at finde et eksemplar til salg i dag. Han har dog kendt til den røde Lincoln Continental i mange år.

- Det at finde en Elvis-bil er næsten fuldstændig umuligt. Man skal researche til helvede for at finde sådan en bil. Og alligevel er det ikke let, siger han og tilføjer:

- Jeg så den første gang for år tilbage, da jeg besøgte museet (i Pigeon Forge, red.). Jeg har sagt mere end flere gange til ejerne, at jeg gerne ville have tilbuddet på den, hvis den en dag kom til salg. Det handler dog ikke kun om at have råd til at købe den, men også hvor man skal stille den.

(Artiklen fortsætter under billederne)

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup

Elvis-museum i Randers udsat for frækt tyveri

Museet udvides til bilen
For at give bilen optimale forhold har Henrik Knudsen fået bygget en tilbygning til museet, hvor den lange Lincoln med museumsejerens ord får 'master space'.

Det har været en bekostelig affære i sig selv, men købet af bilen er ifølge museumsejeren resultatet af lang tids søgen efter den bedste måde at udvide museet.

- Vi kan have den største, fedeste guldring udstillet, men den vil aldrig få folk til at blive bløde om hjertet som en stor amerikanerflyder. Mange kan se sig selv køre i sådan en bil og lytte til 'Hound Dog', siger han.

Hvad det sjældne stykke musikhistorie på fire hjul præcis har kostet, vil Henrik Knudsen ikke ud med. Men der har været mange penge involveret for at få bilen til Randers, afslører han.

Cabrioleten er den første bil i Memphis Mansion. Tilbygningen er dog lavet så stor, at udstillingen på sigt vil kunne udvides med en eller to biler mere.

Kæmpe auktion: 115 ikoniske drømmebiler skal under hammeren

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind