En helt bestemt type forseelse er årsag til næsten hver tredje p-afgift

Manglende betaling var sidste år den største synder, når Københavns Kommune delte parkeringsafgifter ud

310.298 bilister fik sidste år en hilsen fra Københavns Kommune i forruden. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix
310.298 bilister fik sidste år en hilsen fra Københavns Kommune i forruden. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Mere en kvart million københavnske bilister fik sidste år en hilsen fra kommunen i forruden på deres bil – lige over det sted på instrumentbordet, hvor en p-billet i mange tilfælde burde have ligget.

Ifølge den årlige opgørelse fra Center for Parkering var manglende betaling den hyppigste årsag til parkeringsafgifter i 2017. Det skriver Berlingske.

I alt blev der uddelt 310.298 p-agifter i hovedstaden sidste år, hvoraf cirka 89.000 blev udskrevet, fordi der ikke var betalt for at parkere. Det til trods for, at billetterne i en stor del af hovestaden er digitaliserede, så det kun kræver enkelte tryk på mobiltelefonen at betale og ikke mindst forlænge sin parkering. 

I dag bliver 82 procent af parkeringsbilletterne ifølge Berlingske betalt via en app i København.

Tiden løber fra københavnerne
Jes Øksnebjerg, der er centerchef for Center for Parkering i Københavns Kommune, mener dog ikke, at flertallet bevidst fravælger at betale.

 - Jeg tror mest af alt, at det er forglemmelser. Folk spekulerer ikke så meget over parkering i dagligdagen, så enten glemmer de at betale, eller også løber tiden fra dem. Og så er der selvfølgelig nogen, der tager chancen, siger han til Berlingske og tilføjer.

- Pointen med, at man kan betale via sin mobiltelefon er netop, at man kan ændre sin parkeringstid, hvis mødet eller middagen trækker ud. Det er en smule overraskende, at det ikke lykkedes for flere, når så mange bruger den mulighed.

Rigsdagen i Sverige forsøger nu for anden gang at få svenskerne til at lægge mobilen fra sig, når de sidder bag rattet. Arkivfoto: Nanna Kreutzmann/Ritzau Scanpix Biler Sverige gør farlig vane forbudt: Nu må svenskere heller ikke tale i mobil bag rattet

Opgørelsen viser også, at yderligere 27.663 bilister sidste år fik en afgift for at parkere bilen med en forkert indstillet p-skive.

Færre parkerer for tæt på vejkryds

Antallet af parkeringsafgifter har siden 2011 ligget nogenlunde stabilt omkring 300.000 i kommunen.

Bøderegnen toppede i 2015 med 313.340 udskrevne afgifter, men tidligere har antallet været helt oppe over 350.000, viser opgørelsen.

Den viser også, at 8000 færre københavnere i 2017 begik den fejl, der forrige år var den mest udbredte årsag til parkeringsafgifter: parkering for tæt på et vejkryds. I 2017 udskrev kommunen 73.822 afgifter for overtrædelse af denne forseelse.

Hos fremtidens bilforhandler kan sælgeren være udskiftet med en touchskærm. Det forudsiger en ny undersøgelse. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix Biler I 2025 køber du din nye bil helt online

57 kommentarer
Vis kommentarer