Er det dig? Disse bilister er skyld i 'usynlige' køer i trafikken

Holdt alle bilister afstand, kom vi hurtigere frem

Køkørsel kan være ganske irriterende, og nu har et forskerteam fundet en årsag til, hvorfor 'usynlige' køer opstår. Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Køkørsel kan være ganske irriterende, og nu har et forskerteam fundet en årsag til, hvorfor 'usynlige' køer opstår. Foto: /ritzau/Thomas Borberg

Hvis du en gang imellem kører på motorvej i en bil, har du sikkert oplevet at sidde i kø. Det kan være frustrerende og kan føles som spild af tid - særligt når man ikke aner, hvad der er skyld i køen, og hvor lang tid man skal holde der.

Måske har du endda oplevet, at når trafikken endelig begynder at glide igen, opdager du, at der faktisk slet ikke har været en logisk grund - som for eksempel en havareret bil eller lignende - til køen.

Nu viser et nyt studie fra MIT, som de fortæller om på deres egen hjemmeside, at årsagen til, at den slags bilkøer opstår, hvor man ikke umiddelbart kan se årsagen, er bilister, som kører for tæt på den foranliggende bil - på engelsk 'tailgaters'.

Ud over at det kan være meget farligt at køre for tæt på bilen foran, ville vi faktisk ifølge studiet kunne komme hurtigere frem, hvis vi alle holdt samme afstand til bilen umiddelbart foran os.

- Vi mennesker har en tendens til at kigge på verden i forhold til, hvad der er umiddelbart foran os - både bogstaveligt og i overført betydning, så måske kan det lyde kontraintuitivt at kigge bagud, siger Berthold Horn, som er en af professorerne bag, til hjemmesiden.

- Men at køre på den måde kunne have en dramatisk effekt i at reducere rejsetiden og brændstofforbruget, uden at man skal bygge flere veje eller ændre infrastrukturen, siger han.

Årsagen er, at kører man for tæt på den foranliggende bil, bliver man tvunget til at bruge bremsen, hvis der opstår en situation, hvor hastigheden sænkes foran.

Når bilisten bag ved ser det tændte bremselys, bremser de også, og dermed starter en kædereaktion, som til sidst kan give kø, når der er mange biler på vejen.

Se også: Derfor skal du ikke stole blindt på din GPS: Chauffør kørte fast

Op til producenterne
Professoren anerkender, at det nok bliver svært at få alle bilister til at holde samme afstand mellem bilerne.

Til trods for, at det ville kunne spare bilisterne for meget rejsetid, hvis de benyttede sig af det, som forskerne kalder 'bilateral control' - at bilister holder den samme afstand til bilen foran - appellerer Berthold Horn i stedet til bilproducenterne om at sørge for, at deres adaptive fartpiloter bliver opdateret, så de både har sensorer foran og bagved - i dag har de fleste biler kun sensorer foran.

- Vores arbejde viser, at hvis alle bilister holdt samme afstand til andre biler både foran og bagved, vil 'forstyrrelserne' forsvinde, når man kører i en lang række af trafik, i stedet for at skabe trafikpropper, siger Horn.

Se også: Selvkørende biler er på vej, men har bilbranchen overset dette?

109 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere