Europæisk hovedstad vil forbyde gamle dieselbiler

Årsagen til forbuddet er dårlig luftkvalitet i byen

I Stockholm vil der fra 2020 være forbud mod at køre med ældre dieselbiler på bestemte strækninger. Foto: Colourbox
I Stockholm vil der fra 2020 være forbud mod at køre med ældre dieselbiler på bestemte strækninger. Foto: Colourbox
Følg Biler

I den svenske hovedstad Stockholm har de fået nok af ældre, osende dieselbilers bidrag til luftforureningen i byen.

Derfor vil der fra 15. januar 2020 blive indført et forbud mod ældre dieselbiler på den 2,5 km lange Hornsgatan, som går ind gennem Stockholm.

Det skriver FDM.

Stockholm er den første svenske by, som indfører miljøzone, efter den svenske regering sidste år åbnede for, at de enkelte byer kan indføre miljøzoner.

Går udenom dieselforbud: Stor tysk by indfører 'grønne' vejbaner

Luftkvaliteten på gennemfartsvejen i Stockholm er dårlig, og det er årsagen til, at bystyret ifølge FDM vil forbyde dieselbiler, der ikke lever op til mindst Euronorm 5. Fra 2022 skærpes kravene yderligere, så kun Euro 6-dieselbiler har adgang.

- Miljøzoner er et af de værktøjer, vi har, når det gælder at reducere nitrogenoxider. Vi ved, at emissioner er farlige for offentligheden, især for børn, unge og ældre, siger medlem af Trafikborgerrådet i Stockholm, Daniel Helldén, til den svenske avis Dagens Industri, ifølge FDM.

Europæisk bølge
Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet har mange europæiske byer allerede indført eller har planer om at indføre forbud for ældre dieselbiler.

Således er der indført forbud mod ældre dieselbiler i adskillige store tyske byer som Hamborg, Stuttgart, Frankfurt, Berlin, Mainz, Bonn og Køln.

Forbuddene er et resultat af, at en lang række tyske byer har svært ved at nå ned under EU's grænseværdi for forurening, som ligger på 40 mg NO pr. kubikmeter.

Endnu mere drastisk til værks går de i Amsterdam, hvor der er planer om at indføre forbud mod både benzin- og dieselbiler fra 2030. 

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+