Fejl i halvdelen af slutsedler på biler: - De gør det af ond vilje

Forhandlerne har ikke givet den fulde afgiftsnedsættelse eller sænket prisen for en eventuel byttebil, lyder det fra FDM

Man skal læse sin slutseddel godt igennem, så man er sikker på at få den fulde afgiftsnedsættelse, når man køber ny bil, lyder det fra FDM. Foto: /ritzau/Peter Hove Olesen
Man skal læse sin slutseddel godt igennem, så man er sikker på at få den fulde afgiftsnedsættelse, når man køber ny bil, lyder det fra FDM. Foto: /ritzau/Peter Hove Olesen

Har man købt ny bil for nyligt, skal man sørge for at læse slutsedlen grundigt efter og udregne prisen, inden man skriver under.

Sådan lyder en opfordring fra FDM.

Den nye lavere registreringsafgift giver billigere biler, og det er ikke kun gode nyheder for folk, der vil købe ny bil, men også for dem, der allerede har købt en ny bil, men stadig venter på at få den leveret.

Registreringsafgiften på en bil beregnes nemlig først, når den indregistreres.

I disse dage får mange bilkøbere tilsendt nye slutsedler med den nye lavere pris, men selv om det er gode nyheder for køberne at få lavere priser, skal man stadig være opmærksom.

Fejl i halvdelen
En gennemgang, som FDM har lavet af en række nye slutsedler, viser, at i godt halvdelen af tilfældene får forbrugerne enten ikke den fulde afgiftsnedsættelse eller også har forhandleren tilsvarende sænket prisen med eksempelvis 5.000 for byttebilen, som indgår i mange bilhandler, selv om der allerede har været aftalt en pris på byttebilen.

Men den går ikke, lyder det fra FDM.

- Registreringsafgiften er et forhold mellem forbruger og stat. Bilforhandleren er kun formidler af de afgifter, og derfor skal forbrugeren have fuld valuta for afgiftsnedsættelserne, siger Allan Skytte Christensen, forbrugerøkonom i FDM, til Ekstra Bladet.

- Det kan ikke være meningen, at bilforhandlerne kan få lov at hæve deres avance, fordi afgifterne sættes ned, siger han.

En aftale er en aftale
Finten med at sænke den pris, som forhandleren vil give for en byttebil i en handel, holder heller ikke, lyder det fra FDM.

Og det kan godt betale sig at stå fast, viser en af de slutsedler, som FDM har gennemgået. En forhandler havde sænket en ellers aftalt pris på en byttebil med 5.000 kroner. Efter rådgivning fra FDM stod køberen fast på den oprindelige pris og endte da også med at få den oprindeligt aftalte pris for sin bil.

- En aftale er en aftale. Når der er aftalt en bytteværdi med bilforhandleren, kan bilforhandleren ikke pludselig lave om på prisen. Det er ikke rimeligt, når aftalen mellem forbrugeren og bilforhandleren er indgået. Der er nogle slutsedler, som siger, at forhandlerne kan regulere prisen, hvis afgifterne er blevet sænket, men den tror vi ikke på holder i retten, siger Allan Skytte Christensen til Ekstra Bladet.

Gamle byttebiler ikke påvirket af ændrede afgifter
Forbrugerøkonomen køber ikke argumentet om, at bilforhandlerne vil sænke priserne, fordi de efter de sænkede afgifter forventer at kunne få færre penge for bilerne.

- Det er kun de allernyeste biler, som er højst tre år gamle, som bliver påvirket af de ændrede afgifter. Biler, der er ældre end det, bliver ikke påvirket af afgiftsnedsættelsen, og langt de fleste kommer med byttebiler, som er ældre end det. Uanset hvad er aftalen indgået, siger Allan Skytte Christensen.

Hos FDM opfordrer de bilkøbere til at lade være med at skrive under på slutsedler, hvis der er noget, man er i tvivl om.

- Hvis man ikke er sikker på, at man eksempelvis får den nedsættelse, man skal have, skal man lade være med at skrive under. Så er det bedre at henvende sig til os og få rådgivning, så man får prisen regnet efter og sikrer sig, at man får den fulde afgiftsnedsættelse, siger forbrugerøkonomen.

Se også: Nu er finalefeltet fundet: Disse biler kan blive årets bil i Danmark

Ond vilje
Forbrugerøkonomen vurderer, at forklaringen på, hvorfor bilforhandlerne justerer priserne på byttebiler efter afgiftsnedsættelserne, skal findes i uvidenhed om, hvad de må gøre og ikke gøre.

Men når det drejer sig om, hvorfor bilforhandlere ikke sænker prisen tilsvarende til den fulde afgiftsnedsættelse, tror han ikke, det handler om uvidenhed.

- Jeg kan ikke se det som andet end ond vilje. Normalt har de jo ikke problemer med at regne registreringsafgiften ud på biler, siger han til Ekstra Bladet.

Hos Autobranchen Danmark, som er brancheorganisation for mange af landets bilforhandlere, kalder man det 'uheldigt', hvis ikke priserne reguleres korrekt.

- Jeg vil ikke afvise, at det kan være forhandlerne, der forsøger at tjene penge, og hvis det forholder sig sådan, er det naturligvis ikke korrekt, siger Lars Ellegaard, advokat hos Autobranchen Danmark, til Ekstra Bladet.

- Men der kan være undtagelser, som kan forklare det. Vi har set eksempler på, at bilens pris fra fabrikken er steget, og en prisforhøjelse fra fabrikken eller importøren kan reducere afgiftsnedsættelsen, så kunden ikke oplever at få hele den prisnedsættelse, som vedkommende havde regnet med, siger han.

Autobranchen: Tilladt at regulere
Til spørgsmålet om prisen på en byttebil, henviser Autobranchen Danmark til, at der kan være betingelser i slutsedler, som gør, at forhandlere kan regulere priserne i forhold til en afgiftsnedsættelse.

- Man kan diskutere, om den holder, men der er ingen tvivl om, at visse forhandlere forholder sig til den del af slutseddelbetingelserne, siger Lars Ellegaard.

- Mange forhandlere står nok også og tænker 'hvorfor er det os, der skal tage fulde tab for en byttebil, der bliver mindre værd?'. Men selvfølgelig er det sådan, at hvis der ikke er en betingelse i slutsedlen, som siger, at forhandleren kan regulere prisen efter en afgiftsnedsættelse, så skal det falde kunden til gode, siger advokaten til Ekstra Bladet.

Se også: Overborgmester vil af med dieselbiler i hovedstaden: Nu skal de forbydes - eller ejerne straffes

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen