Firehjulstræk giver falsk tryghed

I bilreklamer lærer vi, at firehjulstræk er mere sikkert, specielt når det er glat, men en ny rapport fra svenske Folksam viser, at biler med firehjulstræk faktisk oftere er indblandet i ulykker med høj hastighed

En svensk undersøgelse viser, at firehjulstræk giver falsk tryghed. Audi derimod mener, at firehjulstræk står bedre fast (Foto: Audi)
En svensk undersøgelse viser, at firehjulstræk giver falsk tryghed. Audi derimod mener, at firehjulstræk står bedre fast (Foto: Audi)

Audi er en af Danmarks mest populære bilmærker, og firmaet er blandt andet kendt for deres firehjulstræk. De kalder selv deres firehjulstræk for quattro, og det kan fås i 160 Audi-modeller. Ifølge firmaet giver firehjulstræk stor køreglæde og høj sikkerhed. Men netop det med sikkerheden er ikke rigtigt, hvis man skal tro det svenske forsikringsselskab Folksam. De laver rapporter af trafikuheld på svenske veje, og derudfra laver de sikkerhedsvurderinger af bilmodeller. Vurderinger som nogle gange overrasker, og nu overrasker Folksam så igen. For ifølge dem er firehjulstræk ikke ensbetydende med større sikkerhed.

Biler - 18. mar. 2015 - kl. 18:41 TV: politisk ukorrekte – men helvedes fede

40.000 uheld
Folksam-rapporten viser, at ulykkesrisikoen i firehjulstrukne biler er lige så stor som tilsvarende biler, som kun har tohjulstræk. Det gælder uanset vejrforhold, og om bilen har traction control eller ej. Faktisk viser rapporten også, at firehjulstrukne biler i større grad er involveret i ulykker med høj hastighed end tilsvarende modeller uden firehjulstræk.

- Firehjulstræk synes at lulle bilister ind i en falsk følelse af sikkerhed, der får dem til at undervurdere vejforhold. Dette betyder, at firehjulstræk ikke er udelt positiv, selvom fremkommeligheden er bedre, siger Matteo Rizzi, trafiksikkerhedsforsker hos Folksam.

(Foto: Audi)
(Foto: Audi)

Quattro
Hos Audi Danmark kender man ikke til lignende undersøgelser her i landet, forklarer PR-chef Britt Stellinger.

- Under samme forhold og med samme hastighed vil en bil med firehjulstræk/quattro være mere sikker end én med for-/baghjulstræk, fordi den står bedre fast. Når det er sagt, så er alle Audis assistentsystemer netop assisterende systemer til føreren, der har det endelige ansvar for kørslen, og at folk ikke er opmærksomme på vejens tilstand eller overvurderer firehjulstrækkets evne til at bidrage med at bremse bilen ned eller at undvige pludseligt opståede farlige situationer har for så vidt ikke noget med selve firehjulstrækket at gøre.

Se også: Test: Audi's lille pitbull

Misforstået
Ifølge Matteo Rizzi kan forklaringen findes i, at firehjulstrækket kan give en falsk følelse af sikkerhed, fordi det kan maskere vejforhold. Et eksempel på dette er, at en bil med firehjulstræk kan accelerere væk hurtigere i glat fører, fordi den har bedre vejgreb, og som chauffør kan man så glemme, at vejbanen er glat. Men en firehjulstrukket bil har stadig den samme bremselængde som biler med tohjulstræk.

Folksam rapporten er baseret på 40.000 politi-rapporterede ulykker i Sverige siden 2003, og SUV-modeller er sorteret fra, så der udelukkende er tale om firehjulstrukne udgaver af almindelige modeller.

38 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere