Flere hundrede bilister snuppet ved vejarbejde: - Ingen vej uden om stærekasser

Danske Anlægsentreprenører mener, at der er brug for en langt mere effektiv indsats med fartkontrol ved vejarbejder

Der skal monteres faste stærekasser ved vejarbejder, lyder det fra Danske Anlægsentreprenører, der savner mere kontrol af bilisters fart. Foto: Per Rasmussen
Der skal monteres faste stærekasser ved vejarbejder, lyder det fra Danske Anlægsentreprenører, der savner mere kontrol af bilisters fart. Foto: Per Rasmussen

I juli i år snuppede Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi 529 bilister på Vestmotorvejen ved Slagelse i at køre for stærkt. Her måtte bilisterne på en bestemt strækning ikke køre mere end 50 km/t, men det var der altså 529 bilister, der ikke ikke kunne finde ud af, i de seks timer, politiet målte.

En person blev målt til at køre 109 km/t, altså 59 kilometer i timen for stærkt. I alt blev det til 89 klip i kørekortene, samt 12 betingede og to ubetingede frakendelser.

- Det er helt vanvittigt, men desværre er det ikke et sjældent syn, når vi kører ud til vejarbejde. Det er det samme gang på gang, og det er bedrøveligt og bekymrende, fortalte lederen af færdselspolitiet ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi dengang til Ekstra Bladet.

Nu melder Danske Anlægsentreprenører ud, at de mener, at den nuværende fartkontrol ikke er nok.

Der er brug for en langt mere effektiv indsats, hvis man skal øge sikkerheden på vejene, mener de.

- Det er helt forståeligt, at politiet bliver bekymret, når de kan snuppe mere end 100 trafiksyndere i timen ved et vejarbejde på Vestmotorvejen, men det fortæller også, at der skal en langt mere effektiv indsats til, hvis man skal komme fartmonstrene til livs, så de ikke skaber farlige situationer og måske forårsager ulykker ved vejarbejder, siger Niels Nielsen, branchedirektør fra Danske Anlægsentreprenører under Dansk Byggeri.

Ikke et nyt problem
Som lederen af færdselspolitiet også var inde på, er fænomenet med bilister, der har for travlt ved vejarbejder, ikke et nyt fænomen.

Det er nemlig ikke et nyt problem, at respekten for hastighedsgrænserne ved vejarbejder kan ligge på et meget lille sted hos trafikanterne. I 2016 kom der 700 mio. kr. i statskassen fra de mange fartbøder, der blev udskrevet, og af disse mange penge tegnede Helsingørmotorvejen med de omfattende vejarbejder sig for næsten 34 mio. kr. fordelt på 26.000 fartbøder.

- Det er i virkeligheden ikke så vigtigt, om de mange fartoverskridelser skyldes manglende forståelse for den risiko, høj hastighed forbi et vejarbejde påfører arbejderne på vejen, lav risiko for at blive fanget i en kontrol eller andre forhold, men hvis alle hastighedsoverskridelser udløser bøder og klip i kørekortet, så vil man effektivt kunne sænke hastighederne, siger Niels Nielsen.

Se også: Politiet savner respekt fra trafikanter efter øvelse: - Næste gang kører vi en fotovogn derud

Ikke nok
Politiet udfører ofte hastighedskontroller ved vejarbejder, og der bliver også skiltet med, at der udføres hastighedskontroller, men resultaterne af politiets kontrol som den på Vestmotorvejen i juli viser ifølge Danske Anlægsentreprenører, at indsatsen ikke er tilstrækkelig.

De vil have mere drastiske midler i brug.

- Hvis man skal skabe den nødvendige sikkerhed ved vejarbejder for såvel arbejderne som for trafikanterne, så er der næppe nogen vej uden om montering af faste stærekasser ved alle vejarbejder på større veje og på veje med høj risiko, siger Niels Nielsen.

- Stærekasser, kombineret med en tydelig skiltning af, at der faktisk udføres hastighedskontrol døgnet rundt, så længe vejarbejdet står på, vil helt sikkert føre til det ønskede resultat - sikkerhed for trafikanterne og arbejderne på vejen, siger Niels Nielsen.

Politiet fortalte i juli, at det ofte er vejarbejderne selv, der anmoder om at få politiet forbi til fartkontrol.

- Der går en række mennesker og arbejder på vejen, og de oplever jævnligt, at de må springe for livet, fordi folk kører med hovedet under armen. Det handler om deres ve og vel, lød det fra færdselspolitiet i juli.

Se også: Politiet i kritik af vanvidsbilister: Stop med at køre ræs i små byer

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen