For fjerde år i træk: Her er Danmarks billigste billån

Vinderen er fundet blandt 14 banker og finansieringsselskaber

Der er flere ting, du skal holde øje med, når du skal låne til en ny bil. Foto: Toyota
Der er flere ting, du skal holde øje med, når du skal låne til en ny bil. Foto: Toyota

Forbrugerrådets magasin Tænk Penge har i oktober kåret Danmarks bedste billån.

For fjerde gang i træk løber Toyotas finansieringsselskab Toyota Finans med titlen.

Toyotas billån er dermed det billigste og bedste billån i Danmark blandt testens 14 banker og finansieringsselskaber.

Testen viser, at man sparer næsten 33.000 kroner på Toyotas billån sammenlignet med det billån, der klarer sig dårligst.

Hos Toyota Danmark er man naturligvis glade for titlen.

- Det er en blåstempling af det arbejde, vi hos Toyota laver hver dag. Vi sætter altid vores kunder først, og det er vigtigt for os, at Toyota-bilejere altid kan være sikre på markedets lavest mulige månedlige låneudgifter og også derigennem opnå en øget glæde ved deres Toyota, siger Anders Tystrup, pressechef hos Toyota Danmark.

Foruden Toyota er det Sparekassen Sjælland, der klarer sig bedst.

Tænk Penge har nemlig kåret to som testens bedste, fordi Toyota Finans forudsætter, at man køber en bil ved en Toyota-forhandler.

Så vil du eksempelvis have en Peugeot eller en Volkswagen, vil den bedste løsning være at gå til Sparekassen Sjælland ifølge testen. Du kan finde hele testen i Forbrugerrådet Tænks magasin Tænk Penge.

Veludstyret familiebil
Udgangspunktet for testen er et nykøb af en mindre, veludstyret familiebil til 180.000 kroner, hvor man som forbruger låner pengene over syv år i to scenarier med enten 20 eller 40 procent i udbetaling. 

Forbrugerrådet Tænk har så lavet en samlet vurdering af de forskellige lån.

De samlede omkostninger ved Toyotas lån er 16.608 kroner over de syv år, mens det dyreste lån koster over 49.000 kroner.

Der kan altså være store besparelser ved at vælge et billigt lån frem for et af dyrere.

Lars Baadsgaard er økonom hos Forbrugerrådet Tænk, og han har været med til at udføre testen af de forskellige billån.

Han fortæller, at der er to ting, som de har lagt vægt på i vurderingen.

- Når man skal vælge et billigt billån er ÅOP det vigtigste. ÅOP står for årlige omkostninger i procent, og man kan sige, at ÅOP er kiloprisen på et billån, siger Lars Baadsgaard til Ekstra Bladet.

- Det skal forstås sådan, at det er en gennemsnitlig årlig procentvis omkostning, der indeholder etableringsomkostninger, renter, løbende gebyrer, afgifter til staten og omkostninger til udbyderen af lånet. Det fantastisk gode ved ÅOP er, at det er et procenttal, som du kan bruge til at sammenligne lån. Jo lavere ÅOP, jo bedre og billigere billån er det, siger han.

Foruden fokus på årlige procentvise omkostninger (ÅOP), som i testen har talt 80 procent i vurderingen af lånet, har Tænk Penge desuden haft fokus på de samlede etableringsomkostninger, til trods for at de er regnet med i ÅOP.

- ÅOP forudsætter, at du beholder bilen og billånet i alle lånets år - eksempelvis syv som i testen. Men mange skifter bilen ud efter tre til fire år. Det betyder, at hvis du har et lån med syv års løbetid, og du indfrier det efter tre år, vil det, du rent faktisk har betalt procentvis årligt, være højere, end hvad der står i ÅOP i din låneaftale, siger Lars Baadsgaard til Ekstra Bladet.

- Det skyldes, at etableringsomkostningerne bliver bredt ud over færre år og vægter tungere i ÅOP-tallet, og derfor har vi det med som et ekstra testparameter, siger han.

Det har været en dyr uge i England for fans af fede superbiler. Her er det en Ferrari 458, der har set bedre dage. Foto: West Yorks Police Bilnyheder Ups - superbilernes rædselsuge! Tre biler til i alt 22 millioner smadret

To produkter
Økonomen fortæller til Ekstra Bladet, at man skal huske, at man i princippet køber to produkter, når man låner til købet af en bil.

For det første køber man selve bilen, men der ud over er lånet også et produkt, som man skal kigge nøje igennem, så man får det bedst mulige produkt.

- Du køber et produkt, der er bilen, men du køber også et produkt, der er lånet, og det skal man ikke glemme at have fokus på, for så kan det være, du køber en super god bil, men et dårligt lån, og så har du faktisk reelt købt et dårligt produkt, siger han.

- Vi synes, det er en god idé, hvis låneudbyderen har en hjemmeside med en låneberegner. Så kan man sidde derhjemme og regne på det og sammenligne to låneudbyderes lån og justere på lånets løbetid, siger Lars Baadsgaard.

Biler Sikrere at være chauffør end passager: Airbags skal være lige gode

8 kommentarer
Vis kommentarer