Forbudt at ryge i bilen, når børnene er med

Smøg og småbørn i bilen udløser fra 1. maj en bøde i endnu et EU-land

Hvis du og familien skal på bilferie sydpå, og du holder af en cigaret i bilen, så bør du tjekke lovgivningen, inden du begiver dig afsted. Foto: All Over Press
Hvis du og familien skal på bilferie sydpå, og du holder af en cigaret i bilen, så bør du tjekke lovgivningen, inden du begiver dig afsted. Foto: All Over Press

Alle os der er født i 70'erne ved præcist, hvordan det føles at sidde indespærret i en bil, når først mor tænder en grøn Cecil og far bagefter en rød Prince uden at kunne gøre andet end med håndkraft at rulle ned, så der kommer en lille sprække af frisk luft ind i den tilrøgede kabine.

Heldigvis er det langt fra normen i dag, at forældre ryger, mens børnene sidder på bagsædet. Kampagner om rygningens skadelige virkning har gjort sin indmarch de seneste årtier. Men der findes stadig voksne, som ikke kan lade smøgen ligge, selvom der er småbørn med i bilen.

I Østrig tager man nu konsekvensen og gør det strafbart at udsætte børn for passiv rygning i bilen. Fra 1. maj udløser det en bøde på op mod 1000 Euro (cirka 7500 kroner, red.), hvis en voksen ryger i bilen med et mindreårigt barn som medpassager. Det skriver Spiegel Online

Dermed slutter Østrig sig til en lang række lande i Europa, som har lignende regler.

I Storbritannien er der forskellige regler. I England og Wales er det forbudt at ryge, hvis du har passagerer i bilen, som er under 18 år. Forseelsen koster cirka 60 Euro, svarende til 450 kroner. I Skotland skal man finde lidt flere knaster frem. Her koster det 120 Euro. Dog er E-cigaretter undtaget.

Også i Frankrig, Cypern og Irland udløser rygning med børn i bilen en bøde på henholdsvis 68, 85 og 100 Euro.

I Grækenland er det ulovligt at ryge i biler, taxaer og offentlige busser, hvor børn under 12 år er med. Bøden er for almindelige biler op til 1500 Euro, mens rygning for chaufføren i offentlige transportmidler kan koste 3000 Euro og et kørselsforbud i en måned.

Kæmpebøde i støvlelandet
I Italien er det ulovligt at ryge i bilen, hvis gravide eller mindreårige under 12 år er med. Det koster mellem 500 og hele 5000 Euro (37.000 danske kr., red). Bøden falder til det halve, hvis børnene er mellem 12 og 17 år.

I Tyskland er rygning i bilen stadig tilladt, selvom en undersøgelse i 2017 viste, at to tredjedele af de adspurgte talte for et forbud.

I Danmark kan vi fortsat pulse løs i bilen - uanset hvor mange børn der er med. Men bør vi gøre som i de andre EU-lande. Deltag i afstemningen herunder.

Biler - 4. okt. 2017 - kl. 13:30 Mand ryger cigaret på tankstation: Så bliver han ramt af den vildeste karma

189 kommentarer
Vis kommentarer