Ford opruster til vildt vejr: Nu skal Fiestaen modstå en orkan

Et nyt testcenter i Europa kan simulere alt fra Saharas varme ørkensand over en kategori 5-orkan til Alaskas vinterkulde

Fords biler kan udsættes for lidt af hvert på Fords testcenter. Videoen her er fra bilfabrikantens center i USA. Video: Ford

Klimaforandringerne kommer, og hvem ved egentlig, hvad det medfører af konsekvenser for bilister rundt om i verden?

Hos Ford tager man ingen chancer, og derfor har den amerikanske bilfabrikant etableret et testcenter i Køln, Tyskland til cirka 450 millioner kroner, der kan simulerer kørsel i al slags vejr - fra orkaner i Caribien til Saharas varme og Alaskas kulde.

Testcentret har fået navnet Weather Factory, og ifølge mediet The Drive er det på størrelse med en fodboldbane.

Fiesta på toppen af Mont Blanc
I en video, som Ford har lagt på YouTube, blærer bilfabrikanten sig med sit værksted. Ford viser blandt andet, hvor hurtigt vand fryser til is i The Snow Room, eller hvor kort tid det tager for en isvaffel at smelte i The Heat Room.

I et af anlæggets andre lokaler er en vindtunnel, der kan udsætte din Ford Fiesta for vindstyrker svarende til en kategori 5-orkan.

Et tredje lokale tester bilernes evne til at modstå ekstreme lufttryk. Lokalet kan for eksempel simulere det lufttryk, der er på toppen af 4810 meter høje Mont Blanc, Vesteuropas højeste bjerg.

- Vi kan se, hvordan vinduesviskere påvirkes i arktiske temperaturer, hvordan en motors ydeevne ændrer sig ved ekstrem varme eller kulde og endda hvor meget sne, der dumper ned i hovedet på en, når man åbner døren til førersædet, siger Michael Steup, der arbejder som projektleder i centret, til Fords hjemmeside.

En stor bøde er ikke nødvendigvis det bedste middel mod fartbøller. De skal i stedet en tur på kursus. Arkivfoto: Martin Lehmann Biler Glem klip i kørekortet: Her er den mest effektive straf

Strøm fra Skandinavien
Ifølge mediet The Drive kræver anlægget lige så meget energi, som der skal til for at forsyne en moderne by med 2400 indbyggere. Strømmen bliver angiveligt hentet ind fra en klimavenlig leverandør i Skandinavien.

Weather Factory er ikke det eneste testcenter, som Ford har kastet penge efter for nylig. I februar investerede den 115 år gamle bilfabrikant på den gode side af en milliard i et vindtunnelanlæg i hjembyen Michigan, USA.

Volvo annoncerede allerede sidste år, at alle nye biler fra 2019 skal kunne fås med hybrid- eller elmotor. Foto: Volvo Biler Svenskerne støder til: Så mange elbiler vil Volvo sælge

6 kommentarer
Vis kommentarer