Ford tager patent på 11-trins gearkasse

Ford tager den til 11 med patent på automatisk gearkasse med 11 gear

Den kommende Ford Raptor er en ordentlig bulderbasse, som får en 10-trins gearkasse. Måske laver Ford også en 11-trins gearkasse. (Foto: Ford)
Den kommende Ford Raptor er en ordentlig bulderbasse, som får en 10-trins gearkasse. Måske laver Ford også en 11-trins gearkasse. (Foto: Ford)

Hvorfor nøjes med otte, når man kan få ni! Men hvorfor så nøjes med ni, når man kan gå helt til 11 – det fristes man i hvert fald til at tro, at Ford's ingeniører har tænkt (eller også har de bare set filmen 'This Is Spinal Tap'), da de har indsendt en patentansøgning på en 11-trins automatgearkasse.

(Foto: Ford)
(Foto: Ford)

Ifølge Ford's talesmand for drivlinjer, Paul Seredynski, så er det, at man har søgt patent på en 11-trins gearkasse dog ikke et udtryk for, at Ford egentlig vil producere gearkassen.

- Som førende teknologivirksomhed, indsender vi patenter på innovative ideer som en normal forretningsgang. Patentansøgninger hjælper med at beskytte vores nye ideer, men indikerer ikke nødvendigvis fremtidige forretninger eller produktplaner, udtalte Paul Seredynski i en officiel erklæring.

Se også: Tag en truck-overdosis

Er du teknisk begavet, kan du se patentansøgningen her.

10 gear på vej
Det er altså så ikke sikkert, at Ford vil bygge en 11-trins gearkasse, men vi ved, at en 10-trins gearkasse kommer allerede i 2017 med den nye Ford Raptor. Her er den koblet sammen med en opdateret 3,5-liters Ecoboost V6'er med biturbo. De mange gear skal gavne forbruget.

De mange gear går ellers imod, hvad man i flere år i industrien har forestillet sig var mest effektivt. Tilbage i november 2012 udtalte gearkasseproducenten ZF's direktør, Stefan Sommer, at en 9-trins gearkasse repræsenterer den ”naturlige grænse” for antallet af gear i forhold til den ekstra kompleksitet og vægt.

Se også: Tunerfirma overhaler Ford med deres egen truck

Både amerikanske GM og koreanske Hyundai arbejder også med 10-trins gearkasser, så vi skal nok vænne os til, at 9-trins og 10-trins og måske gearkasser med endnu flere trin bliver normen i nær fremtid.

28 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere