Forhandlinger ramte hårdt: Så mange bilforhandlere drejede nøglen om sidste år

Især i årets sidste kvartal gik mange bilforhandlere konkurs

Sidste år måtte flere bilforhandlere dreje nøglen om i forhold til året før, og politiske forhandlinger kan være forklaringen. Foto: /ritzau/Jonas Olufson
Sidste år måtte flere bilforhandlere dreje nøglen om i forhold til året før, og politiske forhandlinger kan være forklaringen. Foto: /ritzau/Jonas Olufson

Det er ingen hemmelighed, at sidste års politiske forhandlinger om fremtiden for bilafgifterne i Danmark havde konsekvenser for bilsalget herhjemme.

Men for flere bilforhandlere havde det mere alvorlige konsekvenser end faldende salg. Sådan lyder meldingen fra Autobranchen Danmark.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2017 var 184 konkurser blandt bil- og motorcykelforhandlere i Danmark.

Det er knap 30 procent flere konkurser sammenlignet med år 2016, og det skyldes især en markant stigning i antallet af konkurser gennem fjerde kvartal sidste år.

- Bilbranchen er meget uensartet. Nogle forhandlere har en stærk økonomi, men der er også mange, som er afhængige af en jævn likviditet og et fast bilsalg. Det langstrakte politiske forhandlingsforløb gennem det meste af september blev derfor udslagsgivende for, hvem der kunne overleve, siger Gitte Seeberg, administrerende direktør i Autobranchen Danmark, i en pressemeddelelse.

Se også: Disse biler er danskernes foretrukne

Salget stod stille
Mange bilforhandlere oplevede, at bilsalget stod helt stille under de politiske forhandlinger, og salget var lang tid om at komme i omdrejninger igen, efter registreringsafgiftsloven blev vedtaget.

Det var især salget af mellemklassebiler og opefter, der var hårdt ramt, mens salget af mikrobiler var nogenlunde intakt.

Den seneste registreringsafgiftsændring har også været omfattende i forhold til Skats it-system. Det kræver tid at klargøre Skats systemer til den nye registreringsafgift, og bilforhandlerne har derfor store afgiftsbeløb til gode hos Skat, som de først kan forvente at få tilbagebetalt engang i 2. kvartal 2018.

- Mange bilforhandlere har ikke likviditeten til både at stå imod et svækket bilsalg og manglende registreringsafgiftsudbetalinger fra Skat i millionklassen. Det presser forhandlerne til det punkt, hvor de desværre er nødt til at dreje nøglen om og lukke butikken, siger Gitte Seeberg.

Se også: Bilforhandlere forventer fremgang i 2018: - Danskernes lyst er vendt tilbage

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen