Forsikrings-reparationer kan forringe sikkerheden på din bil

Når bilen skal repareres efter et uheld, tror de fleste danskere, at de får bilen tilbage i samme stand, men det er bestemt ikke altid tilfældet, viser ny undersøgelse

Knap 3 ud af 4 danskere ved ikke, at deres forsikringsselskab kan bede værkstedet om at benytte uoriginiale eller brugte dele, når bilen skal repareres. Foto: Colourbox
Knap 3 ud af 4 danskere ved ikke, at deres forsikringsselskab kan bede værkstedet om at benytte uoriginiale eller brugte dele, når bilen skal repareres. Foto: Colourbox

Hvis uheldet er ude, og du skal have repareret din bil, regner du højst sandsynligt med, at du får din bil tilbage fra værkstedet i samme stand som før. Men en spritny undersøgelse viser, at det bestemt ikke er tilfældet.

Flere værksteder oplyser nemlig, at de i høj grad bliver presset af forsikringsselskaber til at benytte uoriginale eller brugte dele i reparationen, da selskaberne dermed sparer penge. Derfor råbes der nu vagt i gevær, da de billigere autodele kan mindske sikkerheden samt bilens værdi.

Det skriver Ford i en pressemeddelelse.

Autoskadebranchen har i samarbejde med FORCE Technology sammenlignet et udvalg af originale og uoriginale autodele i forhold til blandt andet trafiksikkerhed og værditab, og ifølge rapporten var styrken på de uoriginale dele markant lavere end de originale dele, mens de kun optog 25 procent af den energi, som de originale dele gjorde ved sammenstød.

Sidste år var der mere end 340.000 takserede skader på person- og varebiler i Danmark, og ifølge Fords undersøgelse kender hele 6 ud af 10 danskere ikke deres forsikringsvilkår omkring reservedele, hvilket altså betyder, at mange danskere i realititeten kan risikere, at de nu kører rundt i en repareret bil, der er mindre sikker og mindre værd end inden værkstedsbesøget, uden de ved det.

- Selvom rapporten kun tester enkelte dele og ikke brugte af slagsen, så er det bekymrende, siger Helle Mathiasen, Marketingchef for Eftermarkedet hos Ford Danmark, og fortsætter:

- Når man kører hjem fra autoværkstedet, tænker man naturligvis, at nu er alt i den skønneste orden. Men i virkeligheden kan sikkerheden i bilen være markant forringet. Vi synes, at det er vigtigt, at problematikken bringes frem i lyset, så forsikringskunden selv kan tage et aktivt valg. Det bør ikke stå med småt eller mellem linjerne i et langt dokument af forsikringsbetingelser.

Her ses Volvos XC90 i en crashtest tilbage i 2015. Foto: Presse Biler Denne bil har ikke haft en eneste dødsulykke i 14 år

Forsikringsselskaberne er uigennemskuelige
Ifølge Ford Danmark er det foruroligende, at hele 77 procent af de adspurgte danskere i undersøgelsen oplyser, at de gerne selv vil have mulighed for at vælge, hvorvidt der skal benyttes originale, uoriginale eller brugte reservedele på deres bil, da knap 3 ud af 4 af danskerne samtidig ikke ved, at mange forsikringsselskaber forbeholder sig retten til at bede autoværkstederne om at benytte brugte eller uoriginale dele, når en skade skal udbedres efter en ulykke.

Derfor opfordrer bilfabrikanten i en ny kampagne danskerne til at stille højere krav til deres forsikringsselskab:

- I mange tilfælde står det ikke sort på hvidt i betingelserne, hvorvidt forsikringsselskabet kan kræve, at autoværkstedet reparerer med uoriginale eller brugte dele. Det kræver ofte, at man som kunde tager direkte kontakt til sit forsikringsselskab og spørger specifikt ind til det. Og det fordrer, at man er opmærksom på problemstillingen, lyder det fra Helle Mathiasen, som fortsætter:

- Derfor håber vi, at kampagnen kan gøre, at flere danskere tager fat i deres forsikringsselskab og stiller krav til brugen af reservedele - eller som minimum er bevidste om risikoen ved uoriginale og brugte reservedele.

Ford Danmark påpeger, at de selv fremover vil gøre deres kunder opmærksomme på problematikken, hvis deres forsikringsselskab har bedt dem om at udføre en reparation med uoriginale eller brugte reservedele. I høj grad på grund af sikkerhedsproblemet, men også fordi, at brugen at brugte eller uoriginale reservedele kan betyde, at bilen bliver mindre værd, hvis delen ikke omfattes af bilens generelle garanti.

En gennemgang af brugtbilsalget viser, at der er en helt bestemt type bil, man skal vælge, hvis man vil forbedre sine chancer for at sælge den brugt senere hen. Foto: Colourbox Biler Skal din bil sættes til salg? Disse modeller glider stadig som smurt i olie

52 kommentarer
Vis kommentarer