Forsvaret køber Mercedes-Benz: - De er billigst

Samtidig siger Forsvaret farvel til de sorte nummerplader

Forsvaret har netop valgt Mercedes-Benz, og derfor får Forsvaret allerede i år 675 nye Mercedeser at råde over. Foto: Mercedes-Benz
Forsvaret har netop valgt Mercedes-Benz, og derfor får Forsvaret allerede i år 675 nye Mercedeser at råde over. Foto: Mercedes-Benz

Efter en længere udbudsrunde har Forsvaret valgt Mercedes-Benz som leverandør af minibusser og varebiler i en aftale, der foreløbigt løber over fire år.

Store lastbiler med bænke på ladet var i mange år Forsvarets foretrukne køretøj til transport af personel.

For få år siden blev det imidlertid besluttet, at transport af soldater på ladet af lastbiler ikke længere er sikkerhedsmæssigt forsvarligt og derfor fremover skal foregå i mindre køretøjer.

Efter en længere udbudsrunde, hvor i alt fem leverandører bød ind, faldt valget på Mercedes-Benz.

Allerede i år leveres 600 stk. Vito Tourer med plads til mellem syv og otte personer samt 75 stk. Vito Mixto med varerum og plads til fem personer.

Både kravene til plads og vægt var afgørende for, at netop Mercedes-Benz vandt udbuddet. Også det såkaldte TCO - Total Cost of Ownership - altså totalomkostningerne, vægtede højt.

- Når vi som offentlig instans indkøber materiel, ser vi på den samlede pris for køretøjet inkl. drift og vedligehold. Når vi regner købspris, serviceaftale og omkostninger til brændstof med, var køretøjerne fra Mercedes-Benz de billigste, selvom købsprisen i sig selv måske ikke er, siger Michael Kristensen, teknisk sagsbehandler i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, i en pressemeddelelse.

Se også: Nu sælges 'Super-Mercedes' brugt i nazi-parader

Forskellige opgaver
Køretøjerne skal varetage en række forskellige kørselsopgaver.

Omkring en fjerdedel af minibusserne, 155 stk., er således alene beregnet til administrativ kørsel for Forsvarets styrelser.

Disse biler leveres i standardfarven blå og uden særlige modifikationer eller tilvalg.

De resterende minibusser leveres med en helt særlig kombination af tilvalg.

Alle leveres de i farven sort og med firehjulstræk og automatgear.

Desuden er de udstyret med multifunktionsrat, indbygget våbenskuffe, bagagenet og mørktonede ruder bagi.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I Forsvarets biler er der blandt andet indbygget våbenskuffe, bagagenet og mørktonede ruder bagi. Foto: Mercedes-Benz
I Forsvarets biler er der blandt andet indbygget våbenskuffe, bagagenet og mørktonede ruder bagi. Foto: Mercedes-Benz

Køretøjerne er ikke indkøbt med henblik på terrænkørsel, men takket være firehjulstrækket er det en smal sag for bilerne at forcere bløde underlag og lettere off-road terræn.

- Vi er glade for, at Forsvaret har valgt Mercedes-Benz, og vi ser meget frem til samarbejdet. Vi ved, at Forsvaret med rette stiller store krav til deres biler, og vi ved, at vores produkter kan møde disse krav på alle parametre. Så vi er sikre på, at Forsvaret nok skal blive tilfredse, siger Pernille Pedersen, Key Account Manager hos Mercedes-Benz Vans, der har stået i spidsen for udbuddet hos Mercedes-Benz Danmark.

Som noget helt nyt leveres alle køretøjer desuden på hvide nummerplader i stedet for Forsvarets karakteristiske sorte nummerplader. Faktisk afslører kun de lovpligtige klistermærker på siderne af bilerne, at de tilhører Forsvaret.

Uden de klassiske sorte nummerplader bliver det dermed fremover sværere at skelne Forsvarets biler fra civile minibusser og varebiler i trafikken.

Den overordnede rammeaftale løber over fire år og inkluderer en serviceaftale, herunder løbende vedligehold og periodisk syn af bilerne. Samtidig vil der gennem perioden løbende blive bestilt nye biler, efterhånden som behovet opstår.

Se også: Gør du det her om morgenen? Det er ulovligt - og skidt for miljøet

187 kommentarer
Vis kommentarer