Gigantisk indkaldelse af dieselbiler på vej: Danskerne kan blive ramt

Tyskerne vil 'redde' dieselmotoren og indkalder knap fire millioner dieselbiler i Europa

Følg Biler

Knap fire millioner dieselbiler vil blive indkaldt i Europa i forlængelse af Tysklands nationale plan om at 'redde' dieselmotoren.

Det skriver FDM.

Den gigantiske indkaldelse involverer dieselbiler fra bilgiganterne Audi, Mercedes, Volkswagen, Porsche samt eventuelle andre mærker, og ifølge FDM vil danske dieselbiler formentlig også blive ramt af tyskernes 'Red dieselmotoren'-projekt.

Indtil videre ser det ud til, at hele tre millioner Mercedes-biler, 850.000 Audi'er samt et ukendt antal modeller fra Volkswagen og Porsche skal have installeret ny software for at svine mindre i miljøet.

De overordnede linjer omkring tyskernes nationale dieselmotor-redning bliver kaldt for ’Zukunftsplan für Dieselantriebe‘ og forventes fremlagt i begyndelsen af august, skriver forbrugerorganisationen.

Vil afværge ny bilskandale med streng lov

Tyske 'bil-karteller'
Aktionen kommer i kølvandet på dieselskandalen blandt flere bilgiganter, hvor det kom frem, at Volkswagen, Audi, Porsche, BMW og Daimler i årevis angiveligt har haft et hemmeligt samarbejde omkring at fastsætte priser på systemerne, der behandler dieseludledningen.

Ifølge det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel skal det hemmelige samarbejde have foregået siden 1990'erne, og der skal angiveligt have været hele 60 arbejdsgrupper med deltagelse af flere end 200 medarbejdere i hver.

EU's konkurrencemyndighed undersøger i øjeblikket sagen om det påståede 'kartel' blandt bilproducenterne, der kan være i strid med den tyske konkurrencelovgivning og medføre bøder på op til ti procent af deres globale omsætning.

På trods af at dieselbiler anses for en god løsning hos mange bilproducenter, da benzindrevne biler udleder mere CO2 end dieselbiler, har flere tyske byer overvejet at indføre delvise forbud mod dieselbilerne på grund af den til tider høje luftforurening, skriver FDM.

Derfor er målet med tyskernes gigantiske indkaldelse af dieselbiler at reducere den skadelige NOx-udledning fra bilparken med 20 procent.

Medie: Tyske bilproducenter har haft hemmeligt samarbejde

Koster 15 milliarder
Ifølge FDM gælder Audi's indkaldelse omtrent 850.000 biler med seks- og ottecylindrede dieselmotorer af såvel euro 5- som euro 6-miljøstandard. Motorer, som også findes i nogle Volkswagen og Porsche-modeller.

Daimlers indkaldelse omfatter flere end tre mio. biler - primært Mercedes-Benz - og dermed er nærmest alle nyere Mercedes-modeller med fire- og sekscylindrede dieselmotor omfattet.

BMW har ifølge FDM afvist problemer med dets motorer, men vil tilsyneladende alligevel tilbyde en miljø-opdatering. Den tyske plan for miljø-forbedring vil muligvis også omfatte ikke-tyske bilproducenter, skriver forbrugerorganisationen.

Indkaldelsen vil angiveligt blive frivillig og gratis for bilejerne, men den ventes at koste 15 milliarder kroner alene i Tyskland. En regning, som altså lander på bilproducenternes skrivebord.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde